Последни новини
Home / Законът / Втори съд потвърди: 10 г. затвор за ген.Кирчо Киров. Той: присъдата е политическа

Втори съд потвърди: 10 г. затвор за ген.Кирчо Киров. Той: присъдата е политическа

Defakto.bg
След военния, и военноапелативният съд отсъди 10 г. затвор за бившия шеф на разузнаването ген.Кирчо Киров. И потвърди забраната в идните 13 г. той да заема ръководни длъжности в държавни структури.
Апелативните съдии под пагон са признали генерала за виновен за длъжностното присвояване на близо 5 млн.лв., но са го оправлади по другото обвинение – за изготвяне на документи с невярно съдържание.
Решението не е окончателно.
Прокуратурата твърди, че Кирчо Киров е присвоявал парите от 2007 до 2011 г. като създавал „кухи оперативни дела“, по които се пренасочвали огромни суми. Но нямало открити доказателства за свършена работа срещу това.
Процесът се води при закрити врати, цялото дело е засекретено.
Решението на Военноапелативния съд очевидно е съобразено с актуалната политическа обстановка, извършващата се „съдебна реформа“ и предстоящите президентски избори, реагира ген.Кирчо Киров, цитиран от агенция „Фокус“. Зад решението стоят и хора, свързани с президентската администрация, които оказаха натиск върху решението на първа инстанция, е заявил той.
„За пореден път става ясно, че политическите съображения и целесъобразност свалиха превръзката на Темида и взеха превес пред реалните факти и доказателства по делото, предвид многобройните процесуални нарушения. Потвърди се нееднократно изразяваното от мен становище, че делото е заченото като политическо и се развива като такова”, е заявил ген. Киров.
„Очевидно в рамките на няколко часа магистратите са успели да се запознаят с делото в дълбочина, въпреки всеобщата оценка, че се касае за дело с голяма фактическа и правна сложност. За сравнение само досъдебното производство беше с продължителност повече от година, а първоинстанционното производство – почти две години. Това поражда в мен основателно подозрение, че не всички членове на Второинстанционния състав са се запознали с делото”, е коментирал той .
„Съжалявам, че дребнави политически и личностни страсти се опитват да ме вкарат в профила на политик и да ми припишат качества и действия, така характерни за днешната политическа класа. Бих желал да подчертая дебело, че винаги съм бил само български офицер, професионалист и експерт. По тази причина вярвам, че политическата поръчка няма да постигне своя замисъл”, казал още ген. Кирчо Киров.

About De Fakto

Проверете също

Защитен свидетел по материали на СРП, свързани с Борислав Сарафов, е бил осветен и заплашван

Софийска районна прокуратура образува досъдебно производство за закани с убийство срещу магистрати   Един от …

Общото събрание на адвокатите реши: без пълномощни на изборите, удължена дисциплинарна давност и никакво вписване в адвокатурата без изпит

Общото събрание на адвокатите в страната приключи с решения, които засягат цялата адвокатска общност. За …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.