Последни новини
Home / Без категория / След „исторически” дебат: Съдийската колегия каза „да” на екипа на Калоян Топалов

След „исторически” дебат: Съдийската колегия каза „да” на екипа на Калоян Топалов

Defakto.bg

След три часа изслушване, въпроси, отговори,  обвинения, контраобвинения, заключения, контразаключения и всякакви приказки съдийската колегия на Висшия съдебен съвет избра Биляна Балинова и Радостина Данаилова за заместник председатели на Софийския градски съд. Данаилова ръководи търговското отделение на СГС, Балинова – гражданското отделение – първоинстанционни дела. И двете не са на щат в СГС и са командировани от Софийския районен съд.

Кандидатурата на Данаилова получи 9 „за” срещу 4 „против”. Тази на Балинова мина с 8 „за” срещу 5 „против”. От заседанието отсъстваше само председателят на ВАС Георги Колев.

Кадровото попълване на ръководството на ключовия софийски съд обаче бе предшествано от 3 часа исторически дебат, в който някои неща се случваха за първи път. За първи път председател на съд бе извикан да мотивира избора си за заместници от друг орган, за първи път ВСС се заинтересува дали постът е бил предлаган на съдии от същия съд и за първи път ръководител изложи подробни аргументи за избора си. Всичко това на фона на традиционната практика на кадровиците безкритично да одобряват „външни” заместници на съдилища. Последният пример бе във Велико Търново.

Комфорт, псевдопринципност или отговорност?

Още на старта изслушването бе заредено с напрежение. Калоян Топалов, комуто преди това се наложи два часа да чака реда си в преддверията на съвета, в остър тон сведе до знанието на кадровиците мотивите си за двете заместнички. Като преди това опроверга „целия балон” за брожение срещу назначенията им в СГС.

То е дело на 4-5 колеги, членове на съдийски съюз, скрили се зад псевдопринципни подбуди, обяви Топалов. А впоследствие поясни – водата са мътели единици от Съюза на съдиите, а не от алтернативната Българска съдийска асоциация начело с Богдана Желявска, което би било по-логично.

Защо недоволството срещу „външните” началници да е било псевдопринципно?

Първо, защото постовете първо са предлагани от Топалов на общо седем съдии от СГС, но никой от тях не е приел, обясни той.

Второ, защото право на ръководителя е да избере екипа, с който да работи. И в момента няма ограничения откъде да са те.

Трето, от лятото на 2015 г.  като и.ф. председатели на отделения двете са свършили огромна работа по изваждането на СГС „от блатото и поставянето му във велоколовози”, с която друг не е искал да се нагърбва. Това изисква излизане от „зоната на комфорта” и поемане на отговорност с лицето и името си, а такива хора са малко в СГС, категоричен бе Топалов. „Лесно е да се слееш с масата, да станеш незабележим, пригласяйки на общия хор. Лицемерна и неморална е позицията – дотук добре се справихте, благодаря!”, допълни председателят на СГС.

И напомни – от избирането му за председател неговият екип бива „развяван като Самарското знаме” в условията на „мръсна медийна кампания”-.

Четвърто, в началото на май са проведени общи събрания на търговското отделение и на гражданското с първоинстанционни дела. На тях Топалов е запознал съдиите с мотивите си да издигне Данаилова и Балинова , приканил за становища,  въпроси и предложения за други съдии. Не е постъпило нито едно.

„Направих всичко възможно съдът да бъде управляван от хора отвътре, на които обаче аз имам доверие”, заключи Топалов. И обяви – вариантът с Данаилова и Балинова за него е окончателен. Напомни също – ВСС вече е одобрил четирима негови заместници. И всички те не са „външни”, а от СГС.

Димитър Узунов го подложи на блицконтрол с въпроси дали е предлагал поста на други командировани и може ли да гарантира, че съдиите свободно изразяват мнението си на общите събрания предвид острия му тон пред ВСС? На други командировани не съм предлагал, а всеки съдия е свободен да си изразява мнението, отвърна Топалов. Узунов обаче не се даде и атакува с питане защо не оттегли номинациите, след като бъдещите промени в съдебния закон предвиждат заместници да се подбират измежду кадрите в същия съд, а по изключение – от по-висок по степен? Подкрепям принципно това правило, но възникват и други ситуации. Няма да допусна работата на СГС да се блокира, подкрепям си предложението, категоричен бе Топалов.

Узунов: Имат ненаписани дела! Калпакчиев: А вие нямате ли?

Последвалият дебат бе доминиран от процедурни и други хватки с едничка цел – изборът да се отложи, а и зачертае. Претекстът – предстоящите законови промени. (Аргумент, който никога не е интересувал или възпирал мнозинството във ВСС).

В центъра отново бе Димитър Узунов. Този път той извади от ръкава си „сведение”, че в СРС съдия Балинова имала три „неизложени дела” и настоя да се изиска справка за делата на двете от 1 януари 2014 г. досега. До получаването й изборът да се отложи.

Ако г-н Узунов ги знае, да ги каже, абсурдно е след няколко отлагания на този въпрос, сега да се сещаме да изискваме информация, която никога досега не сме искали, скочи Юлия Ковачева. Калин Калпакчиев я подкрепи.

Последва размяна на реплики. „Очевидно се изнервихте, г-н Калпакчиев, но срочността по дела е част от изискванията към магистрата”, атакува Узунов. „Осведомеността на г-н Узунов, каквато никога не е проявявал досега, очевидно е целенасочена. Призовавам го да каже той в какъв срок си е написал решенията по дисциплинарни производства”, отвърна Калпакчиев. (Според „сведения” представляващият ВСС е имал забави с по 1 година – б.р.).

Милка Итова настоя за друго – преди да се пристъпи към гласуването на двете кандидатури, които тя одобрява, колегията да вземе принципно и отрицателно становище за промяната, задължаваща зам.-ръководителите да са от същия или по-висок съд.

Лозан Панов репликира, че този въпрос е трябвало да се повдигне миналата събота, когато целият ВСС обсъждаше измененията и не бе отворена дума за това.

Галина Карагьозова категорично възрази по средата на заседанието да не внася нова точка за разглеждане.

„Дали Карагьозова възразява или не, е без значение!”, включи се Узунов. „Естествено!”, реагира съдийката от „революционното малцинство”. В крайна сметка колегията отхвърли предложението на Итова.

„И двете са много добри съдии, заслужават да бъдат избрани, класирани са с шестици в конкурс за СГС. Ако днес назначим двете, то ще е много показателно за трайната практика на ВСС да избира ръководители и зам.-ръководители от различни органи. Като това трябва да е изключение”, обобщи резултата от дискусията Милка Итова. И прикани препис от днешния протокол да се изпрати на министър Екатерина Захариева и на правната комисия на НС.

Топалов насаждал страх?

Но нещата не приключиха дотук. Узунов извади нов аргумент срещу Топалов – той свикал общи събрания, след като си е направил номинациите; позволил си да проучва от кои съдийски организации са роптаещите съдии (ВСС е шампион по подобни „проучвания”, с които обичайно замазва същината на проблемите, които трябва да реши – б.р.). „Смятате ли при това положение, че на едно общо събрание някой ще посмее да му възрази (на Топалов)?”, възкликна Димитър Узунов.

„Това не е Благоевград!”, репликира пак Калин Калпакчиев. Намекът е за съдебния район на Узунов – дългогодишен председател на районния съд в Сандански.

Представляващият ВСС не се даде, този път с мотив предстоящите законови промени.

„Ако ще действаме така, трябва да отложим всички въпроси по всички институти, новоуредени в ЗСВ. Кога ще стане това и как точно ще стане никой от нас не може да каже, защото не сме законодатели”, включи се Камен Иванов. „А съдиите не са страхливи хора и който е имал нещо да каже, е могъл да го направи”, категоричен бе той.

В дебата влезе Светла Петкова с изненадващото твърдение, че досегашната практика на съвета била да назначава заместници от съдия съдебен орган. После се прехвърли към актуалната ситуация в СГС: „Спокойствието е привидно, противопоставянето не е приключило. Дали назначаването на тези две съдийки не е причината?”

Главният инспектор Теодора Точкова прикани колегията да подкрепи избора на двете съдийки, получили отлични оценки на атестациите. Изтъкна и добрите резултати от работата им, констатирани при проверки на Инспектората.

Спорът за „външните” назначения на заместници винаги е бил за едно – да има ясни мотиви защо са избрани точно те, напомни Юлия Ковачева. И досега такива мотиви никога не са били получавани. А принципният проблем покрай избора днес е друг – той е дали се подкрепя политиката, която провеждат председателят на СГС и неговия екип, центрира страстите Ковачева. „Или, скрити зад бъдещите промени в ЗСВ и три неизписани дела, ще се окаже, че нашата подкрепа за работата на председателя и съдиите в СГС е привидна и мълчаливо одобряваме кампанията, която се води срещу тях”, заключи тя.

„СГС беше най-проблемният съд, сега не е. Яlно някой много иска да спъне работата там на двете важни отделения, оглавявани от Данаилова и Балинова. Тук е разковничето защо така упорито и яростно се съпротивляваме да удовлетворим искането на Калоян Топалов за попълване на неговия екип”, заяви Галина Карагьозова.

Финалът бе положителен. Против назначаването на новите заместници останаха само Димитър Узунов, Даниела Костова, Светла Петкова, Галя Георгиева.

About De Fakto

Проверете също

Адвокатска колегия Смолян подкрепя призива на ОСА за защита на адв. Ина Лулчева от нападки на гл. прокурор Иван Гешев

   Адвокатите от Смолян настояват ВСС да се занимае с поведение на Иван Гешев, а …

ВКС : Конституционно нетърпимо е с проверки прокуратурата да навлиза в правомощията на изпълнителната власт

Съдебната  съдебната власт в лицето на прокуратурата навлиза в правомощията на друга (изпълнителната) власт, което …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.