Последни новини
Home / Законът / Военна прокуратура прати ген.Стоян Тонев и Мирослава Кадурина на съд

Военна прокуратура прати ген.Стоян Тонев и Мирослава Кадурина на съд

Defakto.bg

Бившият дългогодишен шеф на ВМА ген. Стоян Тонев и началникът на клиниката по дерматология Мирослава Кадурина са дадени на съд,. Обвинителният акт срещу тях е внесен от столичната военноокръжна прокуратура, съобщиха от пресцентъра на държавното обвинение. Според прокуратурата разследването е доказало щети за над 6 млн.лв. за Военномедицинската академия.

Ето пълният текст на съобщението:

“Военноокръжна прокуратура – София внесе обвинителен акт срещу генерал Стоян Тонев за допустителство и сключване на неизгодни договори и срещу  Мирослава Кадурина – за престъпление по служба и длъжностно присвояване.

Доктор Мирослава Кадурина е обвинена в извършване на престъпление по служба, извършено в периода 01.12.2004 г. до 10.09.2014 г. в качеството й на Началник на Клиника „Дерматология и венерология“ към МБАЛ – София към ВМА. Кадурина е превишила правата си като е извършила действия, надхвърлящи рамките на предоставените й служебни правомощия, произтичащи от  Закона за лечебните заведения и е осъществила функции, възложени на Началника на ВМА, съгласно Закона за държавната собственост. Това е направила с цел да набави за себе си и за Групова практика за специализирана медицинска помощ /ГПСМП/ „Дерма Прим МК” ООД, в което е мажоритарен съдружник, имотна облага. Използвайки служебното си качество Кадурина е предоставила на собственото си дружество за безвъзмездно ползване – свободно и неограничено извън определеното с договорите време, 6 /шест/ броя медицински апарати, собственост на ВМА. Предоставила е на ГПСМП „Дерма Прим МК” ООД без правно основание, за безвъзмездно ползване – свободно и неограничено във времето, 10 /десет/броя апарати, собственост на ВМА и зачислени на поверената й Клиника. Възлагала е на служители на Клиника „Дерматология и венерология” към МБАЛ–София към ВМА в работното им време, наред с изпълнението на задълженията си по трудовото правоотношение, да извършват процедури на пациенти на ГПСМП „Дерма Прим МК” ООД с 12 / дванадесет/ броя апарати, собственост на ВМА. От това за Военномедицинска академия са настъпили значителни неимуществени вредни последици, а именно: ГПСМП „Дерма Прим МК” ООД  е осъществявало конкурентна търговска дейност, неразграничима от дейността на Клиника „Дерматология и венерология” към МБАЛ-София към ВМА. Дружеството на Кадурина е ползвало материални и кадрови ресурси на ВМА за медицински услуги, които са били заплащани на дружеството и по този начин е увредено правилното функциониране на ВМА.

От деянието на настъпили и значителни имуществени вредни последици за ВМА в размер на 6 485 064,81  – лева.

Деянието е извършено от лице, заемащо отговорно служебно положение – Началник на Клиника „Дерматология и венерология” и случаят е особено тежък, тъй като е извършено в продължителен период от време и настъпилите от това вредни последици са в особено големи размери – престъпление по чл. 282, ал.3, вр. ал.2, пр.1-во и 2-ро, вр. ал.1 от НК.

За това, че съзнателно е допуснал подчинената му д-р Мирослава Кадурина да извърши това престъпление по служба, генерал Стоян Тонев ще отговаря пред Военен съд София за престъпление по чл. 285 НК.

Военноокръжна прокуратура – София е обвинила д-р Кадурина и в длъжностно присвояване на 774 673 лв. – престъпление по чл. 203, ал.1, вр. чл. 201, вр. чл. 26, ал.1 от НК.

В периода от 01.01.2007 г. до 30.06.2014 г., като  Началник на Клиника „Дерматология и венерология” към Многопрофилна болница за активно лечение – София към ВМА, при условията на продължавано престъпление, присвоила пари – 774 673 лв., собственост на Военномедицинска академия, поверени й да ги управлява. Заплатените от пациенти за извършени в ръководената от нея Клиника медицински дейности, не са били  внесени в касата на ВМА, а сумите по нейно разпореждане са били събирани от двама служители в Клиниката и са й били предавани ежеседмично. Присвояването е в особено големи размери и представлява особено тежък случай, тъй като е извършено от лице, заемащо отговорно служебно положение, в продължителен период от време.

Генерал Стоян Тонев ще отговаря пред съда и по обвинение в това, че в периода 29.11.2004 г. – 05. 10.2009 г. при условията на продължавано престъпление, съзнателно е сключил 4 неизгодни сделки с Групова практика за специализирана медицинска помощ „Дерма прим МК“ ООД и ЕТ“ К. – Т. Д.“ и от това е произлязла значителна вреда за ВМА в размер на 121 803,24 лева и случаят е особено тежък /престъпление по чл. 220 ал.2, вр. с ал.1 вр. с чл. 26 НК/.

На 29.11.2004 г. сключил договор с Групова практика за специализирана медицинска помощ  „Дерма Прим МК” ООД , по силата на който ВМА е предоставила на търговското дружество за ползване 2 бр. апарати, собственост на ВМА, срещу наемна цена от 87,73 лева месечно. Този договор е неизгоден, защото наемната цена била определена неправилно – не била отразена стойността на абонаментното сервизно обслужване на наетата апаратура, а това било заплащано от ВМА. От този договор е произлязла значителна вреда за ВМА, която Стоян Тонев представлява, в размер на 8 396,15 лв.

На 11.11.2005 г. в гр. София, съзнателно сключил неизгоден договор ЕТ „К.- Т. Д.” – Договор за замяна, по силата на който едноличният търговец доставил на ВМА лазерна система на стойност 168 950,00 евро, а ВМА върнала на производителя  друга  лазерна система на  цена – 79 250,00 евро и заплатила за изравняване на стойността на заменяните апарати разликата в размер на  89 700,00 евро. От това произлязла значителна вреда за ВМА, която той представлява, в размер на 38 089,85 лева. Случаят е особено тежък, тъй като деянието е извършено от лице, заемащо отговорно служебно положение – началник на Военномедицинска академия и вредата е в особено големи размери.

На 03.12.2007 г. съзнателно сключил неизгодна сделка с Групова практика за специализирана медицинска помощ „Дерма Прим МК” ООД – Анекс към договора от 29.11.2004 г., по силата на който се продължава срока на договора, като за ВМА е  произлязла  вреда в размер на 353,64  лв.

На 05.10.2009 г. съзнателно сключил неизгодна сделка с Групова практика за специализирана медицинска помощ „Дерма Прим МК” ООД – отново Анекс  към договора от 29.11.2004 г., по силата на който ВМА предоставила на търговското дружество за ползване апарати, собственост на ВМА, от което е произлязла значителна вреда за ВМА,  в размер на 74 963,60 лева. Случаят е особено тежък, тъй като деянието е извършено от лице, заемащо отговорно служебно положение – началника на Военномедицинска академия и вредата е в особено големи размери.

Стоян Тонев и Мирослава Кадурина са с мерки за неотклонение „гаранция в пари“ в размер на по 10 000 лева.”

About De Fakto

Проверете също

ВКС образува Тълкувателно дело за понятието “имущество” по закона за отнемане на незаконно придобитото имане

Във ВКС бе образувано Тълкувателно дело № 4/2021  по въпроси, свързани с противоречиво приложение на …

Иван Гешев в Хага: Ако закрият спецправосъдието, България трудно ще изпълнява ангажиментите си към Лаура Кьовеши

Главният прокурор участва в 15-ия ежегоден Консултативен форум на главните прокурори на държавите членки на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.