Последни новини
Home / Законът / „Вечните началници“ в Темида отиват в КС?

„Вечните началници“ в Темида отиват в КС?

Defakto.bg

Проблемът за „вечните началници“ в Темида, който си остана нерешен и с поредния проект за промени в съдебния закон, може да се озове в Конституционния съд.

Тричленен състав на ВАС поиска свикване на общото събрание на съда за сезиране на КС с проблема, съобщи „Правен свят“. Конкретно – да поиска тълкуване на чл. 129, ал.6 от Конституцията. Според нея административните ръководители с изключение на „тримата големи“ се избират на ръководната длъжност за срок от 5 г. с право на повторно назначаване.

„Допуска ли чл. 129, ал.6 от Конституцията трето поред назначаване на ръководна длъжност, ако първите две са на ръководна длъжност в друг(и) орган(и) на съдебната власт?” – така съдиите от ВАС Александър Еленков, Тодор Тодоров и Атанаска Дишева формулират въпроса към Конституционния съд. И отправят предложение към председателя на ВАС Георги Колев да свика общо събрание за сезиране на КС.

Конкретният повод е назначаването на един съдия – Цветанчо Цветанов за председател на Районния съд в Козлодуй. Изборът му е оспорен от конкурент за поста пред ВАС именно с мотива за нарушение на конституционната забрана за повече от два мандата на ръководен пост.

Цветанов очевидно е забележителен магистрат – цели 25 г. той работи все като началник.  От 1991 г. до 2010 г. е председател на Районен съд-Кнежа, после изкарва и един мандат начело на съда в Козлодуй. А ВСС му е дало и втори шефски мандат там.

Цветанов не е единствения пример за „вечен“ началник. Във Варна съдия Ванухи Ерекелян управлява първо окръжния съд два мандата, после ВСС я постави и начело на апелативния съд в града.

В проекта за ЗСВ, който бе предложен от екипа на бившия правосъден министър Христо Иванов се предвиждаше забрана за повече от два последователни началнически мандата, дори и в друг орган на съдебната власт.

About De Fakto

Проверете също

Механизмите за търсене на наказателна отговорност на главния прокурор са публикувани за обществено обсъждане

Министерството на правосъдието публикува за обществено обсъждане проекта за изменения в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК) и …

Президентът Румен Радев: Имаме всички шансове догодина България да се присъедини към Шенген

Имаме всички шансове догодина България да се присъедини към Шенген, но това до голяма степен …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.