Последни новини
Home / Законът / Захариева, Бъчварова и Цацаров се отчетоха пред Брюксел

Захариева, Бъчварова и Цацаров се отчетоха пред Брюксел

Defakto.bg

Вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова, министърът на правосъдието Екатерина Захариева и главният прокурор Сотир Цацаров се срещнаха днес с вицепрезидента на Европейската комисия Франс Тимерманс и еврокомисаря по правосъдие Вера Йоурова в Брюксел. Темата на разговорите беше изпълнението на препоръките в последния мониторингов доклад да сътрудничество и проверка, съобщи правосъдният пресцентър.

Ето пълният текст на съобщението:

„Г-н Тимерманс и г-жа Юрова изразиха задоволството си от темпа на промените, които България реализира, и отчетоха политическата воля за продължаване на съдебната реформа. Изключително позитивно беше оценено разделянето на две колегии – съдийска и прокурорска – на Висшия съдебен съвет (ВСС), както и конструктивния тон в Съвета за съдебна реформа към Министерство на правосъдието. В отговор на журналистически въпроси българските министри и главният прокурор посочиха:

Екатерина Захариева: Темата беше съдебната реформа – това е фокусът и на България, и на ЕК. Запознахме ги с разделянето на ВСС, промените в ЗСВ и измененията в НПК. Искат от нас резултати. Основна препоръка е бързина в съдебния процес, намаляване на формализма и борба с корупцията по високите етажи, включително в икономическите сектори. Освен резултати, от ЕК очакват и гаранции за необратимостта и устойчивостта на реформите. Няколко пъти подчертахме, че СВМ не може да се използва за вътрешно-политически цели.

Препоръките са ясни и обективни – гарантиране на независимост, безпристрастност и по-висока разкриваемост на престъпленията, както и подобряване на работата на институциите.

Румяна Бъчварова: Това, което чухме днес, беше, че ЕК оценява високо това, което правим, и вярва на искрената политическата воля на настоящото правителство да решава проблемите и да се бори с корупцията. Това се оценява и се вижда, и е важно, защото без политическа воля не можем да постигнем желаните резултати. Аз, лично, оценявам това уточнение от тяхна страна като изключително важно и изключително окуражаващо. Приемането на законодателните мерки ще гарантират необратимостта на процесите.

Сотир Цацаров: Тук се проведе откровен работен диалог. Съвсем ясно беше представено какво е направено и какво предстои. На 30 май предстои поредна мисия за механизма. Тримата сме тук, защото изпълнението на препоръките е обща цел и е в контекста на работния диалог. Четирима експерти от Великобритания, Испания, Германия и Холандия ще се запознаят с нормативните актове, регулиращи работата на прокуратурата и с функционалния ни анализ. Днес показахме какво е направено и какво предстои. Механизмът няма да спре, ако всички власти не обединят усилия, а резултатите не зависят от усилията само на изпълнителната или съдебната власт, а е необходим общ подход на всички власти за постигането им.“

About De Fakto

Проверете също

Адв. Ина Лулчева подаде оставка от ВАдС: Не желая да бъда в адвокатския съвет на Валя Гигова, „за да владея адвокатурата“

Известният  наказателен адвокат  Ина Лулчева подаде оставка от ВАдС и от поста на негов зам. …

Президентът към адвокатите: С ваша помощ трябва да се сложи край на паралелното правосъдие в частни клубове

Общото събрание на адвокатите поиска спешни законодателни промени за адвокатските възнаграждения За мен е привилегия …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.