Последни новини
Home / Законът / Захариева, Бъчварова и Цацаров се отчетоха пред Брюксел

Захариева, Бъчварова и Цацаров се отчетоха пред Брюксел

Defakto.bg

Вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова, министърът на правосъдието Екатерина Захариева и главният прокурор Сотир Цацаров се срещнаха днес с вицепрезидента на Европейската комисия Франс Тимерманс и еврокомисаря по правосъдие Вера Йоурова в Брюксел. Темата на разговорите беше изпълнението на препоръките в последния мониторингов доклад да сътрудничество и проверка, съобщи правосъдният пресцентър.

Ето пълният текст на съобщението:

„Г-н Тимерманс и г-жа Юрова изразиха задоволството си от темпа на промените, които България реализира, и отчетоха политическата воля за продължаване на съдебната реформа. Изключително позитивно беше оценено разделянето на две колегии – съдийска и прокурорска – на Висшия съдебен съвет (ВСС), както и конструктивния тон в Съвета за съдебна реформа към Министерство на правосъдието. В отговор на журналистически въпроси българските министри и главният прокурор посочиха:

Екатерина Захариева: Темата беше съдебната реформа – това е фокусът и на България, и на ЕК. Запознахме ги с разделянето на ВСС, промените в ЗСВ и измененията в НПК. Искат от нас резултати. Основна препоръка е бързина в съдебния процес, намаляване на формализма и борба с корупцията по високите етажи, включително в икономическите сектори. Освен резултати, от ЕК очакват и гаранции за необратимостта и устойчивостта на реформите. Няколко пъти подчертахме, че СВМ не може да се използва за вътрешно-политически цели.

Препоръките са ясни и обективни – гарантиране на независимост, безпристрастност и по-висока разкриваемост на престъпленията, както и подобряване на работата на институциите.

Румяна Бъчварова: Това, което чухме днес, беше, че ЕК оценява високо това, което правим, и вярва на искрената политическата воля на настоящото правителство да решава проблемите и да се бори с корупцията. Това се оценява и се вижда, и е важно, защото без политическа воля не можем да постигнем желаните резултати. Аз, лично, оценявам това уточнение от тяхна страна като изключително важно и изключително окуражаващо. Приемането на законодателните мерки ще гарантират необратимостта на процесите.

Сотир Цацаров: Тук се проведе откровен работен диалог. Съвсем ясно беше представено какво е направено и какво предстои. На 30 май предстои поредна мисия за механизма. Тримата сме тук, защото изпълнението на препоръките е обща цел и е в контекста на работния диалог. Четирима експерти от Великобритания, Испания, Германия и Холандия ще се запознаят с нормативните актове, регулиращи работата на прокуратурата и с функционалния ни анализ. Днес показахме какво е направено и какво предстои. Механизмът няма да спре, ако всички власти не обединят усилия, а резултатите не зависят от усилията само на изпълнителната или съдебната власт, а е необходим общ подход на всички власти за постигането им.“

About De Fakto

Проверете също

Министър Зарков представи екипа и приоритетите си. Отчаяно се нуждаем от нов затвор, каза той

Подготовка на законите, необходими за изпълнение на Националния план за възстановяване и устойчивост въпреки липсата …

Заради административен произвол съдът отмени глоба от 1000 лв. на Елена Фичерова, наложена от Сотир Цацаров

Софийският районен съд отмени наказателно  постановрение за глоба от 1000 лева глоба на Елена Фичерова, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.