Последни новини
Home / Избрано / Френският касационен съд : Само адвокати могат да извършват юридически консултации

Френският касационен съд : Само адвокати могат да извършват юридически консултации

Defakto.bg

Френският касационен съд изключва възможността консултантски фирми да извършват юридически консултации, тъй като тази дейност може да се упражнява само от адвокати

Cour de cassation, civile, Chambre civile 1, 17 février 2016, 14-26.342 14-29.686

Делото се  отнася до въпроса дали правото на ЕС, по-специално чл. 49 и 56 ДФЕС и Директивата 2006/123 / ЕО (известна като „Директивата за услугите“) изключват  национално законодателство, което не позволява на консултантски фирми да извършват правни консултации като основна дейност.

Компанията X сключва договор с консултантска фирма Y, като търси съвет за това как да намали количеството на задължителните вноски за трудови злополуки, които Y е трябвало да плати на френския фонд за социално осигуряване. Апелативният съд на Париж (Cour d’Appel de Paris) обявява за нищожен въпросния договор на основание, че задачата, поверена на X се състои в даване на юридически съвет, която дейност може да се извършва само от адвокат. В действителност, френското законодателство допуска членовете на свободни професии да упражняват юридическа дейност, в допълнение към основната си дейност. Въпреки това, в настоящия случай, Апелативният съд на Париж е приел, че Y не просто е прехвърлял документите на адвокат, но също така е разглеждал дали претенции за „трудова злополука“ са основателни в светлината на Френския кодекс за социално осигуряване, която е юридическа дейност.

Y подава иск пред Касационния съд, в който твърди, че френското законодателство нарушава свободата на установяване и свободата на предоставяне на услуги.

Касационният съд отхвърля жалбата. Първо, той потвърждава решението на Апелативния съд в частта му, отнасяща се до квалификацията на дейностите, извършвани от Y като юридическа дейност. На второ място, Касационният съд отказа да разгледа националното законодателство в съответствие с правото на ЕС. В действителност, конкретният случай представлява чисто вътрешен спор, поради това че, от една страна, въпросният договор е бил сключен и изпълнен във Франция и от друга страна, случаят се отнася изключително до националните регулаторни и законодателни разпоредби. Освен това, въпросният договор е бил сключен преди влизането в сила на „Директивата за услуги“ и съответно Касационният съд отказа да я приложи в настоящия случай.

 

Казусът е предоставен от Апис специално на De Facto legal 

 

 

About De Fakto

Проверете също

Прокуратурата превзе управлението на МП: Главчев назначи прокурор за зам.- министър в правосъдното ведомство

Прокуратурата заема все по – солидни позиции в управлениеото на Министерството на правосъдието.  След като …

ВКС поиска КС да „отмени“ текстове от НК за отнемане на МПС, които са без аналог и извън стандартите на наказателното право

Наказателната колегия на ВКС сезира Конституционния съд с искане за обявяване на противоконституционност на текстове …

3 коментара

 1. Владислав Янев

  Защо са толкова различни френските съдии? Защо то шефовете на френската адвокатура не са мекушави, страхливи и бездейни и не харчат нахалост парите на френ8ските адвокати! Защото не се облагодетелстват и не правят личностни кариери ползвайки дадената им от адвокатите власт ! А те защо са такива? Защото френските адвокати са борбени, горди, единни, не допускащи никакво накърняване на техните права и интереси, камо ли беззакония, репресии, унижения, ощетявания, гонене от съдебни зали, глобяване, дикриминации при влизане в съдилищата и какви ли не още унижения, които за нас са ежедневие! Защото са единни, сплотени и борбени! Никога не отстъпват, а вървят само напред!

  • Корнелия Станева

   По-скоро за обикновения наблюдател е лека изненада, че правото на консултиране е разглеждано толкова строго професионално от гледна точка на френския закон – тук ние, по природа дървени философи и с универсални компетенции винаги, сме свикнали, че свързаната с говорене работа не е кой знае колко сложна, не представлява усилие, нито – голяма инвестиция, за да бъде упражнявана. Ето защо тук наистина Сульо и Пульо тълкуват закона, пишат правни документи със съмнителна стойност и им се разминава, само защото повечето неща и при входа, и при изхода се вършат формално. Явно във Франция това не е така. А относно вините на колегиите тук – едва ли точно те ще успеят да се справят с Горгоната на тоталното погазване на закона … Рибата се вмирисва откъм главата, а главата-ВАдв.С е само за представителни цели, истинските виновници за обидното отношение към адвокатите в България са самите управляващи, които винаги оправдават недъзите на управлението си с нас.

 2. Волдемар

  Цялата статия трябва да се чете като изключение от общото правило и в контекста на последното изречение “ въпросният договор е бил сключен преди влизането в сила на „Директивата за услуги“ и съответно Касационният съд отказа да я приложи в настоящия случай.“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.