Последни новини
Home / Законът / ВСС извънредно и „сериозно“ ще обсъжда съдебния закон

ВСС извънредно и „сериозно“ ще обсъжда съдебния закон

Defakto.bg

Реформата ставала по-бърза от Октомврийската революция

Мнозинството във ВСС отказа да бъде пришпорвано със становище по промените в съдебния закон и насрочи извънредно заседание по въпроса в събота. Тогава ще се събере целият пленум на съвета. Или поне онези кадровици, които не са предпочели разходки сред природата, пътувания и др. В понеделник вторият пакет промени в ЗСВ ще се разглеждат от Съвета по съдебна реформа. ВСС има свои представители там.

Предложението становището да се обсъди на днешното заседание на пленума бе подложено на едночасов дебат и срещна отпор.

Главният прокурор Сотир Цацаров се възмути, че минути преди началото е научил за тази точка и не могат да ги пришпорват мака че той веднага бил готов да се изкаже за промените в прокуратурата. „Сериозно ли е да проведем скорострелно обсъждане? Не, не е сериозно, мисията е невъзможна и аз няма да участвам в това. С нас трябва да се съобразяват, не може някой да ни поставя срокове с изходящи номера… Тази реформа става по-бърза от Октомврийската революция!“, заяви Цацаров.

Михаил Кожарев предложи Съветът за реформа, наричан от него Консултативен съвет, да проведе още едно заседание специално за становището на ВСС. Милка Итова заяви готовност да представи забележките за новите атестации и конкурси. А Васил Петров предупреди, че ако до понеделник нямат становище негативите ще останат за ВСС.

В крайна сметка мнозинството гласува да има извънредно заседание на пленума в работната събота.

Днес пленумът успя да избере и двете общи комисии на съдии и прокурори, както е по закон. Като особено ценни кадри представляващият ВСС Димитър Узунов и следователят Румен Георгиев влизат и в двете, след като мнозинството отхвърли предложението да няма такива дублирания, за да може повече членове на съвета да участват в различни комисии. Така в бюджетната комисия влизат Димитър Узунов, Каролина Неделчева, Камен Иванов – от страна на съдиите. И Румен Боев, Румен Георгиев и Елка Атанасова – от страна на прокурорската колегия.

В комисията, която ще се занимава с управлението на съдебните имоти, след прехвърлянето им към ВСС, ще участват: Димитър Узунов, Милка Итова и Светла Петкова от страна на съдите. И Михаи Кожарев, Румен Георгиев и Юлиана Колева от другата колегия.

Клуб по случай юбилей

ВСС е решил тази година да чества 25-годишнина от създаването на първия съдебен съвет. За целта има предложение от Румен Георгиев да се учреди Клуб на члена на ВСС откакто го има.

Днес обаче инициативата не бе гласувана и препратена за обсъждане от инициативен комитет о тържествата.

About De Fakto

Проверете също

Особено мнение: Защо разпоредбата за отнемане на лиценз по Закона за частната охранителна дейност нарушава Конституцията

Конституционинят съд отхвърли искането на 3-членен състав на ВАС  за съд за установяване на противоконституционност …

Антон Славчев спечели конкурс за прокурор в СГП, Дани Каназирева – извън списъка на печелившите

 Класирането на кандидатите в конкурса за първоначално назначаване и заемане на 10 длъжности „прокурор“ в …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

seventeen + 17 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.