Последни новини
Home / Законът / Екатерина Захариева: Няма да се откажа от реформата в прокуратурата и съдийското самоуправление

Екатерина Захариева: Няма да се откажа от реформата в прокуратурата и съдийското самоуправление

Defakto.bg

 

„Не съм готова да се откажа от съдийското самоуправление и от реформата в прокуратурата. Текстовете в проекта с промени в Закона за съдебната власт (ЗСВ) там са добри и съответстват на Конституцията“, заяви министърът на правосъдието Екатерина Захариева в предаването „Преди всички“ по програма „Хоризонт“ на БНР в петък.

Тя допълни, че детайлите в проекта на ЗСВ подлежат на редакция, „но с принципите компромис не правя“.

На въпрос кои са спорните текстове, правосъдният министър обясни, че например спор има по определението за „проверката за почтеност“.  „Моят екип счита, че трябва да има определение на „проверка за почтеност“, защото в Конституцията тя е изведена на отделно място“,  каза Захариева.

Тя припомни, че по време на конференцията на министрите на правосъдието на Съвета на Европа в София на 21 и 22 април т.г. станало ясно, че дори в част от т.нар. стари демокрации няма конституционни гаранции за независимост на съдебната система за разлика от страни като България, които са разписали тези гаранции в законите.

Чисто нормативно – и законово, и конституционно, по-новите демокрации като България стоят добре, обобщи Екатерина Захариева:

Гаранциите за независимост и на съдията, и на прокурора в Конституцията и закона не са достатъчни. Най-важното обаче е чувството за независимост и безпристрастност. Каквото и да им напишем в закона, ако те нямат това чувство и не желаят да работят така, ще бъде трудно постижимо. Независимостта на магистратите се вижда в издаваните от тях актове. Тя допълни , че в новите текстове на съдебния закон акцентът е именно върху качествения подбор, на кариерното израстване и дисциплинарната отговорност.

Новите текстове са изпратени на всички членове на Съвета по съдебна реформа на 5 май, като голяма част от колегите са го виждали предварително – и Висшия съдебен съвет, и Върховния административен съд, и Върховния касационен съд, и Прокуратурата.  На 16 май проектът ще бъде разгледан от Съвета, преди да влезе в Министерския съвет, обясни още правосъдният министър по повод изразените мнения от членове на ВСС, че имат твърде малко време, за да се запознаят с текстовете и да подготвят становище. Според нея  реалистичният срок за приемането на промените в ЗСВ е до лятната ваканция.

Помолена да коментира трудностите по приемането на антикорупционния закон от народните представители, (който анти корупционната комисия в парламента снощи отхвърли ) Захариева заяви, че  се надява той да бъде подкрепен в пленарната зала. По думите й премиерът Борисов по време на срещите им в Лондон през изминалите два дни е изтъкнал, че преди 10 години трудно се е говорело за общи действия между държавите за споделяне на информация, свързана с тероризъм или контрабанда, но сега системите на различните служби работят съвместно. „Крайно време е да обединим усилията си и срещу корупцията, тъй като големите корупционни практики не остават само на национално ниво. Голямата корупция е транснационална и са нужни координирани действия. В развити държави тепърва стават публични търговските регистри“, даде пример министър Захариева.

По повод коментарите за евентуални предсрочни избори, правосъдният министър изрази надежда, че правителството ще остане стабилно.  „За да се случат тежки реформи като съдебната, здравната и образователната, е нужна подкрепа на парламента. На хората им писна от предсрочни избори!“, каза министър Захариева и добави, че разчита на отговорно отношение от страна на всички парламентарно представени партии.

 

 

 

About De Fakto

Проверете също

На 2 април изборите ще бъдат охранявани от над 15 000 полицаи, за нарушения на закона глобите са от 1000 до 10 000 лв.

 Изборите ще бъдат прекъсвани  единствено,  ако има предмет, който отговаря на характеристиките на взривно устройство. …

От седмицата: За недекларирани данъци от 1,7 млн лв. НАП е запорирала имоти на бащата на манекенката от „Барселонагейт“

Националната агенция за приходите (НАП) е запорирала имотите и сметките на Георги Йовчев –  баща …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

twenty − seven =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.