Последни новини
Home / Законът / Прокурорската колегия уволни бунтовен следовател

Прокурорската колегия уволни бунтовен следовател

Defakto.bg

Дългогодишният следовател от столичната служба Влади Цанков бе уволнен с решение на прокурорската колегия на ВСС днес.

Решението съобщи председателстващия колегията Румен Боев. Сотир Цацаров го няма, той е в Брюксел.

Дисциплинарното дело срещу Влади Цанков, който разследва икономически престъпления, е от 2014 г. То бе образувано по предложение на градския прокурор на София Христо Динев. В дисциплинарния състав влизаха Димитър Узунов, Мария Кузманова и Румен Боев. Финалът дойде близо две години по-късно.

Цанков е от бунтовните следователи в столицата. А уволнението му идва след разпоредена от Цацаров проверка по сигнали за допускане на журналист до разпити по досъдебно производство за пирамидална структура във Варна.

Самият Цанков пък още през 2015 г. сигнализира европосланици у нас за упражняван натиск от Мария Кузманова от ВСС и за саморазправа с него под формата на дисциплинарно дело. Следователят бе заявил и че резултатът е предрешен и производството ще приключи с неговото уволнение. Както и стана.

„Столичното следствие се прочу през последните две години с поръчкови разследвания, възложени директно от модела КОЙ. Нито едно дело, обаче не е приключило в съда. Някои от тях, като това за „убийците на Пеевски”, приключиха с пълно фиаско. Има предположения, че дела се завеждат срещу определени хора с цел да бъдат притиснати по всевъзможен начин. Не е тайна, че на разпит се викат дори журналисти, дръзнали да се опълчат срещу порочния модел. Аналогично е и положението на разследващите в самата служба, които не искат да изпълняват поръчки. Обичайно към тях също се пристъпва радикално-образуват им се проверки, дела и т. н. , за да може да бъдат извадени от системата по най-бруталния начин“, написа на европосланиците Цанков.

Сходни обвинения отправи колегата му Бойко Атанасов. Тази година той отправи публични обвинения за наличието на шпицкоманда в прокуратурата и столичното следствие. При изслушването му във ВСС Атанасов бе категоричен – непокорните магистрати биват „наказани“ с проверки и образуване на дела срещу тях. Етичната комисия на съвета образува проверка, която сега се прехвърля в прокурорската колегия начело със Сотир Цацаров. Резултатът е предизвестен – нарушения няма да бъдат открити.

А неотдавна, от отговор на Бюрото за контрол над СРС до Бойко Атанасов, стана ясно, че следователят е бил незаконно подслушван.

About De Fakto

Проверете също

Адв. Ина Лулчева подаде оставка от ВАдС: Не желая да бъда в адвокатския съвет на Валя Гигова, „за да владея адвокатурата“

Известният  наказателен адвокат  Ина Лулчева подаде оставка от ВАдС и от поста на негов зам. …

Президентът към адвокатите: С ваша помощ трябва да се сложи край на паралелното правосъдие в частни клубове

Общото събрание на адвокатите поиска спешни законодателни промени за адвокатските възнаграждения За мен е привилегия …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.