Последни новини
Home / Законът / Пред ВКС: Симеон и държавата пак кръстосаха шпаги за „царските“ имоти

Пред ВКС: Симеон и държавата пак кръстосаха шпаги за „царските“ имоти

Defakto.bg

Може ли изобщо да има реституция на базата на решение на Конституционния съд? По ключовия за „царските дела” проблем кръстосаха шпаги защитниците на Саскобургготски и сестра му Мария-Луиза, от една страна, и на държавата – от друга. Днес те застанаха пред Върховния касационен съд по казуса „Саръгьол”. Но решението на последната инстанция неминуемо ще се отрази и на останалите дела по т.нар. царска реституция. Дотук всички те завършват с победа на държавата – някои на първа, други и на втора инстанция.

ВКС допусна делото за разглеждане, за да отговори на шест въпроса от значение за „точното прилагане на закона и развитието на правото”. Те бяха зададени от защитата на Мария-Луиза Хробок. Адвокат Валя Гигова поиска:

Първо, изследване и тълкуване за начина на установяване и доказване на държавната собственост на имот, попадащ под действието на Закона за горите от 1897 г. и следващия го Закон за горите.
Второ, тълкуване на въпроса дали при абдикация владението на имоти отива към новия монарх. Повод е абдикацията на Фердинанд през 1918 г., след което на престола се възкачва Борис Трети.

Трето, може ли монархът да придобива право на собственост по давност при действието на Търновската конституция.

Четвърто, има ли решението на КС от 1998 г. „правовъзстановяващо действие” и трябва ли гражданският съд да се съобразява с него при липсата на специален закон.

Пето, дали решенията на КС изобщо и това от 1998 г. в частност са „годно правно основание” за упражняване на добросъвестно владение.

Шесто, когато държавата сама е върнала имот, трябва ли да й се плаща обезщетение за неоснователното му ползване.

Макар че при допускането на делото до касация, решението бе взето от състав начело със зам.председателя на ВКС Красимир Влахов, днес той не бе в съдебната зала по здравословни причини. Така делото „Саръгьол” ще се решава от Камелия Маринова, Веселка Марева и Владимир Йорданов.

От името на Сакскобургготски Ели Христова пледира решението на Софийския апелативен съд, признал резиденцията за държавна собственост, да бъде отменено и казусът върнат за ново разглеждане от друг състав на САС. Призова също ВКС да отговори положително на първите пет зададени въпроса и отрицателно – на шестия.

Валя Гигова наблегна на решението на КС от 1998 г., обявил за противоконституционен еднократно действалия Закон за одържавяване имотите на бившите царе и техните наследници от 1947 г. Именно на него при управлението „Сакскобургготски” се позоваваха областни управители и кмет, връщайки на премиера дворци и гори. Народното събрание не е уредило проблема, а държавата не може да черпи права от собственото си противоправно поведение, категорична бе Гигова. Иначе трябва да приемем, че тя може да прави каквото си иска, допълни адвокатката. Лично според нея решението на КС в случая има пряк ефект и отмяната на конфискационния закон води и до отмяна на неговите последици.

Оставете в сила решението, че „Саръгьол”, призова от името на държавата адвокат Евгения Дашина. И даде кратки отговори на поставените от противника въпроси. Дашина бе категорична, че при действието на Търновската конституция монархът не може да придобива имоти по давност (всички нотариални актове за „царските имоти” са по давност и на името на Интендантството – б.р.). И се позова включително на решение на самия ВКС от 2012 г. по друг „царски” казус – за двореца Кричим. Абдикацията не прелива давностно владение, тъй като тя е доброволен акт на монарха и няма нищо общо с гражданското право, категорична бе Дашина. А решението на КС категорично няма как да има пряк реституционен ефект, най-малкото защото последиците от актовете му важат занапред. А законът за конфискация от 1947 г. е бил с еднократно действие и е изчерпал ефекта си преди години.

ВКС обяви, че ще произнесе в срок. Вероятно не по-рано от юли.

„Саръгьол” е вторият „царски” процес, минал през цедката на ВКС. Първият бе за единствения отказан на Симеон дворец „Кричим”. По него през 2012 г. ВКС излезе с принципно решение защо тези имоти са държавна собственост, а не частни на бившите монарси.

Във ВКС вече се озова и трето дело – за „Ситняково”. Но върховните съдии още не са се казали дали го допускат до касационен контрол.

Дотук освен „Саръгьол” и „Ситняково”, минали и през втора инстанция, държавата спечели и „Царска Бистрица”. Без решение са процесите за „Врана” и 16 500 дка рилски гори.

About De Fakto

Проверете също

Антон Славчев спечели конкурс за прокурор в СГП, Дани Каназирева – извън списъка на печелившите

 Класирането на кандидатите в конкурса за първоначално назначаване и заемане на 10 длъжности „прокурор“ в …

Правен екип на ИПИ: Пренебрегнатият въпрос за бюджета на съдебната власт в Конституцията не крепи доверието във ВСС

„Де Факто“ публикува становището, изпратено до парламентарната комисия по конституционни въпроси, от страницата на Института …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

thirteen + 13 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.