Последни новини
Home / Законът / Мая Манолова за промените в Изборния кодекс: Недопустимо е да се посяга на завоювани права

Мая Манолова за промените в Изборния кодекс: Недопустимо е да се посяга на завоювани права

Defakto.bg

 

Ще изпълня обещанието си да сезирам Конституционния съд, ако правата на българите в чужбина се окажат отново ограничени и след обещаните от управляващите поредни промени в Изборния кодекс.  Това каза пред Би Ти Ви омбудсманът Мая Манолова.

Последните поправки в изборните правила са удар срещу българските граждани в чужбина доколкото с тях бяха отнети вече придобити права, заяви Манолова. ( Добре е да се знае,че Конституционният съд не веднъж е порязвал управляващите за нарушение именно на този принцип. Най-показателен е примерът с отнетите „стари „ отпуски през 2010 година,  акт, който КС наказа с отхвърляне като противоконституционен. б.р.)

С действащия закон,  добил  популярност като кодекса „Манолова” бе осигурен максимално либерален режим, който дава възможност на сънародниците ни в Западна Европа и Северна Америка да гласуват без ограничения.  В резултат на последните парламентарни избори  близо 70 % повече българи упражниха правото си на глас, докато вота в Турция, въпреки този либерален режим намаля с 5 %, напомни омбудсманът.

Този Изборният кодекс, който в момента е обект на промени,  е желаният от българите в чужбина, които  настояват да се запазят именно неговите правила, защото са работещи и не създават проблеми, обобщи Манолова резултатите от срещите си със сънародниците ни зад граница.

Не може да се казва, че даването на свобода за гласуване зад граница стимулира вота в Турция , напротив – стимулира вота в Европа и Северна Америка, заяви тя.

Срещу аргумента на патриотите, вносители на ограничителните  мерки, че в Турция турската държава организира българските избори, Манолова каза: Липсата на контрол от страна на българските представители в Турция, не може да бъде компенсирана със забрана за гласуване по целия свят. Подходът няма секция, няма проблем , не е решение на въпроса. Ако през 2009 г. имаше касирани избори в Турция, през 2013 г конституционната жалба до нашия КС остана без резултат, защото изборния  процес там беше подобрен, заяви  юристката.

В Турция е най-лесно да се изпратят командировани служители и от Външно, и от държавната администрация,  които да следят как протичат изборите. Трябва да се държи сметка, че нашите съграждани в Турция могат  лесно да си направят една екскурзия и да се върнат да гласуват в България (заради двойното им гражданство б.р.), докато това не могат да направят българите в Северна Америка.

Абсурдно е да бъдат  наказвани българите в Америка и Западна Европа заради  сънародниците ни в Турция, категорична е  Мая Манолова.

Според поправките в ИК – гласува се само в консулствата и дипломатическите представителства. Със 100 заявления може да се гласува в градове с над 1 милион души население. Според конституционния принцип, че българите в чужбина, имат равни избирателни права, където и да се намират,  това означава, че избирателните права са  запазени само в София, каза Манолова.  Според нея  анонсираните 35 секции, които ще влязат в поредния ремонт на ИК ,  приличат  на бакалска сметка,  защото не е ясно нито как се появяват, нито какъв е анализът  за крайния ефект, но най-важното според  нея е,  че  няма да променят нещата. “ Възможността за създаване на секции в рамките на тези 35 е силно ограничена. Моята прогноза е,че във всеки град ще има максимум по една секция. Това означава, че в Лондон, където в момента има 11 секции, деветте хиляди българи няма да могат да гласуват, защото ще има няколко секции само в посолството. Ако не се дадат възможности за откриване на секции извън консулството в Чикаго – няма да има вот и там, същото ще се случи и в Мадрид“, е печалната прогноза на Манолова.

Дяволът е в детайла, посочи омбудсманът и даде пример : От една дума свързана с промените в предния ИК – смяната на „населено място“, с „място“,  в което може да се иска създаване на секция, даде възможност например в голям Лондон да има секции в предградията.  Сега като се смени термина „място“ с „населено място“ означава, че целият Лондон се разглежда като мегаполис, в който може да се организира само една секция.

Българските политици на срещите с българите  в чужбина се съгласиха с техните аргументи, но след това не удържаха на думата си, е равносметката на омбудсмана.

 

About De Fakto

Проверете също

Адв. Ина Лулчева подаде оставка от ВАдС: Не желая да бъда в адвокатския съвет на Валя Гигова, „за да владея адвокатурата“

Известният  наказателен адвокат  Ина Лулчева подаде оставка от ВАдС и от поста на негов зам. …

Президентът към адвокатите: С ваша помощ трябва да се сложи край на паралелното правосъдие в частни клубове

За мен е привилегия да пристъсвам на Общото събание на адвокатите в България – това …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.