Последни новини
Home / Законът / Кандидат районен прокурор „призовава” опоненти чрез Фейсбук

Кандидат районен прокурор „призовава” опоненти чрез Фейсбук

Defakto.bg

Маринела Марчева не стана обвинител на Тервел

Чрез Фейсбук кандидатка за районен прокурор е привиквала съседка „да се яви в прокуратурата”, позволявала си е да работи по дела на баща си и е в конфликт с единствения си колега-обвинител в малкия град.

Това стана ясно днес на заседание на прокурорската колегия на ВСС. Резултатът – 6 срещу 1 гласа единственият кандидат Маринела Марчева не бе избрана за районен прокурор на Тервел. „За” нея гласува единствен адвокатът Васил Петров.

Марчева за втори път е претендент за поста, след като през февруари т.г. кандидатурата й веднъж вече бе отхвърлена от съдебния съвет. Други желаещи да оглавят обвинението в Тервел обаче засега няма.

При изслушването си от прокурорската колегия днес Маринела Марчева заяви, че е в професията от почти 15 г., а от юли м.г. е временен районен прокурор на Тервел. „Последователното ми преминаваме през всички позиция в тази прокуратура ми дава увереност, че познавам всички страни в нейната дейност. Разполагам с енергия, издържливост и ресурс да поема изпълнението на тази задача”, увери кандидатката.

Елка Атанасова обаче припомни три случая, свързани с Марчева. Първите два са по досъдебни производства за опит за кражба на оградна мрежа и за срязване на гуми на лек автомобил, по които първоначално се е смятало, че пострадал е бил бащата на прокурорката. А тя е извършвала действия по тези разследвания. Впоследствие Марчева представила материали, че не баща й е собственик на недвижимия имот и на автомобила. Но разпита си за кражбата на мрежата непрекъснато е говорел за собствения си имот, а сигналът за престъплението е бил подаден от самата Марчева. Оказало се в крайна сметка, че „нападнатият” имот е на дружество, чиито собственици са близки на прокурорското семейство. А за колата бащата на Марчева сочел, че това е автомобилът, който той ползва.

Етичната комисия на ВСС обаче е заключила, че участието на прокурор Марчева в тези разследвания не водело до конфликт на интереси и нарушаване на принципа за безпристрастност.

Третият случай е със съседка, с която прокурорката била във влошени отношения. И Марчева отправила лична покана чрез Фейсбук на опонентката да отиде в прокуратурата да си изясняват отношенията. „Това е недопустимо! Държавното обвинение не е територия за оправяне на лични сметки!”, категорична бе Елка Атанасова. Напомни и друго – особено в малкия град именно подобно поведение на магистрат подронва престижа и доверието в прокуратурата.

About De Fakto

Проверете също

Прокуратурата е образувала 19 досъдебни производства за търговия с гласове, един е с повдигнато обвинение

Прокуратурата съобщи, че  подновява практиката си от предишни избори да оповестява информация за образуваните дела …

А.Василев и Т. Йорданов по взаимно съгласие спряха делото за клевета, заведено за 250 хил. лв., от първия срещу втория

По взаимно съгласие бившият финансов министър Асен Василев ( „Продължаваме промяната“) и Тошко Йорданов, зам.-председателя …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.