Последни новини
Home / Законът / КС: Прекомерно е отстраненият чиновник да стои без работа, докато Темида си свърши нейната

КС: Прекомерно е отстраненият чиновник да стои без работа, докато Темида си свърши нейната

Defakto.bg

 

Единодушно, 12-те съдии на Конституционния съд обявиха за противоконституционна разпоредбата на чл. 100 ал 2 от Закона за държавния служител, която позволява временно отстраняване от работа,  ако  срещу длъжностно лице на държавна служба бъде образувано наказателно производство.

Проблемът е, че  т.нар. временно отстраняване се превръща в безсрочно и с години служителят стои без работа, докато прокуратурата си свърши нейната.   Самото  отстраняване, става автоматично,  без  преценка дали оставането на работа би пречело на разследването.

Законът има  легитимна цел –  да съхрани авторитета на държавната служба, казват  съдиите.    Нормата на  чл. 100, ал от ЗДС об че е  прекомерна, защото засяга правото на труд, гарантирано  от Конституцията,  е решил съдът.  Тя противоречи и на  принципите на правовата държава, заложени в чл.4 от Конституцията, според  който разпоредбите  на  нормативните актове  трябва да са ясни,  точни и непротиворечиви, смятат съдиите .

Конституционният съд ще публикува мотивите си утре, 13 май. Съдия докладчик по делото е Филип Димитров.

Повод за казуса пред КС  станаха върховните административни съдии Боян Магдалинчев, Александър Еленков, Георги Георгиев, Тодор Тодоров, Росен Василев , които заради  конкретен  казус поискаха от съда да отмени спорната норма.

Още през  2010 година от длъжност бе остранен тогавашния главен секретар на Министерството на труда и социалната политика Иван Пенчев заради започнало разследване срещу него. И той е отстранен  до  приключване на наказателното производство.   В конкретния случай отстраняването трае над 5 г. – време, през което отстраненият не само не може да заема досегашната си длъжност, но няма как да започне и друга работа.    А оттам той е лишен и от осигуровки за пенсия, здраве, безработица. Дори правото на труд на лишените от  свобода срещу заплащане е защитено,  напомниха  съдиите.   „  Когато законът не защитава и не гарантира труда, той е неконституционен”, заявиха съдиите.

Създаването на подобна неяснота и несигурност по отношение на основни права е в разрез и с Европейската конвенция за човешките права и  практиката на Евросъда в Страсбург, сочат върховните магистрати.

Подобно дело, но срещу нормата на  чл. 230 от Закона за съдебната власт, е на доклад при председателя на съда Борис Велчев.  Разпоредбата също допуска временното отстраняване от длъжност да е   безсрочно, без преценка, по силата на закона.И така  на практика оставя  без  доходи и осигуровки с години, докато трае наказателното производство съдиите, прокурорите и следователите

About De Fakto

Проверете също

Прокуратурата не се яви по делото срещу К. Костадинов, образувано за заблуждаващи твърдения

Представител на прокуратурата не се яви  в Софийския районен съд за наказателното дело срещу лидера …

За икономии: Сарафов предлага военното обвинение да отиде в сградата на „Черковна“, а бившите спецпрокурори – на „Позитано“ 24а

Борислав Сарафов внесе предложение до Пленума на  Висшия съдебен съвет да бъдат преразпределени ползваните имоти …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

four + five =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.