Последни новини
Home / Законът / Европа подкрепя промените в закона за детското правосъдие

Европа подкрепя промените в закона за детското правосъдие

Defakto.bg

Комисарят по правата на човека на Съвета на Европа подкрепи министър Захариева за законодателните инициативи в областта на детското правосъдие и правата на хората с увреждания

„Хората с психически и ментални увреждания не се нуждаят от благотворителност, а от права.“ С тези думи комисарят по правата на човека на Съвета на Европа Нилс Мюжниекс подкрепи усилията на екипа на правосъдния министър Екатерина Захариева за приемането на Закон за физическите лица и мерките за подкрепа, който да гарантира правата на хората в неравностойно положение.

„В проекта сме заложили мерки срещу измамите, жертви на които стават хора с психични проблеми. Като адвокат съм имала клиенти, които се оказват с продадени апартаменти и нямат дори къде да живеят“, каза министър Захариева, която прие комисар Мюжниекс.

Законопроектът предвижда още отмяна на института за пълното и ограниченото запрещение на хората с ментални увреждания и въвежда комплекс от мерки за самостоятелно упражняване на права.

„Имам чувството, че България се е променила много и че това сега е последният натиск за реформи“, каза комисар Мюжниекс. Той се поинтересува и от мерките, които взема България в областта на детското правосъдие и закриването на социално-педагогическите и възпитателните интернати към Министерството на образованието и науката, в които се настаняват деца с противообществени прояви.

Министър Захариева го информира, че предстои закриването на последните 6 такива институции. В същото време приключва работата по промените в различни закони, гарантиращи деинституционализирането на децата, които имат проблеми със закона, както и грижата за тях. Работната група подготвя текстовете в Наказателния и Наказателно-процесуалния кодекс, но преди тяхното същинско приемане вече е започнало обучението на магистрати за работа с деца. Зам.-министър Вергиния Мичева-Русева, която също присъства на срещата, информира комисар Мюжниекс, че вече функционират 15 сини стаи в различни съдебни райони, в които се извършват разпити на деца в атмосфера, близка до домашната.

Правосъдният министър Екатерина Захариева заяви, че е привърженик на подхода, при който на дете с проблеми трябва да се осигури среда, близка до семейната, и достъп до образование, за да се откъсне от опасното обкръжение, което го е подтикнало да нарушава правилата.

На срещата Захариева и Мюжниекс обсъдиха още кризата с мигрантите, речта на омразата в обществото, прилагането на споразумението между Европейския съюз и Турция, както и рисковете и последствията за България.

 

About De Fakto

Проверете също

ВАС потвърди изцяло отмяната на Наредба за управление на отпадъците на територията на Община Самоков от 2017 г.

  Тричленен състав на Върховния административен потвърди решението на Административен съд София – област, с …

Настояване: Не Прокурорската колегия, Пленумът на ВСС да подбира европейските делегирани прокурори

И това да става с квалифицирано мнозинство от 17 “за” Проектът за промени в Наказателно-процесуалния …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.