Последни новини
Home / Законът / ВСС пак взе на мушка Калоян Топалов

ВСС пак взе на мушка Калоян Топалов

Defakto.bg

Съдийската колегия без КАК, но с четири 5-членни комисии

„Обновеният” Софийски градски съд отново е на мушката на ВСС. Това стана ясно на заседанието на съдийската колегия на съвета днес.

Случи се след странни движения на една проверка на наказателната колегия на съда за 2015 г., извършена от столичния апелативен съд. Противно на практиката досега, въпросната проверка е била изпратена от и.ф. шефа на апелативния съд Стефан Гроздев не на правната, а на дисциплинарната комисия на ВСС начело с Галя Георгиева. А тя пък я включи в дневния ред на съдийската колегия. Дотук подобни проверки не са стигали до разглеждане на подобно ниво. Но въпросът на Лозан Панов кое е наложило подобни трансформации увисна без отговор.

Драстично бездействие!

По същество. Галя Георгиева докладва за драстични случаи на бездействие и ненасрочване с месеци на дела в управлявания вече от Калоян Топалов съд, без да цитира имена. Единствената назована от нея „нарушителка”, но по друг параграф – прекомерно протяжен процес – бе Весислава Иванова от Съюза на съдиите, вече съдия от апелативния съд. В останалото Георгиева се ограничи с общи констатации. А известна с протяжността си в СГС например е и бившата зам.-председателка Петя Крънчева.

Галя Георгиева обаче не се сети за нея, а за предложения от Топалов за наказание Мариян Марков. И обяви: „От данните в доклада ми се струва, че административният ръководител трябва да подходи еднакво към всички, които си бавят актовете!”. В случая на Весислава Иванова цитира тотално брадясало заварено дело за убийство от 1990 г., спряно през 2010 г., вече от Иванова. С днешна дата този процес е приключил, стана ясно още от изявлението на Георгиева.

Но тя се закани да не оставя „нарушителите” на мира. И ще поиска от Стефан Гроздев справка за проверки в гражданското и търговското отделения на СГС. „Софийският градски съд е емблема, евроекспертите правят изводите си на базата на онова, което са констатирали в него”, бе обяснението за вторачването й в този съд.

Катаклизми за комисиите

После започна втори катаклизъм, свързан с избора на комисии към съдийската колегия. По закон задължителните са две – по атестирането и конкурсите (прословутата КАК с кръстник Сотир Цацаров – б.р.) и по професионална етика. По-известна като етична комисия.

Председателстващият заседанията на съдийската колегия Лозан Панов упорито настояваше кадровиците най-сетне да определят поне числения състав на тези две комисии. Но не би. По примера на прокурорската колегия, и  съдиите отложиха изобщо разискванията за тяхната КАК до … неясно докога. Малка вметка – действащите вече промени в съдебния закон правят кадровата комисия особена, сборна от членове на ВСС и действащи съдии, които трябва да бъдат избрани на общи събрания на ВКС и ВАС. Затова е даден преходен 3-месечен срок за тяхното задействане (до юли). В прочита на мнозинството обаче въпросният срок очевидно е индулгенция за нищоправене. Гарниран с аргумента, че вторият пакет от законови промени предвижда изменения в атестациите и конкурсите и трябвало да се чака също тяхното приемане. С 8 срещу 4 гласа мнозинството надделя. И на дневен ред остана само етичната комисия.

Затова пък колегията реши да си направи още три – дисциплинарна, по натовареността и за съдебната администрация.

Чифт или тек?

Естествено, възникна следващ проблем – колко да са членовете на всяка комисия? Еднакви по численост ли да са те и какъв да е броят им – чифт или тек.

За разнообразие, според тематиката, се обявиха  „обичайните заподозрени” Юлия Ковачева, Галина Карагьозова, Камен Иванов (останалите от групата Калин Калпакчиев и Соня Найденова отсъстваха). Надделя другото виждане – за еднаквост.

На този фон имаше разнобой и за числеността – Лозан Панов смяташе, че, след като ще е така, поне задължителната етична комисия трябва да е от 6 човека – за да могат всички от съдийската колегия да участват в нея или в КАК. Да, ама не. В прочита на Галя Георгиева доброто число се оказа 5 – за да можело да се формира мнозинство. При четен брой имало вариант да се стигне и до реми. И какво от това – нали комисията само предлага решения, а колегията ги взема, избухна Камен Иванов. Резултатът – надделя мнението за нечетен брой от по петима души.

„По наследство” или по свободна воля?

Оттук нататък мнозинството го подкара свободно. И предложи персоналният състав да се изира „по наследство” от старите комисии на единия ВСС. Сиреч – който където си е бил, с малки добавки.

Юлия Ковачева обаче се възпротиви и поиска поне персоналните гласувания да се отложат и извършат в присъствието на Калин Калпакчиев и Соня Найденова. „Не могат членове на ВСС служебно да се разпределят в комисии, без да се чуе тяхното желание”, категорична бе Ковачева.

Днес ще чакаме тях, утре – други, не берете грижа за Калпакчиев, той ще си работи по натовареността, надделя мнозинството. Ковачева обяви, че при това положение няма да участва във вота.

Галина Карагьозова се присъедини отчасти – направи „отказ от наследство” за собственото си участие в етична комисия занапред.

Вечните Амбър

В крайна сметка нещата се подредиха, както, очевидно, бе замислено. А представляващият ВСС Димитър Узунов влезе в почти всички съдийски комисии плюс две други – бюджетната и по управлението на недвижимите имоти, общи за целия ВСС. Както и да го погледнеш, нещо като вечната Амбър. Въпреки че Лозан Панов красноречиво подтикваше Узунов да си направи поне един отвод. Не би.

Разпределението е следното:

В етичната комисия влизат: Галя Георгиева, Димитър Узунов, Даниела Костова, Мария Кузманова, Юлия Ковачева.

В дисциплинарната: Галя Георгиева, Светла Петкова, Милка Итова, Юлия Ковачева, Мария Кузманова.

Членовете на комисията за съдебна администрация са: Димитър Узунов, Галя Георгиева, Каролина Неделчева, Соня Найденова, Галина Карагьозова.

Единствената комисия, доминирана от „инакомислещи” се оказа тази за съдебна карта, натовареност, съдебна статистика. В нея влизат: Калин Калпакчиев, Галина Карагьозова, Камен Иванов, Соня Найденова, Мария Кузманова.

Кадровиците вече не вземат хонорари за участие в комисии и го компенсираха на законово ниво с вдиане на заплатите до близо 7000 лв., като на „тримата големи“. За усилния труд. Така че „усилията“ за овладяване на важни комисии вече видимо не са за пари, а за влияние и власт. Честито на магистратите.

 

About Елена Енчева

Проверете също

Радев към множеството българи на Шипка: Обединени опазихте Трети март от посегателство и разсеяхте лепкавата политическа мъгла от костите на нашите предци

Десетки хиляди българи се събраха край Паметника на свободата по повод отбелязването на националния празник …

3 Март! От урва на урва и от век на век честваме славата му дивна като някой ек: Честит национален празник, българи! (снимки)

Честит национален празник, българи! Честваме 146 г.  от  Освобождението на България от турско робство. Поклон …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.