Последни новини
Home / Законът / Френският Върховен Административен съд забрани на адвокати да рекламират дейността си чрез SMS-и

Френският Върховен Административен съд забрани на адвокати да рекламират дейността си чрез SMS-и

Defakto.bg

Conseil d’État, 6ème SSJS, 26/02/2016, 386483, Inédit au recueil Lebon

Френският Върховен съд забрани на адвокатите да рекламират дейността си  чрез SMS.

Във въпросното дело Върховният административен съд на Франция (Conseil d’Etat) отново е изправен пред необходимостта да провери дали новите правила за търговска комуникация, приложими за адвокати, спазват изискванията на  Директива 2006/123 / ЕО ( т.нар. Директива „Услуги“).

Френското законодателство, след като веднъж вече било обявено за незаконосъобразно за това, че налага пълна забрана на адвокатите да извършват всякакви действия по установяване на контакт с потенциални клиенти, било изменено с оглед на Директивата за услуги и занапред забранявало използването на всякакви сравнителни или пренебрежителни елементи и установяването на контакт с потенциални клиенти с помощта на SMS-и.

X оспорил новите разпоредби пред Френският Върховен Административен съд, който отхвърлил иска.

Върховният Административен съд приема, че чл. 24 от Директивата за услуги, така както се тълкува от Съда на Европейския съюз в дело C-119/08, не изключва възможността държавите-членки да въвеждат забрани, отнасящи се до съдържанието или методите на търговски съобщения по отношение на регулираните професии, при условие, че тези правила са обосновани от императивни съображения от общ интерес.

Що се отнася до забраната за сравнителни или унизителни елементи, Върховният Административен съд приема, че подобна забрана има за цел да гарантира независимостта, достойнството и неприкосновеността на адвокатската професия.

По отношение на SMS-ите, Върховният Административен съд приема, че тяхната забрана е оправдана от приликата им с директния маркетинг по телефона, който е забранен от националното законодателство. Нещо повече, съдът се позова на факта, че поради техните характеристики, тези “мини-съобщения“ не позволяват на клиента да  идентифицира, намери или да се свърже с адвоката или да идентифицира адвокатската колегия, адвокатското дружество или професионалната организация, към която е бил причислен адвокатът.

 

 

*Информацията е от EuroCases и е предоставена на  De Facto Legal

Продуктът EuroCases е собственост на Апис Европа АД

About De Fakto

Проверете също

Адв. Ина Лулчева подаде оставка от ВАдС: Не желая да бъда в адвокатския съвет на Валя Гигова, „за да владея адвокатурата“

Известният  наказателен адвокат  Ина Лулчева подаде оставка от ВАдС и от поста на негов зам. …

Президентът към адвокатите: С ваша помощ трябва да се сложи край на паралелното правосъдие в частни клубове

За мен е привилегия да пристъсвам на Общото събание на адвокатите в България – това …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.