Последни новини
Home / Законът / Съдът подхваща 189 възражения срещу вземания от КТБ

Съдът подхваща 189 възражения срещу вземания от КТБ

Defakto.bg

Общо 189 възражения срещу вземания от КТБ са постъпили в Софийския градски съд. Това съобщиха за De Facto Legal оттам.

Повечето възражения са постъпили миналата седмица, засега няма насрочени дела по тях. По закон съдът насрочва заседание в 1-месечен срок от постъпване на възражението.

Синдиците на КТБ публикуваха в Търговския регистър списък на приетите, неприетите и оспорените вземания. От него стана ясно, че чрез възражение се оспорват приети от синдиците вземания на Фонда за гарантиране на влоговете в банките за над 3.7 млрд. лв.

Сред тях са вземанията на военния завод „Дунарит“, на „НУРТС, на германската банка „Комерцбанк“, на Българската банка за развитие.

 Неприети са общо 232 вземания на физически и юридически лица. Сред тях са вземания на БТК , „ДСК Управление на активи“, „Пътстрой“ (17.2 млн. лв.), „Национален гаранционен фонд“, Агенция за приватизация на Сърбия, „Булгаргаз“, Министерство на земеделието и храните.

Списъците имат значение за реда, по който ще се изплащат сумите от фалиралия трезор.

Законът за банковата несъстоятелност позволява на всеки вложител, друг кредитор или на акционерите с над 25 % участие да оспори прието или неприето от синдиците вземане. Съдът разглежда възраженията в открито заседание, с призоваване на синдиците, кредитора, срещу чиято претенция се възразява, и другия, който отправя възражението. Магистратите се произнасят с решение, с което могат да постановят допълване на списъка. То може да се оспорва нагоре по инстанциите.

Списъкът с приетите и неоспорени вземания също трябва да получи „да“ от съда. Той се разглежда в закрито заседание и решението му не подлежи на обжалване.

 

About De Fakto

Проверете също

ВАдС отново поиска от НС спешни промени в ГПК заради недостатъци в системата за електронно правосъдие

Bиcшият aдвoĸaтcĸи cъвeт oтпpaви иcĸaнe дo Hapoднoтo cъбpaниe, c ĸoeтo настоява разпоредбите в  Гpaждaнcĸия пpoцecyaлeн …

ВАС окончателно: Отказът на РИОСВ за проучване на газ в Добружда е незаконосъобразен

Върховният административен съд потвърди решението на Административен съд – Варна от януари тази година, с …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.