Последни новини
Home / Законът / Министър Захариева: Добре е, Конституционният съд да обяви какво може да се решава на референдуми

Министър Захариева: Добре е, Конституционният съд да обяви какво може да се решава на референдуми

Defakto.bg

Конституционният съд трябва да се произнесе веднъж завинаги по кои въпроси може и по кои не да се инициират референдуми. Това каза министърът на правосъдието Екатерина Захариева в предаването „Денят започва” по БНТ. „Считам, че е добре Конституционният съд да се произнесе по конкретни въпроси на референдума. Добре е да има референдуми, но енергията на хората не трябва да се губи напразно. Те трябва да са сигурни, че въпросите, които са зададени и на които ще отговорят след това, ще намерят реализация на практика”, коментира Захариева. „Конституционният съд трябва да се произнесе принципно – може ли да има референдуми по бюджетни въпроси, може ли по въпроси, които са от компетенцията на Велико народно събрание”, отбеляза тя. „Не бива да се подвеждат хората по тези въпроси и е хубаво да е ясно по какво може и по какво не“, допълни правосъдният министър. „Ако въпросът е свързан със задължително Велико народно събрание, а ние нямаме свикано такова, какво правим?”, попита тя. По думите ѝ, затова е по-добре Конституционният съд да се произнесе преди референдума, за да е ясно какво може и какво не може. „Не бива да се хаби енергията напразно. Независимо дали една политическа партия е за или не намаляването на народните представители, това е принципен въпрос. Нека да сме внимателни и веднъж завинаги да е ясно”, призова министър Захариева. По повод това, че част от въпросите, които президентът предложи за референдум не бяха приети от Народното събрание, а същите без особен дебат депутатите приеха по отношение на референдума на Слави Трифонов, тя заяви: „Има еволюция в тяхното мнение, че все пак е добре хората да бъдат питани по важни за тях въпроси.

Все пак има и разлика между двата референдума от законова гледна точка”. „Единият е иницииран от президента и НС може да реши да не го одобри или да одобри част от въпросите, което направи, но тогава, когато е иницииран с подписка и са събрани над 400 000 гласа, те са длъжни да го гласуват. Те са длъжни по закон да го подкрепят независимо дали една партия е за или против”, обясни още министър Захариева.

About De Fakto

Проверете също

Адв. Ина Лулчева подаде оставка от ВАдС: Не желая да бъда в адвокатския съвет на Валя Гигова, „за да владея адвокатурата“

Известният  наказателен адвокат  Ина Лулчева подаде оставка от ВАдС и от поста на негов зам. …

Президентът към адвокатите: С ваша помощ трябва да се сложи край на паралелното правосъдие в частни клубове

За мен е привилегия да пристъсвам на Общото събание на адвокатите в България – това …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.