Последни новини
Home / Избрано / Федералният трудов съд на Германия пита Съда на ЕС за Гръцката финансова криза

Федералният трудов съд на Германия пита Съда на ЕС за Гръцката финансова криза

Defakto.bg

Как законите за финансовата криза в Гърция засягат трудовите правоотношения – с този въпрос Федералният трудов съд на Германия (Bundesarbeitsgericht) поиска преюдициално тълкуване от Съда на ЕС  в Люксембург

5 AZR 962/13 (A)

 

Делото пред Съда на Европейския съюз се отнася до дълговата криза, в светлината на която гръцката държава е приела за защита на националната си икономика Закон №. 3833/2010 и др., с който се въвеждат спешни мерки за справяне с националната финансова криза.

По този повод Федералният трудов съд на Германия (Bundesarbeitsgericht) е отправил преюдициално запитване до Съда на Европейския съюз.

В производството пред немския съд съд ищецът,  учител, е работил в начално училище под патронажа на ответника – гръцката държава,  иска допълнително заплащане, както и ведомости за заплати за периода октомври 2010 г. до декември 2012 г. В този период гръцката държава намалява брутното му възнаграждение, което първоначално е било основано на немските отраслови договори, с общо 20 262,31 € във връзка със Закон № 3833/2010 и № 3845/2010. Гръцкото правителство излага мотиви,че е било задължително  чрез приемането на тези закони да се съобразява с постигнатите договорености между него и Европейската комисия, Европейската централна банка и Международния валутен фонд (Тройката), както и че в този случай не е имало друга възможност.

Законите № 3833/2010 и № 3845/2010 имат пряко въздействие върху трудовото правоотношение на ищеца и водят непосредствено, без да има нужда от друг законов акт, до намаляване на трудовото му възнаграждение.

За Федералния трудов съд на Германия (Bundesarbeitsgericht) е от решаващо значение дали горепосочените гръцките закони са пряко или косвено приложими към въпросното трудовото правоотношение. Съдиите трябва първо да решат, дали започналото през 1996 г. трудово правоотношение, което продължава до края на 2012 г., попада в обхвата на Регламента Рим 1 или на стария немски Кодекс за МЧП (чл. 27 б. ее от Закона за прилагането на Немския граждански кодекс).  В случай, че се прилага чл. 9 от Регламента Рим 1, е необходимо да се изясни смисълът и обхвата на клаузата за освобождаване в чл. 9 , ал. 3 от Рим 1.

Налице е също така необходимост от тълкуване на чл. 4 ал.3 от ДЕС и на основният принцип за коректно сътрудничество между държавите-членки при прилагането на повелителните разпоредби на други държави-членки. Поради тази причина Федералния трудов съд на Германия (Bundesarbeitsgericht) отправи преюдициално запитване до Съда на Европейския съюз.

Решението на Съда на ЕС  ще има важно и общозадължително действие за държавите –членки на съюза. Очаква се с интерес.

*Информацията е от EuroCases и е предоставена на  De Facto Legal

Продуктът EuroCases е собственост на Апис Европа АД

 

About De Fakto

Проверете също

С кодово има „Жълт паваж“ Европейската прокуратура разследва реставрацията на столичния център за злоупотреби с европари

Европейската прокуратура извършва обиски в София като част от разследване за корупция и злоупотреба с …

Шампионите в международна класация за състезания по право от Софийския университет бяха отличени от министър Зарков

„Успехът е и че представлявате правната ни школа на най-високо ниво. Благодарим ви!“ Студенти от …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

eight + 10 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.