Последни новини
Home / Законът / Лозан Панов прехвърля 700 дела, за да се разгледат по-бързо

Лозан Панов прехвърля 700 дела, за да се разгледат по-бързо

Defakto.bg

Председателят на ВКС нареди прехвърлянето на 700 дела по чл. 288 от ГПК от Търговската на Гражданската колегия, за да не бъдат разглеждани през 2017 г., съобщиха от съда.

Със Заповед № 839/18.05.2016 г. на председателя на Върховния касационен съд (ВКС) 700 бр. дела по чл. 288 от Гражданския процесуален кодекс (за произнасяне в закрито заседание по допускане на касационно обжалване) ще бъдат преразпределени от Търговската колегия на Гражданската колегия.

Към началото на месец май 2016 г. насрочването на закрити заседания в Търговската колегия по тези производства вече е за дати през 2017 г., а целта на заповедта е осигуряване на възможност делата да бъдат разгледани в разумни срокове, каквото е изискването на чл. 6, т. 1 от Европейската конвенция за защита правата на човека и основните свободи и каквито са справедливите очаквания на гражданите.

В изпълнение на заповедта на председателя 700 бр. от насрочените за разглеждане по реда на чл. 288 от ГПК в графика на Търговската колегия след 1 септември 2016 г. дела ще бъдат докладвани на председателите на отделения в Гражданската колегия за насрочването им за разглеждане в графиците на съдиите от съответните отделения. Новите докладчици по тях отново ще бъдат определени чрез системата за случайно разпределение на делата. Препис от заповедта на председателя на ВКС и протоколът от извършеното случайно разпределение ще бъдат добавени към кориците на всяко от преразпределените дела, за да получат страните информация за причините за преместването на делото им от Търговската в Гражданската колегия. Прехвърлянето ще бъде отразено и в деловодната система на съда.

Със заповедта ще бъде постигната и още една цел – преодоляване на разликата в натоварването на съдиите от двете колегии.

Съгласно данните в деловодната система на ВКС към края на месец април 2016 г. насрочените дела по чл. 288 от ГПК в Търговската колегия са 1226 бр., разпределени в графиците на 24 съдии, по 4 бр. дела за закрито заседание, т. е. средно по 51,08 бр. дела на съдия. Висящите дела във фазата по чл. 288 от ГПК за Гражданската колегия са общо 450 бр., насрочени в графиците на 53 съдии, по 4 или по-малко броя дела за закрито заседание, т. е. средно по 8,49 бр. дела на съдия. Това е определящо за датите на насрочване на делата, поради което за Търговската колегия графикът включва месец февруари 2017 г., а за Гражданската колегия – месец май 2016 г.

В заповедта си Лозан Панов пише, че е установена практика във ВКС за преразпределяне на дела между двете колегии в периоди на неравномерно натоварване. Той уточнява, че преразпределянето може да бъде еднократно или чрез прехвърляне на материя, като в конкретния случай подходяща е първата мярка. До втората би се стигнало, ако неравномерността на натоварването продължи.

 

About De Fakto

Проверете също

Механизмите за търсене на наказателна отговорност на главния прокурор са публикувани за обществено обсъждане

Министерството на правосъдието публикува за обществено обсъждане проекта за изменения в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК) и …

Президентът Румен Радев: Имаме всички шансове догодина България да се присъедини към Шенген

Имаме всички шансове догодина България да се присъедини към Шенген, но това до голяма степен …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.