Последни новини
Home / Законът / Инспекторатът поиска сградата на административния съд

Инспекторатът поиска сградата на административния съд

Defakto.bg

Цялата сграда на ул. „Георг Вашингтон“ №17 в София да се даде на Инспектората. Това искане отправи главният съдебен инспектор Теодора Точкова към пленума на ВСС. В момента сградата се поделя с административния съд на София-град.

Административните съдии няма да са „бездомни“, да се нанесат в зданието на бул. „Драган Цанков“, където доскоро беше целият районен съд, а сега останаха наказателните съдии и районните прокурори, е идеята на Инспектората, която се чу на заседанието на ВСС. Това обаче би могло да стане в далечно бъдеще – когато Военното НДК е готово да приюти районния съд и прокуратура и след основен ремонт на сградата на бул. „Драган Цанков“. А дотогава?

Ние не сме предлагали къде да отидат административните съдии, това не е наша идея, каза Точкова после пред журналисти.

„Няма да стане“, отсече пък шефът на ВАС Георги Колев. И напомни, че административният съд София-град е най-натовареният в страната и в момента там вече са над 50 съдии.

Факт е, че инспекторите също са притеснени. Но решение засега не се очертава. Миналата година за решаването на дилемата между двете институции, се поглеждаше към изгонване на трета от дома й. Имаше предложение сградата на Националния институт на правосъдието да се даде на инспекторите, а обучението на младшите магистрати да се прави в един от домовете в резиденция „Бояна“. Тогава то не мина.

Във връзка с новите правомощия на Инспектората и вменените му проверки на имущество, конфликт на интереси, за почтеност и т.н. Точкова настоя също за допълнителен бюджет на институцията от 3 млн. 216 хил.лв. за догодина и още общо 63 нови щата – 44 юристи и икономисти от специализираната администрация и 19 за обща администрация.

Съдебният съвет прие за сведение тези искания.

 

About De Fakto

Проверете също

Омбудсманът внесе в НС предложение да отпаднат глобите за платена, но сгрешена винетка

Омбудсманът Диана Ковачева внесе в парламента промени в Закона за пътищата и Закона за движение …

Решението за конкурса за назначение на 28  длъжности „прокурор” в районните прокуратури е обнародван в „ДВ“

Решението на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет за обявяване на конкурса за първоначално назначаване и …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.