Последни новини
Home / Законът / Европа подкрепя промените в закона за детското правосъдие

Европа подкрепя промените в закона за детското правосъдие

Defakto.bg

Комисарят по правата на човека на Съвета на Европа подкрепи министър Захариева за законодателните инициативи в областта на детското правосъдие и правата на хората с увреждания

„Хората с психически и ментални увреждания не се нуждаят от благотворителност, а от права.“ С тези думи комисарят по правата на човека на Съвета на Европа Нилс Мюжниекс подкрепи усилията на екипа на правосъдния министър Екатерина Захариева за приемането на Закон за физическите лица и мерките за подкрепа, който да гарантира правата на хората в неравностойно положение.

„В проекта сме заложили мерки срещу измамите, жертви на които стават хора с психични проблеми. Като адвокат съм имала клиенти, които се оказват с продадени апартаменти и нямат дори къде да живеят“, каза министър Захариева, която прие комисар Мюжниекс.

Законопроектът предвижда още отмяна на института за пълното и ограниченото запрещение на хората с ментални увреждания и въвежда комплекс от мерки за самостоятелно упражняване на права.

„Имам чувството, че България се е променила много и че това сега е последният натиск за реформи“, каза комисар Мюжниекс. Той се поинтересува и от мерките, които взема България в областта на детското правосъдие и закриването на социално-педагогическите и възпитателните интернати към Министерството на образованието и науката, в които се настаняват деца с противообществени прояви.

Министър Захариева го информира, че предстои закриването на последните 6 такива институции. В същото време приключва работата по промените в различни закони, гарантиращи деинституционализирането на децата, които имат проблеми със закона, както и грижата за тях. Работната група подготвя текстовете в Наказателния и Наказателно-процесуалния кодекс, но преди тяхното същинско приемане вече е започнало обучението на магистрати за работа с деца. Зам.-министър Вергиния Мичева-Русева, която също присъства на срещата, информира комисар Мюжниекс, че вече функционират 15 сини стаи в различни съдебни райони, в които се извършват разпити на деца в атмосфера, близка до домашната.

Правосъдният министър Екатерина Захариева заяви, че е привърженик на подхода, при който на дете с проблеми трябва да се осигури среда, близка до семейната, и достъп до образование, за да се откъсне от опасното обкръжение, което го е подтикнало да нарушава правилата.

На срещата Захариева и Мюжниекс обсъдиха още кризата с мигрантите, речта на омразата в обществото, прилагането на споразумението между Европейския съюз и Турция, както и рисковете и последствията за България.

 

About De Fakto

Проверете също

Без санкция на Европейската комисия, държавата няма да изкупува дългове на „Топлофикация“ до 1.6 млрд. лв.

Служебното правителство  отмени  решения на кабинета “ Денков“ поради риск мярката да бъде обявена за …

Прокуратурата превзе управлението на МП: Главчев назначи прокурор за зам.- министър в правосъдното ведомство

Прокуратурата заема все по – солидни позиции в управлениеото на Министерството на правосъдието.  След като …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.