Последни новини
Home / Законът / Евродепутатите: Китайският дъмпинг застрашава ЕС

Евродепутатите: Китайският дъмпинг застрашава ЕС

Defakto.bg

Европейските  депутати от всички политически  цветове са обявили, според европейските стандарти  Китай не е пазарна икономика. Това е станало  по време на дебат със Съвета и Комисията, проведен в Страсбург, където от 9 до 12 май има парламентарна сесия

Категорично е било становището, че европейската индустрия трябва да бъде защитена от китайски дъмпинг, съобщи пресцентъра на  парламента.

Основната тема е била как ЕС да се противопостави на нелоялната конкуренция от Китай след 11.12.2016 г., когато според правилата на Световната търговска организация страната трябва да бъде призната за пазарна икономика.

Ако Китай не отговаря на петте критерия на ЕС за пазарна икономика, митата против дъмпинг и субсидии трябва да останат в сила и след декември 2016 г., се казва в резолюция, която ще се гласува в четвъртък.  Отбелязва се и че ЕС трябва да спазва правилата на Световната търговска организация (СТО). Според Китай обаче тези правила  задължават ЕС да приеме страната за стратегически търговски партньор до края на 2016 г.

Повечето изказвания са акцентирали,  че Китай субсидира своите компании, не е прозрачен за предоставяните държавни помощи и предлага ниски експортни цени, за които е ясно, че не са определени от търсенето и предлагането. Депутатие наблегнали,   че свръхкапацитетът в производството води до евтин износ към ЕС, който пък причинява икономически щети, особено на пазара на стомана в ЕС, където хиляди работници се страхуват за работата си. И призовали  Европейската комисия бързо да излезе с предложение за противопоставяне на дъмпинга.  EC трябва да даде ясен сигнал на Китай, че страната не може да бъде призната за пазарна икономика, категорични са евродепутатите.

Европейският комисар Витенис Андриукайтис потвърдил пред евродепутатите, че справянето с кризата в стоманената индустрия е основен приоритет за Комисията. За него е „безспорно“, че Китай не е пазарна икономика и поради това Комисията работи по „нов подход“, който ще включва силна система за търговска защита и ще гарантира спазването на правилата на Световната търговска организация (СТО).

Еврокомисарят  намеква, че този подход може да бъде основан  на американския,  който изчислява разликите в дъмпинга за всеки отделен случай. Той обеща, че Европейската комисия ще обсъди това преди лятната ваканция.

От името на председателството на Съвета Жанин Хенис-Пласхаарт заяви, че въпросът ще бъде обсъден от Съвета за външни работи относно търговската политика на 13 май.

 

About De Fakto

Проверете също

Ивайло Дерменджиев: Адвокатурата е притеснена от политическите намерения за промени в Конституцията.

Българската адвокатура е притеснена от политическите намерения за промени в Конституцията. Това заяви за БНР …

ВАС окончателно: Партия „Единение“ на бившия зам. земеделски министър Иван Христанов няма да участва в местните избори

  Тричленен състав на ВАС остави без разглеждане жалбата на Политическа партия (ПП) „Единение“, чиито …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

3 × two =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.