Последни новини
Home / Законът / КС: Прекомерно е отстраненият чиновник да стои без работа, докато Темида си свърши нейната

КС: Прекомерно е отстраненият чиновник да стои без работа, докато Темида си свърши нейната

Defakto.bg

 

Единодушно, 12-те съдии на Конституционния съд обявиха за противоконституционна разпоредбата на чл. 100 ал 2 от Закона за държавния служител, която позволява временно отстраняване от работа,  ако  срещу длъжностно лице на държавна служба бъде образувано наказателно производство.

Проблемът е, че  т.нар. временно отстраняване се превръща в безсрочно и с години служителят стои без работа, докато прокуратурата си свърши нейната.   Самото  отстраняване, става автоматично,  без  преценка дали оставането на работа би пречело на разследването.

Законът има  легитимна цел –  да съхрани авторитета на държавната служба, казват  съдиите.    Нормата на  чл. 100, ал от ЗДС об че е  прекомерна, защото засяга правото на труд, гарантирано  от Конституцията,  е решил съдът.  Тя противоречи и на  принципите на правовата държава, заложени в чл.4 от Конституцията, според  който разпоредбите  на  нормативните актове  трябва да са ясни,  точни и непротиворечиви, смятат съдиите .

Конституционният съд ще публикува мотивите си утре, 13 май. Съдия докладчик по делото е Филип Димитров.

Повод за казуса пред КС  станаха върховните административни съдии Боян Магдалинчев, Александър Еленков, Георги Георгиев, Тодор Тодоров, Росен Василев , които заради  конкретен  казус поискаха от съда да отмени спорната норма.

Още през  2010 година от длъжност бе остранен тогавашния главен секретар на Министерството на труда и социалната политика Иван Пенчев заради започнало разследване срещу него. И той е отстранен  до  приключване на наказателното производство.   В конкретния случай отстраняването трае над 5 г. – време, през което отстраненият не само не може да заема досегашната си длъжност, но няма как да започне и друга работа.    А оттам той е лишен и от осигуровки за пенсия, здраве, безработица. Дори правото на труд на лишените от  свобода срещу заплащане е защитено,  напомниха  съдиите.   „  Когато законът не защитава и не гарантира труда, той е неконституционен”, заявиха съдиите.

Създаването на подобна неяснота и несигурност по отношение на основни права е в разрез и с Европейската конвенция за човешките права и  практиката на Евросъда в Страсбург, сочат върховните магистрати.

Подобно дело, но срещу нормата на  чл. 230 от Закона за съдебната власт, е на доклад при председателя на съда Борис Велчев.  Разпоредбата също допуска временното отстраняване от длъжност да е   безсрочно, без преценка, по силата на закона.И така  на практика оставя  без  доходи и осигуровки с години, докато трае наказателното производство съдиите, прокурорите и следователите

About De Fakto

Проверете също

Съдийската колегия предлага на 30 септември да тръгне процедурата за избор на председател на ВКС

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет предлага вариант на времеви график за провеждане на процедура …

Съдии с апел към изборните си членове във ВСС – напуснете проваления съдебен съвет

Решаващото действие за прекратяване на мандата на ВСС  е съдиите, избрани от съдии в него …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.