Последни новини
Home / Без категория / Калоян Топалов ще защитава две заместнички пред ВСС

Калоян Топалов ще защитава две заместнички пред ВСС

Defakto.bg

Назначаването на двама нови титулярни зам.-председатели в Софийския градски съд ще обсъжда съдийската колегия на ВСС на 17 май, научи De Facto Legal. А Калоян Топалов е поканен да защити тези номинации.

Става дума за Радостина Данаилова и Биляна Балинова. Данаилова ръководи търговското отделение, Балинова – гражданското отделение – първоинстанциони дела. В СГС има и други нови титулярни зам.-председатели: Евелина Папазян (начело на наказателното отделение), Десислава Попколева (на въззивните състави в гражданското отделение), Даниела Борисова и Мина Мумджиева, които отговарят за разрешенията за спецразузнавателни средства.

Публикации в отбрани медии, влезли в “открита война” с новото ръководство на емблематичния съд (по израза на самия Топалов) обаче опитаха да превърнат назначението на Данаилова и Балинова в проблем с обвинения за шуробаджанащина и връзкарство, понеже те не са щатни кадри на СГС, а са командировани от Софийския районен съд. Брожение имало и сред “стари” съдии от СГС, задето им водели “външни” началници. Напомняше се, че самият Топалов се е обявил срещу командироването като начин на кадруване в съда.

Но законът засега не забранява на ръководителите да си избират заместници и от други магистратури, нещо повече – мнозинството във ВСС неведнъж е гласувало такива назначения, без да вижда проблеми в това. Последният пример е от Велико Търново, където неотдавна председателят на окръжния съд с благословията на ВСС стана зам.-шеф на апелативния съд в града.

Има и друго – когато бе върнато правото на ръководителя да предлага заместниците си, това бе мотивирано с екипния принцип на работа, невъзможен без доверие.

Когато обсъждахме въпроса в комисията по предложенията и атестирането, стана дума за нуждата от допълнителна мотивация на двете кандидатури именно защото не са титуляри в СГС, каза пред De Facto Legal Камен Иванов от съдебния съвет. Вариантите са Топалов лично да защити номинациите си пред съдийската колегия или писмено да изпрати още доводи за тях. Най-вероятно председателят на СГС ще предпочете лично да застане пред кадровиците.

Откакто миналото лято зае освободения от Владимира Янева пост и се зае с реформа на обраслия със скандали съд Калоян Топалов неведнъж е ставал прицел на атаки.

 

About De Fakto

Проверете също

Адвокат Ивайло Дерменджиев обяви кандидатурата си за председател на Висшия адвокатски съвет

Известният столичен адвокат  Ивайло Дерменджиев обяви кандидатурата си за председател на Висшия адвокатски съвет (ВАдС). …

Всички без ГЕРБ задължиха Бойко Борисов да се яви пред парламента

Преди това бе наречен “Джипко Бибитков”, “генералът беглец”, “страхливият заек от Банкя” Със 145 “за” …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.