Последни новини
Home / Законът / Вземания за близо 4 милиарда от КТБ отиват в съда

Вземания за близо 4 милиарда от КТБ отиват в съда

Defakto.bg

Приети от синдиците на Корпоративна търговска банка вземания на Фонда за гарантиране на влоговете в банките за над 3.7 млрд. лв. отиват на съд.

Те са оспорени чрез възражение, съобщи „Медиапул“.

Сред тях са вземанията на военния завод „Дунарит“ за близо 85 млн. лв., на „НУРТС България“ – за 46.7 млн. лв., на германската банка „Комерцбанк“ – за около 13 млн. лв., на Българската банка за развитие – за над 24 млн. лв. и други.

Списъкът  е публикуван от синдиците по партидата на банката в Търговския регистър.

Има и още два списъка –  на приетите вземания, по които не са направени възражения, и на неприетите вземания, за които е подадено възражение пред съда.

Сред приетите без възражение вземания попада това на фалиралия металургичен комбинат „Кремиковци“ за близо 29 млн. лева. Повече от 28 млн. лева е и прието вземане на летище „София“. Аеропортът обаче има и неприето вземане, което е оспорено в съда, за близо 2 млн. лева.

 Неприети са общо 232 вземания на физически и юридически лица. Сред тях са вземания на БТК (52.4 млн. лв.), „ДСК Управление на активи“ АД (19.6 млн. лв.), „Пътстрой“ (17.2 млн. лв.), „Национален гаранционен фонд“ (13 млн. лв.), Агенция за приватизация на Сърбия (12.7 млн. лв.), „Булгаргаз“ (12.4 млн. лв.), „Микрофинансираща институция Джобс“ ЕАД (8.5 млн. лв.), Министерство на земеделието и храните (1.4 млн. лв.) и др.

Списъците имат значение за реда, по който ще се изплащат вземанията на кредиторите при осребряване на масата на несъстоятелността.

Делото за фалита на КТБ обаче не е приключило. То е „замразено“ във Върховния касационен съд в изчакване на произнасянето на Конституционния съд по казуса. Пред КС върховните съдии оспориха няколко текста от Закона за банковата несъстоятелност, свързани с представителството на трезорите, чийто фалит се иска, пред съда.

About De Fakto

Проверете също

Забраната да се разгласяват материали по следствените дела е като „врата у поле “ за прокурорската служба

Петър Обретенов На 16 март, на специална пресконференция на прокуратурата с участие на главния прокурор, …

Еврокомисарят Дидие Рейндерс: Приветстваме законопроекта за повишаване на отчетността на българския главен прокурор

Еврокомисарят по правосъдието Дидие Рейндерс приветства законопроекта за повишаване на отчетността на българския главен прокурор. …

Един коментар

  1. А Цецо Василев кога ще иде в съда? Нещо много се замотаха!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

four × 5 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.