Последни новини
Home / Законът / Кой съд съди за дискриминация?

Кой съд съди за дискриминация?

Defakto.bg

Заради противоречива практика съдиите от ВКС и ВАС трябва да решат дали на районен или на административен съд са подсъдни дела по текстове от Закона за защита от дискриминация, съобщиха от ВКС.

 С разпореждане на председателите на Върховния касационен съд (ВКС) и Върховния административен съд (ВАС) бе образувано Тълкувателно дело № 1/2016 г. по описа на ВКС за приемане на съвместно тълкувателно постановление от Общото събрание на съдиите от Гражданската колегия на ВКС и Първа и Втора колегии на ВАС по въпроса: „На кой съд са подсъдни делата, образувани по искове с правна квалификация чл. 71, ал. 1, т. 1 и т. 2 от Закона за защита от дискриминация, за установяването на нарушението по този закон, респективно за осъждане на ответника да преустанови нарушението и да възстанови положението преди нарушението, както и да се въздържа в бъдеще от по-нататъшни нарушения?”

Установена е противоречива съдебна практика на смесени петчленни състави на ВКС и ВАС по поставения въпрос. Според едно от поддържаните в практиката становища компетентността на общо основание принадлежи на районния съд, доколкото тази на административния съд обхваща само изрично изброените в закона искови дела, а конкретно по установителни искове административният съд е компетентен само при липса на друг ред за защита съгласно чл. 128, ал. 2 от АПК.

Според другото становище компетентният съд се определя според органа, осъществил дискриминационното поведение, и съобразно това компетентността е на районния съд, когато този субект е равнопоставен на ищеца, и на административния съд, когато дискриминацията е осъществена при или по повод административна дейност. Въпросът не е разрешен с т. 4 от Тълкувателно постановление № 2/2014 г. от 19.05.2015 г. по Тълкувателно дело № 2/2014 г. по описа на ВКС, тъй като същото се отнася до исковете за вреди от нарушение на права на граждани, свързани с равенство в третирането, причинени от незаконни актове, действия или бездействия на държавни органи и длъжностни лица, т. е. само до исковете по чл. 71, ал. 1, т. 3 от Закона за защита от дискриминация, а  не до тези по чл. 71, ал. 1, т. 1 и т. 2 от същия закон.

About De Fakto

Проверете също

На 2 април изборите ще бъдат охранявани от над 15 000 полицаи, за нарушения на закона глобите са от 1000 до 10 000 лв.

 Изборите ще бъдат прекъсвани  единствено,  ако има предмет, който отговаря на характеристиките на взривно устройство. …

От седмицата: За недекларирани данъци от 1,7 млн лв. НАП е запорирала имоти на бащата на манекенката от „Барселонагейт“

Националната агенция за приходите (НАП) е запорирала имотите и сметките на Георги Йовчев –  баща …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

13 − nine =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.