Последни новини
Home / Законът / Възроден дебат: Отиват ли си следователите?

Възроден дебат: Отиват ли си следователите?

Defakto.bg

Трябва ли да се обявяват конкурси за следователи, не са ли предостатъчни наличните юристи в „будна кома” (според израза на шефа на националното следствие Евгени Диков), колко дела решават те? Дежурните въпроси от последната петилетка се възраждат. Средище на дебата е Висшият съдебен съвет. Поводът – „оптимизиране на щатната исленост за длъжността следовател в окръжните прокуратури”. И не само.

Предистория

Дилемата разследващи по „горещи следи” полицаи, детективи или скъпо платени и на практика безработни юристи в третата власт периодично се подема, стане ли дума за следствието. А след поетия преди членството ни в ЕС ангажимент пред европартньорите за практическа ликвидация на тази правна професия, стратегическото решение е предрешено. Което я и обрече на безработица и доизживяване. В същото време следователите ги има в конституцията и може да ги премахне само Велико Народно събрание. Компромисът отколе е – разследващите юристи намаляват като брой, но компетенциите им остават. НПК позволи освен с „мъртвите” дела да престъпления срещу републиката (шпионаж, диверсии и др.) те да поемат казусите с непълнолетни и малолетни, сложни финансови разследвания, както и дела от фактическа и правна сложност по преценка на съответния окръжен прокурор.

При встъпването си като директор на НСлС през 2013 г. Евгени Диков неслучайно акцентира върху активизирането на професията. Но…

45 щата на конкурс при двайсетина дела годишно?!

„Будната кома” бе разбудена на последното заседание на пленума на ВСС покрай предложението да се обяви конкурс за 45 следователски щата из страната.

Прокурорката Магдалена Лазарова сложи проблема на масата. В нейния прочит той изглежда така:

В окръжната прокуратура в Пловдив има 32 щата за прокурори срещу 46 следователи. Като идеята е да се съкратят 3 следователски бройки, но други 2 да отидат на конкурс, т.е. реално да се запълнят.

В Русе съотношението е 12 прокурори срещу 14 следователи и се разкриват 2 нови щата. При годишна натовареност от 23,7 дела.

В Монтана прокурори и следователи са 8 на 8 и се иска 1 нов щат за следовател при натовареност 22,9 дела годишно.

Във Варна са 29 прокурори срещу 24 следователи при натовареност на следователите 24,9 дела годишно.

В Търговище са 5 на 5, в Кюстендил – 9 прокурори срещу 12 следователи.

А по последните данни, с които разполага ВСС, за първото полугодие на 2015 г. средната натовареност на разследващите юристи в страната е 16,4 дела годишно. При стотиците преписки в прокуратурата и съда.

На този фон Лазарова поиска ясна обосновка защо и дали се налагат нови конкурси за професията „следовател”.

Отлични, но закърнели. И?

От началото на мандата на този ВСС е проведен един-единствен конкурс за следователи срещу многократните за съдии и прокурори, даде своеобразен отговор Милка Итова. Тя бе категорична – предложението е на главния прокурор, като нещата са били многократно обсъждани и връщани за доуточняване. В прочита на Итова конкурсът е необходим, за да има някакво обновяване в системата, сега следователите са демотивирани и оставени на доизживяване. А и доста техни бройки са закрити и трансформирани в съдийски.

Ще подкрепя конкурсите, обяви пловдивската съдийка Галя Георгиева. Аргументът: „Следствието беше подложено на унищожаване. В окръжните служби има отлични професионалисти, които просто закърняха. Специално в Пловдив в голямата си част следователите са на пенсионна възраст, кой ще заеме местата им? Знаете колко некачествено работи апаратът на разследващите полицаи. Конкурсите за следователи са едно планиране на човешките ресурси!”

Членовете на ВСС обаче настояха за по-конкретни обяснения на нуждите, особено по места. Проблемът остава отворен.

Случва се на фона на настояването на единствения следовател във ВСС Румен Георгиев да се възроди фигурата „младши следовател” – т.е. на практиката завършили юристи да се кандидатират за тази професия и да преминават задължителното последващо обучение в Националния институт на правосъдието (в рамките на което мнозина „младши” се опитват да преминат към съдийските или прокурорски курсове, сиреч ползват го единствено като врата към магистратския статут). И на друго настояване на обвинител №1 Сотир Цацаров при дебата за съдебния закон: да се сложи край на остатъчната следователска привилегия за ранно пенсиониране на 57 г. и оставане в магистратурата до законовата пенсионна възраст от 65 г. там.

В крайна сметка пленумът на ВСС отложи дебата за следователите. Спор обаче няма – професията е в агония. И всеки я използва, както си иска. На издихание.

About Елена Енчева

Проверете също

Агенцията по вписванията: Руската църква е на руското посолство. МП: не сме компетентни да оповестяваме чии храмът

Руската църква е собственост на руското посолство. Това съобщиха от Агенцията по вписванията след запитване …

Задържаният с подкуп съдия от Търговище е временно отстранен от длъжност

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) отстрани временно от длъжност съдията от Окръжен съд …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

two × four =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.