Последни новини
Home / Законът / Мая Манолова:Вместо правата на гражданите избраха партийните сметки

Мая Манолова:Вместо правата на гражданите избраха партийните сметки

Defakto.bg

  „Поведението на народното представителство е обидно за българските граждани, които живеят в чужбина. Политици от различни цветове се срещнаха в институцията на омбудсмана с представители на наши сънародници зад граница, съгласиха се с техните аргументи, поеха ангажимент да се съобразят с тях и в пленарната зала и не удържаха на думата си“, коментира Мая Манолова в четвъртък.

„След като бъдат направени допълнителните промени в Изборния кодекс ще преценя и в случай, че бъдат ограничени правата на нашите сънародници, ще подам конституционна жалба”, допълни Манолова.  След като в сряда ветото бе  отхвърлено от управляващата тройна коалиция в собствен, а не в обществен интерес, президентът  Плевнелиев обяви, че ще сезира Конституционния съд.

Манолова коментира поведението на управляващите така:  „А имаха възможност за избор – между правата на българите в чужбина и партийните сметки. И избраха партийните сметки. Аз съм омбудсман и също съм направила своя избор, защитавам правата на българските граждани, на първо място и безусловно и затова ще проследя какво ще се случи в парламента. След като бъдат направени допълнителните промени в Изборния кодекс ще преценя и в случай, че бъдат ограничени правата на нашите сънародници, ще подам конституционна жалба“.

Тя е в  Прага, където е гост на 12-ата световна среща на българските медии. Омбудсманът  отказа да коментира обявените  намерения за промените в Изборния кодекс, защото вече всички са видели, че това, което се обещава не е ясно дали, как и кога ще се случи.

“ Анонсът, който чухме за предстоящи промени не е обнадеждаващ, защото на практика няма да се промени нищо съществено по отношение на режима, срещу който сега роптаят нашите сънародници. На практика ще има по една секция в голям град, защото самата възможност да се събират над 60, 80 или на колко се спазариха заявления, означава една секция. Изобщо тази бакалска сметка, при която не 100, а 60, не 50, а 35, а може би 40, защото толкова са секциите в момента в по-големите европейски държави. Това всичкото е обидно за българските граждани, те наистина го възприемат изключително болезнено, те са възмутени и са гневни, защото не може такъв пазарлък, в който няма някаква ясна мисъл и ясна цел“, каза Манолова.

Според нея  „в момента е прибързано да се подава конституционна жалба.”

„Нека видим какви ще са промените и дали изобщо ще бъдат взети под внимание исканията на нашите сънародници. Те искат да се запази режимът, при който автоматично се създават секции там, където вече са съществували, и са гласували над 100 български граждани. Те искат да не се променя броят на заявленията, защото 40 е нормалният брой, който работи, те искат също така по преценка на дипломатическото и консулското представителство да се откриват секции, когато тези условия не са налице, но има сериозна българска диаспора. Те искат техните организации в чужбина да участват в целия изборен процес. И всичко това работеше и се видя, че не създаваше никакви промени, на практика то увеличи вота в Западна Европа и в Америка с близо 80 %”, поясни Мая Манолова.

На практика българите в чужбина искат да се запази режима от кодекса „Манолова“, който позволяваше автоматично разкриване на  секции  без никакви  предварителни ограничения.

About De Fakto

Проверете също

Наръчник за правна помощ на непридружени деца бежанци ще помага на адвокати

  Националното бюро за правна помощ (НБПП) е назначило представители на 9676 непридружени малолетни и …

ВКС е насрочил за разглеждане делото на Боян Расате, осъден за нападението срещу „Рейнбоу Хъб

  ВКС е насрочил за 08.12.2023 г., наказателно дело срещу Боян  Расате  за непристойни действия, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

sixteen + eight =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.