Последни новини
Home / Законът / Военна прокуратура прати ген.Стоян Тонев и Мирослава Кадурина на съд

Военна прокуратура прати ген.Стоян Тонев и Мирослава Кадурина на съд

Defakto.bg

Бившият дългогодишен шеф на ВМА ген. Стоян Тонев и началникът на клиниката по дерматология Мирослава Кадурина са дадени на съд,. Обвинителният акт срещу тях е внесен от столичната военноокръжна прокуратура, съобщиха от пресцентъра на държавното обвинение. Според прокуратурата разследването е доказало щети за над 6 млн.лв. за Военномедицинската академия.

Ето пълният текст на съобщението:

„Военноокръжна прокуратура – София внесе обвинителен акт срещу генерал Стоян Тонев за допустителство и сключване на неизгодни договори и срещу  Мирослава Кадурина – за престъпление по служба и длъжностно присвояване.

Доктор Мирослава Кадурина е обвинена в извършване на престъпление по служба, извършено в периода 01.12.2004 г. до 10.09.2014 г. в качеството й на Началник на Клиника „Дерматология и венерология“ към МБАЛ – София към ВМА. Кадурина е превишила правата си като е извършила действия, надхвърлящи рамките на предоставените й служебни правомощия, произтичащи от  Закона за лечебните заведения и е осъществила функции, възложени на Началника на ВМА, съгласно Закона за държавната собственост. Това е направила с цел да набави за себе си и за Групова практика за специализирана медицинска помощ /ГПСМП/ „Дерма Прим МК” ООД, в което е мажоритарен съдружник, имотна облага. Използвайки служебното си качество Кадурина е предоставила на собственото си дружество за безвъзмездно ползване – свободно и неограничено извън определеното с договорите време, 6 /шест/ броя медицински апарати, собственост на ВМА. Предоставила е на ГПСМП „Дерма Прим МК” ООД без правно основание, за безвъзмездно ползване – свободно и неограничено във времето, 10 /десет/броя апарати, собственост на ВМА и зачислени на поверената й Клиника. Възлагала е на служители на Клиника „Дерматология и венерология” към МБАЛ–София към ВМА в работното им време, наред с изпълнението на задълженията си по трудовото правоотношение, да извършват процедури на пациенти на ГПСМП „Дерма Прим МК” ООД с 12 / дванадесет/ броя апарати, собственост на ВМА. От това за Военномедицинска академия са настъпили значителни неимуществени вредни последици, а именно: ГПСМП „Дерма Прим МК” ООД  е осъществявало конкурентна търговска дейност, неразграничима от дейността на Клиника „Дерматология и венерология” към МБАЛ-София към ВМА. Дружеството на Кадурина е ползвало материални и кадрови ресурси на ВМА за медицински услуги, които са били заплащани на дружеството и по този начин е увредено правилното функциониране на ВМА.

От деянието на настъпили и значителни имуществени вредни последици за ВМА в размер на 6 485 064,81  – лева.

Деянието е извършено от лице, заемащо отговорно служебно положение – Началник на Клиника „Дерматология и венерология” и случаят е особено тежък, тъй като е извършено в продължителен период от време и настъпилите от това вредни последици са в особено големи размери – престъпление по чл. 282, ал.3, вр. ал.2, пр.1-во и 2-ро, вр. ал.1 от НК.

За това, че съзнателно е допуснал подчинената му д-р Мирослава Кадурина да извърши това престъпление по служба, генерал Стоян Тонев ще отговаря пред Военен съд София за престъпление по чл. 285 НК.

Военноокръжна прокуратура – София е обвинила д-р Кадурина и в длъжностно присвояване на 774 673 лв. – престъпление по чл. 203, ал.1, вр. чл. 201, вр. чл. 26, ал.1 от НК.

В периода от 01.01.2007 г. до 30.06.2014 г., като  Началник на Клиника „Дерматология и венерология” към Многопрофилна болница за активно лечение – София към ВМА, при условията на продължавано престъпление, присвоила пари – 774 673 лв., собственост на Военномедицинска академия, поверени й да ги управлява. Заплатените от пациенти за извършени в ръководената от нея Клиника медицински дейности, не са били  внесени в касата на ВМА, а сумите по нейно разпореждане са били събирани от двама служители в Клиниката и са й били предавани ежеседмично. Присвояването е в особено големи размери и представлява особено тежък случай, тъй като е извършено от лице, заемащо отговорно служебно положение, в продължителен период от време.

Генерал Стоян Тонев ще отговаря пред съда и по обвинение в това, че в периода 29.11.2004 г. – 05. 10.2009 г. при условията на продължавано престъпление, съзнателно е сключил 4 неизгодни сделки с Групова практика за специализирана медицинска помощ „Дерма прим МК“ ООД и ЕТ“ К. – Т. Д.“ и от това е произлязла значителна вреда за ВМА в размер на 121 803,24 лева и случаят е особено тежък /престъпление по чл. 220 ал.2, вр. с ал.1 вр. с чл. 26 НК/.

На 29.11.2004 г. сключил договор с Групова практика за специализирана медицинска помощ  „Дерма Прим МК” ООД , по силата на който ВМА е предоставила на търговското дружество за ползване 2 бр. апарати, собственост на ВМА, срещу наемна цена от 87,73 лева месечно. Този договор е неизгоден, защото наемната цена била определена неправилно – не била отразена стойността на абонаментното сервизно обслужване на наетата апаратура, а това било заплащано от ВМА. От този договор е произлязла значителна вреда за ВМА, която Стоян Тонев представлява, в размер на 8 396,15 лв.

На 11.11.2005 г. в гр. София, съзнателно сключил неизгоден договор ЕТ „К.- Т. Д.” – Договор за замяна, по силата на който едноличният търговец доставил на ВМА лазерна система на стойност 168 950,00 евро, а ВМА върнала на производителя  друга  лазерна система на  цена – 79 250,00 евро и заплатила за изравняване на стойността на заменяните апарати разликата в размер на  89 700,00 евро. От това произлязла значителна вреда за ВМА, която той представлява, в размер на 38 089,85 лева. Случаят е особено тежък, тъй като деянието е извършено от лице, заемащо отговорно служебно положение – началник на Военномедицинска академия и вредата е в особено големи размери.

На 03.12.2007 г. съзнателно сключил неизгодна сделка с Групова практика за специализирана медицинска помощ „Дерма Прим МК” ООД – Анекс към договора от 29.11.2004 г., по силата на който се продължава срока на договора, като за ВМА е  произлязла  вреда в размер на 353,64  лв.

На 05.10.2009 г. съзнателно сключил неизгодна сделка с Групова практика за специализирана медицинска помощ „Дерма Прим МК” ООД – отново Анекс  към договора от 29.11.2004 г., по силата на който ВМА предоставила на търговското дружество за ползване апарати, собственост на ВМА, от което е произлязла значителна вреда за ВМА,  в размер на 74 963,60 лева. Случаят е особено тежък, тъй като деянието е извършено от лице, заемащо отговорно служебно положение – началника на Военномедицинска академия и вредата е в особено големи размери.

Стоян Тонев и Мирослава Кадурина са с мерки за неотклонение „гаранция в пари“ в размер на по 10 000 лева.“

About De Fakto

Проверете също

Мария Габриел: Не приемам държавата да бъде поделена между две коалиции за овладяване на съдебна власт и регулаторите

Меморандумът е опит за политическа търговия, прикрита зад привидни лозунги за спазване на принципи Няма …

ОС на Търговската колегия на ВКС постанови тълкувателно решение по въпроси, свързани с арбитражното споразумение

С Тълкувателно решение № 1/2023 г. от 21.02.2024 г. по Тълкувателно дело № 1/2023 г. Общото …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.