Последни новини
Home / Законът / С правни еквилибристики в правната комисия ветото на президента мина. Засега

С правни еквилибристики в правната комисия ветото на президента мина. Засега

Defakto.bg

Частичното вето на  президента Росен Плевнелиев върху Изборния кодекс за гласуването в чужбина  със странна подкрепа   „въздържал се“ мина в правната комисия.  Разговорите между политиците продължават.

По предложение на председателя на комисията Данаил Кирилов от ГЕРБ депутатите се „въздържаха“ да препотвърдят подкрепата за Изборния кодекс в частта, в която е върната от президента Росен Плевнелиев. Седем представители на ГЕРБ и РБ гласуваха „въздържал се“ за формулировката „препотвърждаваме подкрепата на Народното събрание за чл. 14 от Изборния кодекс“, където са записани новите ограничения  за разкриване на секции в чужбина.

Тримата членове на ДПС и БСП в комисията гласуваха „против“, а двамата на Патриотичния фронт гласуваха „за“, защото искат законът да остане в този си вид.

По този начин правна комисия не гласува „за“ или „против“ ветото, а каза, че парламентът не потвърждава подкрепата за закона, който вече прие.  Така преди политическите преговори ще са доволни от ПФ, защото ветото на Плевнелиев не е прието, удовлетворени са ГЕРБ и РБ, защото текстовете ще бъдат редактирани, пише Дневник.
Председателят на правната комисия Данаил Кирилов (ГЕРБ) и Димитър Делчев от Реформаторския блок посочиха, че гласуват „въздържал се“, защото имало различни варианти за текстове за гласуването в чужбина, така че да се даде по-широк достъп до упражняването на правото на вот и да се гарантира националната сигурност, но нямало съгласие между управляващите.

Досега не сме успели да открием решение, което да постигне и двете цели – българите извън ЕС да имат по-либерални правила за изборите, които да ги улеснят, както и да се успокоят притесненията на много хора за манипулиране на вота в чужбина, коментира Делчев. И добави, че няма постигнат компромисен вариант. Докато няма общо решение на мнозинството, аз ще се въздържа на комисия, посочи той.

Гласуването в правна комисия идва на фона на многократните предупреждения, че Патриотите ще излязат от управлението, ако ветото на Росен Плевнелиев мине. В 16 ч. е насрочена среща между трите парламентарни групи от мнозинството – ГЕРБ, Реформаторсикя блок и Патриотичния фронт.

 В двучасовата дискусия БСП и ДПС отново обявиха, че подкрепят ветото на президента, защото са против целия закон, с който се въвежда и задължително гласуване.“Президентът трябваше да включи във ветото си и други текстове на Изборния кодекс“, заяви депутатът от ДПС Митхат Метин, който напомни, че приетите текстове са противоконституционни.

Емил Димитров – Ревизоро, от Патриотичния фронт призова колегите си да мислят за всички българи в чужбина, на Малдивите, в Антарктика, в Аляска, по круизните и космически кораби и да им осигурят възможност да гласуват, което предизвика възмущението на представителите на Инициативния комитет „Гласувай без граници“ и на българите в чужбина.
Данаил Кирилов се опита да обори разчетите на българите зад граница колко струва гласуването в чужбина. Според него те били направили семпла математическа манипулация като разделили план-сметката на Външно министерство за вота в чужбина на броя на откритите секционни комисии. По думите му обаче това били три вида секции – в дипломатическо и консулско представителство, т.нар. автоматични, в които на изборите в последните пет години са гласували над 100 души, и такива по подадени заявления. Съответно имали различен статут и се харчили различни разходи. По думите му на миналите избори в план-сметката не влизали командировъчните, самолетните билети и нощувките на служителите на Външно министерство, които трябвало да организират изборния процес.

Антоанета Цонева от Института за развитие на публичната среда отговори на аргумента за застрашената национална сигурност, че всяка политическа сила с депутати и евродепутати има право на представители и на наблюдатели в секциите в чужбина, които би могла да командирова за сметка на партийната си субсидия, за да е сигурна в честността на вота.

Тя посочи, че с увеличаването на броя на секциите зад граница през 2014 г. – общо 428 при средно преди това около 270, избирателната активност се е повишиля с 67%. В същото време в Турция, въпреки 136-те секции през 2014 г. срещу 86 секции през 2013 г., гласувалите са намалели с 5%. Според Цонева няма пряка връзка между осигуряването на секции и генерирането на вот. Кирилов обаче обобщи, че тези около 150 секции били за 10 000 гласа.

Държавата трябва да гарантира честността на изборите и свободното изразяване на волята на хората, както в страната така и в чужбина, каза секретарят на президента по правни въпроси Петя Тянкова. По думите й приетите правни норми не дават яснота каква е обществена цел се преследва. Вземат се съвсем формални критерии, които не допринасят изборите да бъдат честни, обясни Тянкова.

Докажи, че си Next Generation бизнес лидер, и спечели ЕMBA стипендия!Краен срок:
25 май 2016г.
За кандидатстване
и номинации:
capital.bg/next

Докажи, че си Next Generation бизнес лидер, и спечели ЕMBA стипендия!

Включете се в конкурса за млади бизнес лидери Next Generation на “Капитал” и “Кариери”, ако сте:
– предприемчив, иновативен и ориентиран към постигане на резултати
– имате професионални постижения, с които искате да се похвалите
– на възраст до 35 г. включително
– работите в България и заемате мениджърска позиция или имате собствен бизнес
– иматe минимум 3 години трудов опит, от които поне 2 на управленска позиция
– искате да спечелите EMBA стипендия.

About De Fakto

Проверете също

Софийска районна прокуратура задържа и обвини актьора Христо Шопов за закана с убийство, ще иска постоянен арест

Актьорът Христо Шопов е обвинен и задържан за 72 часа, съобщи Софийска районна прокуратура. По  …

За първи път президентът Румен Радев ще участва в откриването на Общото събрание на адвокатите от страната

За първи път президентът Румен Радев ще участва в официалното откриване на Общото събрание (ОС …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.