Последни новини
Home / Законът / Прокурори засаждат 200 фиданки на Витоша днес

Прокурори засаждат 200 фиданки на Витоша днес

Defakto.bg

Прокурори от всички нива на държавното обвинение в страната ще вземат участие в  залесяване на Витоша днес. Акцията е  организирана от Асоциацията на прокурорите в България, съобщава Дневник.

В инициативата ще се  включат 40 обвинители, а тя  се проведе от 11 до 14 часа над хижа Офелиите.  Залесяването е  част от проекта „Повишаване на контрола и спазването на правилата, установени в законодателството за опазване на околната среда“. Той се изпълнява от прокурорската асоциация, а финансирането идва от Българо-швейцарската програма за сътрудничество.

Съвместно с експерти от Изпълнителната агенция по горите, която е партньор по проекта, ще бъдат засадени 200 фиданки. Залесяването е съобразено с лесоустройствения план на планината, уверява асоциацията.

„С тази акция бихме искали да покажем личната си ангажираност към природата и нейното опазване и да насочим вниманието към делата, свързани с престъпленията срещу нея. Личният пример е най-сериозният аргумент в нашата работа“,е  коментирал Евгени Иванов, председател на Управителния съвет на асоциацията.  „Надяваме се да направим темата за екологичните престъпления по-ясно очертана за институциите и по-видима за обществото“, добавил той.

Целта на четиригодишния проект (2012 – 2016) е да се повиши спазването на правилата за защита на природата и да се осигури ефективно преследване на екологичните престъпления. В писмото си асициацията посочва, че разследванията по такива случаи изисват специализирани, не само юридически познания.

По време на проекта е била създадена национална мрежа от 58 обучени, добре информирани и подготвени прокурори по въпроси, свързани с престъпленията против околната среда. Действа Комитет по въпросите на екологичните престъпления, ефективно работи и оперативна експертна прокурорска група, пише асоциацията.

Експерти пък ще подготвят конкретни предложения за усъвършенстване на нормативната уредба, която урежда преследването на престъпленията срещу природата. Предложенията ще бъдат представени на кръгла маса през юни, пише Дневник.

About De Fakto

Проверете също

Законопроект на ГЕРБ – СДС приключва радикално и „веднъж завинаги“ носталгията по комунизма

  Ще има глоби, ако сградите в България нямат табели, че комунистическият режим е престъпен …

След 18 – часово заседание, мнозинството в НС въведе смесено гласуване и сложи точка на машинния вот

Мнозинство от 124 депутати от ГЕРБ-СДС, ДПС и БСП гласува окончателно, че в големите секции …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.