Последни новини
Home / Законът / Спорът за съда в Бургас: Не били компютри, а компоти

Спорът за съда в Бургас: Не били компютри, а компоти

Defakto.bg

С 11 срещу 7 гласа ВСС даде още 1 щат на Деница Вълкова

Апелативният съд в Бургас имал нужда не от нов наказателен, а от граждански съдия! Неочакваният обрат изникна на заседанието на пленума на ВСС днес. Случва се, след като миналия четвъртък по настояване на Светла Петкова съдийската колегия употреби близо час в горещ дебат има наистина ли нужда съда, оглавяван от бившия зам.-правосъден министър Деница Вълкова (от първия кабинет „Борисов”), от още един наказателен съдия. Дни по-късно се оказва, че нуждата била съвсем различна. Като в класическия виц – не били компютри, а компоти.

Въпреки сатиричните нюанси обаче мнозинството твърдо застана зад настояването на Вълкова. С 11 срещу 7 гласа, апелативният съд в Бургас се сдоби с нова бройка. Против бяха Лозан Панов, Милка Итова, Камен Иванов, Галина Карагьозова, Юлия Ковачева, Каролина Неделчева и Даниела Костова.

Версия 1 – трябва наказателен съдия

Миналия четвъртък Светла Петкова твърдо държеше, че бургаската нужда е за наказателен съдия, за да се формирали два нормални състава там. Според нейните изчисления сега наказателните магистрати били 5 и по наказателни процеси влизали граждански съдии. Милка Итова я опроверга – наказателното отделение на Бургас вече е запълнено и с двама команировани там работят 6 човека – достатъчни за два състава. Итова възропта срещу решаването на подобни проблеми на парче, а не за всички апелативни съдилища. И даде пример, че в София кадровите нужди са далеч по-големи.

На пленума на ВСС днес Светла Петкова отново говореше за наказателен съдия. Той обаче вече имаше и нова мисия – да разглежда исканията за възобновяване на дела и да се произнася по тях.

Това даде повод на Галя Георгиева да разкритикува Лозан Панов в частност и Върховния касационен съд изобщо. Поводът – при проверката на петте апелативни съдилища ВКС констатирал, че в Бургас и Пловдив се създават кухи дела именно по исканията за възобновяване, с които се трупат фалшиви бройки и натовареност.

Макар че ставаше дума за Бургас, Георгиева се посвети на Пловдив (тя е съдия оттам) и обяви, че решението трима съдии да гледат възобновяванията е взето на общи събрание. „Възразявам срещу начина, по който е коментирана работата на наказателните колегия и особено на неговия председател”, възмути се Георгиева.

Последва размяна на реплики между нея и Юлия Ковачева, която поиска, ако ще се черпят мотиви от доклада на ВКС, той първо да се разгледа от съдийската колегия. „Каквито и да са отношенията или пристрастията помежду ни, моля да не бъдат основания за формиране на изказвания. Не сте длъжна да ме харесвате, но поне като ме коментирате, чуйте онова, което съм казала”, призова Ковачева.

Версия 2 – не бе, граждански съдия!

Предложението не е за наказателен, а за нов граждански съдия в Бургас, хвърли бомбата Лозан Панов.

От което стана ясно, че очевидно Светла Петкова тотално се е объркала в пледоарията си.

Мотиви защо точно е нужно попълнение на гражданското отделение обаче няма, косвено се извеждат аргументи от натовареността на наказателните съдии, донарисува абсурда Галина Карагьозова. А този апелативен съд не се задъхва от натовареност.

Последва гласуване. Бургас победи.

About De Fakto

Проверете също

На 2 април изборите ще бъдат охранявани от над 15 000 полицаи, за нарушения на закона глобите са от 1000 до 10 000 лв.

 Изборите ще бъдат прекъсвани  единствено,  ако има предмет, който отговаря на характеристиките на взривно устройство. …

От седмицата: За недекларирани данъци от 1,7 млн лв. НАП е запорирала имоти на бащата на манекенката от „Барселонагейт“

Националната агенция за приходите (НАП) е запорирала имотите и сметките на Георги Йовчев –  баща …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

3 + twelve =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.