Последни новини
Home / Без категория / Цацаров: Държа на децентрализацията, както е предложена

Цацаров: Държа на децентрализацията, както е предложена

Defakto.bg

Ще има алтернативен проект за прокуратурата

Държа на измененията за прокуратурата, както са предложени във втория пакет промени в съдебния закон. Това обяви главният прокурор Сотир Цацаров пред БНР.

И поясни – измененията, най-вече тези за децентрализацията на държавното обвинение, са „обща кауза”. За това нито той, нито правосъдният министър Екатерина Захариева имало от какво да се отказват.

Позицията на Цацаров не е изненадваща – при обсъждането на промените във ВСС той недвусмислено заяви: в частта за прокуратурата и децентрализацията те са съгласувани с него. Проблемът, повдигнат от правници, обаче е дали става дума за същинска или привидна децентрализация, в която властта на обвинител №1 се запазва непокътната.

„Време е нещо да се случва в тази област, която се нарича съдебна реформа. Изборите, каквито и да са, не бива да влияят на започналите процеси. За първи път от много време има много рационален и консенсусен поход, включително от Министерството на правосъдието. За първи път има законопроекти, за които се говори от години и в по-голямата си част са готови. Съвсем близо е моментът, в който МС ще ги внесе в парламента. Ако оттам нататък говорят страстите и последват грозни политически сцени, това няма да е добре”, обяви Сотир Цацаров.

Според него е премахната „мантрата, че прокуратурата е единна и централизирана и всички прокурори са подчинени на главния прокурор”, като се въвеждат допълнителни гаранции за независимото убеждение на обвинителите – за тях ще са задължителни само писмените указания на по-горестоящите. Цацаров обаче предположи, че в парламента ще бъде внесен и алтернативен проект за прокуратурата.

„Опасявам се от нови лозунги, че тази децентрализация е недостатъчна, че продължаваме да сме прокуратура от постсъветски образец. Това ще е елемент от политическата реторика, най-вероятно ще се внесе алтернативен проект, но аз се надявам, че здравият разум сред народните представители ще надделее”, каза главният прокурор.

Дали е реторика или не, но възраженията за привидност на децентрализацията са сериозни. Привържениците на тази теза сочат, че на практика всички обвинители отново ще са подчинени на главния, който ще може да ги проверява, да отменя актовете им и да им спуска указания чрез техните непосредствени началници, които остават пряко подчинени на обвинител №1.

Преде БНР Цацаров изрази благодарност към посланиците на Великобритания, Холандия, Испания и Германия, чиито експерти – действащи прокурори с опит – ще направят анализ на родната прокуратура. Той трябва да е готов до 30 декември.

За спорния антикорупционен закон, известен като „Кунева”, Цацаров заяви: „Той съдържа няколко спорни момента, които са преодолими между първо и второ четене. Според мен парламентът не може да си позволи за втори път по принцип да отхвърли този проект – това ще е изключително лош знак спрямо българските граждани и европейските партньори”.

About De Fakto

Проверете също

Адвокатска колегия Смолян подкрепя призива на ОСА за защита на адв. Ина Лулчева от нападки на гл. прокурор Иван Гешев

   Адвокатите от Смолян настояват ВСС да се занимае с поведение на Иван Гешев, а …

ВКС : Конституционно нетърпимо е с проверки прокуратурата да навлиза в правомощията на изпълнителната власт

Съдебната  съдебната власт в лицето на прокуратурата навлиза в правомощията на друга (изпълнителната) власт, което …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.