Последни новини
Home / Законът / Управляващата тройна коалиция оцеля за сметка на президентското вето ( обновена)

Управляващата тройна коалиция оцеля за сметка на президентското вето ( обновена)

Defakto.bg

Без нито едно изказване, най-многолюдната група  в парламента, тази на  ГЕРБ, отхвърли ветото на президента срещу ограниченията за гласуване на българите зад граница. Така за  втори път ГЕРБ заедно с коалиционните си  партньори бламира държавния глава , но не в обществен интерес.  През 2015 г. отряза два от трите важни въпроса, свързани с изборите,  които Плевнелиев бе предложил за  референдум, а тази година  безпроблемно пропусна същите въпроси, но на  Шоуто на Слави.Днес, сряда,  управляващата тройна коалиция оцеля за сметка на една конституционна процедура,  отхвърлена безпринципно, под  заплаха на  Патриотичния фронт, че ще оттегли подкрепата за кабинета, ако ветото мине. Като  удовлетвориха каприза  на „най-верния”, по думите на Цветанов,коалиционен партньор,  трите формации от мнозинството ще  ревизират същите текстове, на коитоПлевнелиев  наложи вето.

С  отхвърленото вето, в което държавният глава се обяви против  дискриминационната  подялба на условията за гласуване на българите на живеещи в Турция, ЕС и извън него,  управляващото мнозинство показа обратното на онова, което прочетохме в мотивите на ветото – че човешките права не трябва да бъдат жертвани заради   баланса между управляващите  партии.

„Днешното решение на парламента представлява пореден случай, в който българските депутати дадоха превес на партийните си интереси пред конституционните права на българските граждани“, бе отговорът на президента Росен Плевнелиев, който съобщи, че при тези обстоятелства ще сезира Конституционния съд.

Затрудненията  пред българите в чужбина запазиха 135 депутати –  ГЕРБ (80), Патриотичен фронт (17), Реформаторски блок (12)  Патриотичния фронт(17),  Българския демократичен център  (14) 1 независм и 11 златни пръста от Атака.

Трима от РБ подкрепиха ветото,  ДПС подкрепиха  ветото, а БСП и АБВ не участваха в гласуването.

Макар, че във вторник представителите на БСП в правната комисия гласуваха  в подкрепа на президентското вето, в сряда  групата обяви, че няма да участва във вота. Същото направиха и депутатите на АБВ, макар че за крайниs резултат това нямаше значение. Според Конституцията  за отхвърляне на ветото бях нужни 121 гласа (половината плюс 1 от всички народни представители).

Така, за момента,  в сила остават окончателните  промени, предизвикали разочарование и протести на българите зад  граница, а именно в държавите членки на  Европейския съюз, в които няма дипломатическо или консулско представителство, ще се образуват избирателни секции при наличието на не по-малко от 100 избиратели, подали заявление.За живеещите на територията на ЕС се предвижда да гласуват така, както и досега – по правилата на кодекса „Манолова“ . В страните извън Европейския съюз ще може да се открива само една секция и само в градовете с над 1 млн. жители, в които няма дипломатическа мисия на България, като пак се изискват поне 100 заявления.

Голямата битка на ПФ бе да останат ограничения за българите, живеещи извън ЕС, тъй като освен държави като САЩ и Русия, в тази категория попада и Турция.

След като наложи волята си срещу ветото на президента Тройната коалиция разясни, че се е обединила около идеята във всички страни в чужбина да бъдат отваряни до 35 избирателни секции. Това ще се прави при наличие на поне 60 подадени заявления, вместо изискваните 100.Според кодекса „Манолова“ заявленията от българите в чужбина за гласуване трябваше да са 40, за да са откриват  автоматично и без ограничеиня избирателните секции.

Попитан за гласуването и  отхвърленото вето, Цветан Цветанов  призна, че единствената цел е била да се спаси правителството.

Ако отхвърлите ветото, ще дадете ужасяващ знак на българската диаспора, предупреди  по време на дебата лидерът на ДСБ Радан Кънев. Според него общностите зад граница ще бъдат прекършени в желанието си да участват в изборния процес.

Той коментира и ограниченията за гласуване в Турция: „Ще бъде нанесена тежка обида на българските граждани от турски произход в България. Ще бъде разделена българската нация извън границите на България. Въвежда се презумпцията, че всеки български гражданин, изгонен от комунистическия терор, работи срещу интересите на България. Казва се, че тези хора са малоумни и Ердоган може да им каже как да гласуват. Те гласуват срещу Ердоган на турските избори“.

Според Радан Кънев преговорите между парламентарните групи са „кюскане на кочове кой да надделее“.В   последна сметка не е сигурно,че затрудненията  българските изселници в Турция, ще дадат очаквания от управляващите резултат, каза той.  Заради последната реплика на трибуната излезе Валери Симеонов (ПФ)и безпардонно обяви, че целта на ограниченията е постигната – няма как да не бъдат ударени турските  гласове, след като от 136 секциите за гласуване поправките ги свеждат до 8, похвали се патриотът, без да се тревожи,  че най-откровенно признава  погазването на българската конституция.

Трябва да спрем едно фашистко изстъпление, заложено в Изборния кодекс, коментира лидерът на ДОСТ Лютви Местан. Гласуването ще каже кой кой е в българската политика, добави той и определи мотивите на президента като демократични.

Красимир Каракачанов заяви, че протестиращите българи зад граница не представляват никого, освен една мрежа, която в последните няколко години със свирки по улиците се опитва да дестабилизира държавата.Призна обаче, че е било грешка да се откриват секции в страните от ЕС само там, където има посолства и консулства, която ще бъде поправена скоро, заедно и с други пропуски.

„Всички рекорди на Орешарски бяха окончателно бити от Красимир  Каракачанов, според когото изселените от комунистическия режим през 1989 година български турци са си тръгнали самички, заплашвайки, че „ще се върнат с танкове“.  И следователно няма защо да имат правото да гласуват. И отново Каракачанов формулира равните права и свободи като неравни: „Общото избирателно право, правото на всеки български гражданин да упражни гласа си, е валидно, говоря валидно, практически валидно на територията на Република България“, написа политологът Евгени Дайнов в Дневник.

Така политологът напомня,  че според чл.26 от Конституцията всички български граждани, където и да се намират има равни права и задължения. Според него случилото се в парламента е „  по-зле от назначаването на Делян Пеевски за Емил Боев“ (бел.ред. – герой на Богомил Райнов, който представлява ДС вариант на агент 007). Това е обръщането на държавната машина срещу либералната демокрация, както отбелязват все повече хора във „Фейсбук“. Защото демокрацията съществува само между равни. Който влиза във война с гражданите, за да въведе дискриминация – той подготвя почвата за режим, твърде далеч от демокрацията, категоричен е  Дайнов.

Още по темата Конституционни капани пред референдума на Шоуто 

About De Fakto

Проверете също

Комисията „Божанов“ в НС изслушва Ивайла Бакалова и нейния съпруг Веселин Денков за посредничеството на брокера

Временната парламентарна комисия за проверка на факти и обстоятелства, свързани с дейността на групата около …

Прокурорската колегия откри процедура за избор на окръжен прокурор на Кюстендил

Одобрен е съставът на конкурсната комисия за младши следователи в окръжните прокуратури Прокурорската колегия  откри …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.