Последни новини
Home / Законът / Борисов в НС: Като си свършим работата наблюдението на Брюксел ще отпадне

Борисов в НС: Като си свършим работата наблюдението на Брюксел ще отпадне

Defakto.bg

Ние лесно можем да се правим на обидени, но самите ние знаем ,че има още много неща  да се желаят в реформирането на съдебната система. Така премиерът   Борисов отговори на депутатски въпрос по време на парламентарния контрол в петък.   Румен Йончев (БДЦ) попита министър- председателя  не смята ли да  предложи на  ЕК замяна на съдебната  реформа у нас срещу отпадането на механизма за сътрудничество и проверка. Така “ България веднъж завинаги да стане пълноправен член на ЕС“, каза депутатът.

Борисов  не се поддаде и на изненадващото  изказване на Явор Хайтов ( БДЦ) срещу наблюдението.   Зам.шефът на НС  с неподозиран плам заяви,  български евродепутати от различни политически партии в  Брюксел  „като един“  поискали наблюдението да отпадне, защото е изчерпано и  обидно за страната и магистратите.

Аз съм убеден , че приемайки новите закони, който съдебната реформа изисква,   до лятото на следващата година, ще има ново решение за този механизъм, отговори  Борисов.  Нека  първо си свършим работата, това е правилният начин, а  с  времето  едно по едно нещата ще се подредят,  каза той.

Борисов  обаче се  съгласи, че  обвързването на механизма за наблюдение с отказа за присъединяването ни към   Шенген, е   „некоректно“. Сега  на „много хора им е конфузно да ме гледат в очите, като се разбра,че България може да опазва границите си и то доста по-добре от други.   Не е случайно, че един известен терорист  призна как е опитал  да мине през българската граница за Европа, но тя била така зорко охранявана, че се върнал и е влязъл през  Гърция, каза той.

На  16 март т.г.  в Брюксел  българските евродепутати, главният прокурор и шефът на ВАС  вкупом защитиха тезата, че макар първоначално полезен, европейският мониторинг върху напредъка на България вече е изчерпан в настоящия му вид и се използва за вътрешнополитически цели, а не за реално подобряване на борбата с корупцията по високите етажи на властта и организираната престъпност.
Решението дебатът  да се е проведе на 16 март не бе случайно.

Предишния ден Съветът на министрите на ЕС бе одобрил заключенията от докладите на ЕК по Механизма за сътрудничество и проверка за България и Румъния. Решено бе наблюдението върху съдебните системи на двете страни да продължи, но че то може да отпадне за северната ни съседка в началото на 2017 г. заради „систематичните усилия на страната в борбата с корупцията по върховете на властта“ .

“ Никога  няма да се съглася, че този механизъм не е ефикасен и не води до определено въздействие.  Ще се боря заедно с вас да бъдат изпълнени показателите по устойчив начин и това трябва да бъде целта“, отговори на нашите депутати и властници тогава   зам.-генералният секретар на ЕК Параскеви Мишу . И напомни, че    2016 г. е от ключово значение за напредъка на страната и същестуването на механизма за България.

 

About De Fakto

Проверете също

Съдия Лозан Панов: Как секретни данни за евентуално престъпление на и.ф. главен прокурор Сарафов, се оказаха в подчинената му прокуратура?!

 По какви причини Инспекторатът към ВСС досега не е проверявал Софийска градска прокуратура и как …

Заловеният „скитник“ с псевдоним „Червения пират“ признал, че е автор на заплахите до съдии и министри

Мъжът, задържан за отправяни към магистрати заплахи, е действал сам. Предполага се, че страда от …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.