Последни новини
Home / Без категория / Поправят съдебния закон заради стажа на Филип Димитров

Поправят съдебния закон заради стажа на Филип Димитров

Defakto.bg

Съветът по прилагане на Актуализираната стратегия за реформа на съдебната власт продължава обсъждането на втория пакет от промени на Закона за съдебната власт, които Министерството на правосъдието представи преди две седмици.  Участници в Съвета за съдебна реформа са съобщили  пред репортер на БГНЕС, че сред предложенията, които правосъдният министър Екатерина Захариева е представила за обсъждане е и поправка, свързана с нови   възможности за признаване на юридически стаж на представители на българската държава, които са заемали длъжност в международни организации. Според експертите, ако се приеме предложението за промяна на  ал. 11 в чл. 164,  занапред за юридически стаж ще се признава и “стажът на длъжност, за която се изисква висше юридическо образование в институциите, органите и мисиите на Европейския съюз, на Организацията на обединените нации, на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа, на Организацията на Северноатлантическия договор, както и в международни правораздавателни органи или международни организации, създадени по силата на международен договор, по който България е страна.”

Според сега действащата разпоредба хипотезите, които признават работата в международни организации, са доста по-ограничени.

Участващи в дискусиите по промените на ЗСВ смятат, че поправката се прави заради назначението на бившия премиер Филип Димитров за конституционен съдия. При номинирането му бяха повдигнати въпроси – дали бившият лидер на СДС разполага с необходимия минимум от 15 години юридически стаж, за да заема поста на конституционен съдия.

Филип Димитров има натрупан  стажа в ОССЕ, но досега този стаж не е признаван за  юридически именно заради това бе оспорвано назначеинето му от Плевнелиев в КС. В случай, че поправката бъде извършена, тя  няма да важи за  конституционния съдия, защото промените в закона  действат занапред.  И ако  е налице гаф със стажа на конституционния съдия, той си остава, казват юристи.

About De Fakto

Проверете също

Пълна дигитализация на имотния регистър, предлага законопроект на МП, публикуван за обсъждане

Осигуряване на пълна дигитализация на имотния регистър, воден от Агенцията по вписванията, чрез създаване на …

След конкурс, повишиха девет съдии в окръжните съдилища – търговска колегия

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет повиши  класираните магистрати в  конкурс за окръжните съдилища – …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.