Последни новини
Home / Без категория / Калоян Топалов ще защитава две заместнички пред ВСС

Калоян Топалов ще защитава две заместнички пред ВСС

Defakto.bg

Назначаването на двама нови титулярни зам.-председатели в Софийския градски съд ще обсъжда съдийската колегия на ВСС на 17 май, научи De Facto Legal. А Калоян Топалов е поканен да защити тези номинации.

Става дума за Радостина Данаилова и Биляна Балинова. Данаилова ръководи търговското отделение, Балинова – гражданското отделение – първоинстанциони дела. В СГС има и други нови титулярни зам.-председатели: Евелина Папазян (начело на наказателното отделение), Десислава Попколева (на въззивните състави в гражданското отделение), Даниела Борисова и Мина Мумджиева, които отговарят за разрешенията за спецразузнавателни средства.

Публикации в отбрани медии, влезли в “открита война” с новото ръководство на емблематичния съд (по израза на самия Топалов) обаче опитаха да превърнат назначението на Данаилова и Балинова в проблем с обвинения за шуробаджанащина и връзкарство, понеже те не са щатни кадри на СГС, а са командировани от Софийския районен съд. Брожение имало и сред “стари” съдии от СГС, задето им водели “външни” началници. Напомняше се, че самият Топалов се е обявил срещу командироването като начин на кадруване в съда.

Но законът засега не забранява на ръководителите да си избират заместници и от други магистратури, нещо повече – мнозинството във ВСС неведнъж е гласувало такива назначения, без да вижда проблеми в това. Последният пример е от Велико Търново, където неотдавна председателят на окръжния съд с благословията на ВСС стана зам.-шеф на апелативния съд в града.

Има и друго – когато бе върнато правото на ръководителя да предлага заместниците си, това бе мотивирано с екипния принцип на работа, невъзможен без доверие.

Когато обсъждахме въпроса в комисията по предложенията и атестирането, стана дума за нуждата от допълнителна мотивация на двете кандидатури именно защото не са титуляри в СГС, каза пред De Facto Legal Камен Иванов от съдебния съвет. Вариантите са Топалов лично да защити номинациите си пред съдийската колегия или писмено да изпрати още доводи за тях. Най-вероятно председателят на СГС ще предпочете лично да застане пред кадровиците.

Откакто миналото лято зае освободения от Владимира Янева пост и се зае с реформа на обраслия със скандали съд Калоян Топалов неведнъж е ставал прицел на атаки.

 

About De Fakto

Проверете също

Съдии от ВКС и министър Янаки Стоилов обсъдиха проблемите с работата на ЕИСС и тромавата процедура за конкурсите

В Съдебната палата в София и. ф. председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Дария Проданова …

Адвокат Валя Гигова: Правото на труд отстъпва пред нуждата да бъде гарантиран животът и здравето на гражданите

Изискването за зелен сертификат за работещите в редица обществени места на закрито не противоречи на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.