Последни новини
Home / Законът / Мая Манолова:Вместо правата на гражданите избраха партийните сметки

Мая Манолова:Вместо правата на гражданите избраха партийните сметки

Defakto.bg

  “Поведението на народното представителство е обидно за българските граждани, които живеят в чужбина. Политици от различни цветове се срещнаха в институцията на омбудсмана с представители на наши сънародници зад граница, съгласиха се с техните аргументи, поеха ангажимент да се съобразят с тях и в пленарната зала и не удържаха на думата си”, коментира Мая Манолова в четвъртък.

“След като бъдат направени допълнителните промени в Изборния кодекс ще преценя и в случай, че бъдат ограничени правата на нашите сънародници, ще подам конституционна жалба”, допълни Манолова.  След като в сряда ветото бе  отхвърлено от управляващата тройна коалиция в собствен, а не в обществен интерес, президентът  Плевнелиев обяви, че ще сезира Конституционния съд.

Манолова коментира поведението на управляващите така:  “А имаха възможност за избор – между правата на българите в чужбина и партийните сметки. И избраха партийните сметки. Аз съм омбудсман и също съм направила своя избор, защитавам правата на българските граждани, на първо място и безусловно и затова ще проследя какво ще се случи в парламента. След като бъдат направени допълнителните промени в Изборния кодекс ще преценя и в случай, че бъдат ограничени правата на нашите сънародници, ще подам конституционна жалба”.

Тя е в  Прага, където е гост на 12-ата световна среща на българските медии. Омбудсманът  отказа да коментира обявените  намерения за промените в Изборния кодекс, защото вече всички са видели, че това, което се обещава не е ясно дали, как и кога ще се случи.

” Анонсът, който чухме за предстоящи промени не е обнадеждаващ, защото на практика няма да се промени нищо съществено по отношение на режима, срещу който сега роптаят нашите сънародници. На практика ще има по една секция в голям град, защото самата възможност да се събират над 60, 80 или на колко се спазариха заявления, означава една секция. Изобщо тази бакалска сметка, при която не 100, а 60, не 50, а 35, а може би 40, защото толкова са секциите в момента в по-големите европейски държави. Това всичкото е обидно за българските граждани, те наистина го възприемат изключително болезнено, те са възмутени и са гневни, защото не може такъв пазарлък, в който няма някаква ясна мисъл и ясна цел”, каза Манолова.

Според нея  “в момента е прибързано да се подава конституционна жалба.”

“Нека видим какви ще са промените и дали изобщо ще бъдат взети под внимание исканията на нашите сънародници. Те искат да се запази режимът, при който автоматично се създават секции там, където вече са съществували, и са гласували над 100 български граждани. Те искат да не се променя броят на заявленията, защото 40 е нормалният брой, който работи, те искат също така по преценка на дипломатическото и консулското представителство да се откриват секции, когато тези условия не са налице, но има сериозна българска диаспора. Те искат техните организации в чужбина да участват в целия изборен процес. И всичко това работеше и се видя, че не създаваше никакви промени, на практика то увеличи вота в Западна Европа и в Америка с близо 80 %”, поясни Мая Манолова.

На практика българите в чужбина искат да се запази режима от кодекса “Манолова”, който позволяваше автоматично разкриване на  секции  без никакви  предварителни ограничения.

About De Fakto

Проверете също

Румен Радев пред Мониторинговата група: ЕС трябва да е силно ангажиран с борбата срещу корупцията в България

Държавният глава проведе среща с представители на Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи …

Гешев и Рашков поотделно се срещнаха с Мониторинговата група на ЕП за върховенството на закона у нас

“Мониторинговата група не е разследващ орган, нашата цел е да съберем информация и да предизвикаме …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.