Последни новини
Home / Законът / Парламентът: Ще има референдум заедно с президентските избори

Парламентът: Ще има референдум заедно с президентските избори

Defakto.bg

Със 131 гласа „за“,18 „против“ и 1 „въздържал се“ Народното събрание  прие да се проведе национален референдум заедно с президентските избори.

Това стана след като снощи  правната комисия прие  предложения от „Шоуто на Слави“ референдум, като одобри 5 от 6-те въпроса. Въпросът за въвеждането на електронно гласуване отпадна, тъй като в Изборния кодекс вече бе прието, че през 2018 година това  гласуване ще бъде  въведено експериментално.

Представителите на ГЕРБ и Патриотичния  фронт подкрепиха референдума.  Депутатите от БСП  предложиха да бъде питан Конституционният съд дали част от въпросите не са противоконституционни и не участваха в  гласуването.  „Не може да има референдум по някои от тези въпроси – противоречат на конституцията. Това е абсурдно. Трябва да се подкрепят смислени референдуми. Освен ако не искате самоуправство“, каза Чавдар Георгиев от левицата. Съпартиецът му Филип Попов поиска КС да тълкува въпросите. Председателят на правна комисия Данаил Кирилов му каза, това няма как да стане преди да има акт на Народното събрание.

Депутатите от ДПС в правната комисия също заявиха, че ще сезират Конституционния съд и гласуваха твърдо против провеждането на референдум с тези въпроси. БСП и ДПС заедно имат необходимия брой от 48 депутати, за да сезират КС.

Инициативен комитет внесе искането за референдум на 8 февруари, то  съдържа шест въпроса. Парламентът обаче реши гражданите да  дадат пряко мнението си и по шестте  въпроса, предложени от шоуто:

  • Подкрепяте ли народните представители да се избират с мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура;
  • Подкрепяте ли броят на народните представители да бъде намален на 120;
  • Подкрепяте ли въвеждането на задължително гласуване на изборите и референдумите;
  • Подкрепяте ли да може да се гласува и дистанционно по електронен път при произвеждане на изборите и референдумите;
  • Подкрепяте ли годишната държавна субсидия, отпускана за финансиране на политическите партии и коалициите, да бъде един лев за един получен действителен глас на последните парламентарни избори;
  • Подкрепяте ли директорите на областните дирекции на МВР и началниците на районните управления в областните дирекции на МВР да се избират с мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура.                  Предложението за референдум бе  подкрепено от  близо 600 хиляди валидни подписа.

About De Fakto

Проверете също

Ивайла Бакалова към депутатите: Мартин Нотариуса съществуват заради болната ни съдебна система, не пропускайте кръга на Петьо Еврото, той е по-силен

Сменете си адвоката,  с Лулчева няма как да се получат нещата, препоръчва Нотариуса на Ивайла …

Защо АС – София потвърди отказа на СГС да пусне предсрочно на свобода един от убийците на студента Стоян Балтов

  Апелативен съд София потвърди отказа на СГС  за предсрочно освобождаване от затвора на  Александър …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.