Последни новини
Home / Законът / Бивш зам.-министър „уреди” апелативния съд в Бургас

Бивш зам.-министър „уреди” апелативния съд в Бургас

Defakto.bg

Бургаският апелативен съд се уреди с бройка за още един, седми поред наказателен съдия там. Това стана без сериозен анализ на натовареността и нуждите на всички апелативни съдилища в страната, на чийто фон положението в Бургас изобщо не изглежда тежко. И въпреки протестите на председателя на комисията по атестациите и конкурсите Милка Итова, на председателя на ВКС Лозан Панов и на други кадровици от съдийската колегия. Шефът на апелативния съд в Бургас Деница Вълкова, бивш зам.-правосъден министър в първия кабинет „Борисов” обаче упорито атакува с проблема всички възможни институции и членове на съвета. Беше си намерила и решение – да се закрие един щат от окръжния съд в Ямбол и да се даде на нейния съд.

На финала учудващо, с 10 „за” и само 3 „против” – Лозан Панов, Даниела Костова и Каролина Неделчева, съдийската колегия удовлетвори претенцията на Вълкова. И я внася за окончателно решение на пленума на ВСС.

Да не се циганим!

Най-горещ защитник на Бургас днес бе Светла Петкова, внесла точката в дневния ред на колегията. С обяснението, че понеже наказателните съдии този апелативен съд или само 5 те не могат да формират два състава и тежки наказателни дела се решавали с участието включително на граждански съдии.

Петкова включи и друг „тежък” аргумент – ако не даде на бургаския съд още една бройка, ВСС ще стане помагач на мудното правосъдие. Защото като нямало достатъчно съдии, нямало как казусите да се решават в срок. Да не се циганим сега за една бройка, прикани Петкова.

А останалите?

Ако това предложение мине, аз лично ще настоявам да се разкрият 10 нови щата в Софийския градски съд и поне още 5 в Софийския апелативен съд, които наистина изнемогват от дела, обяви Милка Итова.

Красноречива бе статистиката за натоварването на наказателните отделения на апелативните съдилища, представена от Каролина Неделчева. За цялата 2015 г. тя е била 5,3 дела на съдия в Бургас срещу 5,8 във Варна и 5,81 в Пловдив. Цифрата за София  по 10,81 дела на наказателен съдия. Имайте предвид, че в 5-те дела месечно на съдия в Бургас влизат също мерките за неотклонение и частните наказателни дела, отбеляза Неделчева.

Защо е това бързане?

Недоумявам защо екстрено трябва да се занимаваме именно с Бургас, а шефът на съда даже да ни казва откъде да вземем бройка, за да му я дадем!, възмути се Милка Итова.

Уведоми колегите си, че Деница Вълкова вече е оспорвала отказ на съвета за тази щатна бройка пред ВАС и оттам са обявили жалбата за недопустима, защото тези въпроси са от компетентността само на кадровиците.

И даде солидни аргументи. Първо, криза в Бургас е имало след пенсионирането на съдии и напускането на един по болест. Тогава и заради нежеланието на ръководството да запълни липсите чрез командироване (както се прави в други съдилища) наистина по наказателни дела са влизали и граждански съдии. Сега обаче вече има двама командировани и предстои встъпване в длъжност на съдии, издържали конкурс. Ако удовлетворим искането, в наказателната колегия ще работят не 6 съдии (колкото се искат за два състава), а 7, подчерта Итова.

Практика на ВСС от началото на мандата е и да се прави оптимизиране на щатната численост на съдилищата и после да се обявяват конкурси, напомни тя. От няколко месеца има решение за съкращаване на няколко щата, включително в Ямбол, но той неслучайно още не е разпределен – за да се види къде е най-голямата кадрова нужда и там да се обявят конкурси.

 

About De Fakto

Проверете също

Мария Павлова, зам. главен прокурор ще ръководи общо звено срещу изборни нарушения

  Изпълняващият функциите главен прокурор на Република България Борислав Сарафов, вътрешният министър Калин Стоянов и …

Обреченият избор на 11 – те от професионалната квота на съдии, прокурори и следователи

Миналата седмица Koнcтитyциoнният cъд  отклони искането на бившия главен прокурор Иван Гешев срещу „анулирания“ избор …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

16 − 3 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.