Последни новини
Home / Законът / Мая Манолова за промените в Изборния кодекс: Недопустимо е да се посяга на завоювани права

Мая Манолова за промените в Изборния кодекс: Недопустимо е да се посяга на завоювани права

Defakto.bg

 

Ще изпълня обещанието си да сезирам Конституционния съд, ако правата на българите в чужбина се окажат отново ограничени и след обещаните от управляващите поредни промени в Изборния кодекс.  Това каза пред Би Ти Ви омбудсманът Мая Манолова.

Последните поправки в изборните правила са удар срещу българските граждани в чужбина доколкото с тях бяха отнети вече придобити права, заяви Манолова. ( Добре е да се знае,че Конституционният съд не веднъж е порязвал управляващите за нарушение именно на този принцип. Най-показателен е примерът с отнетите „стари „ отпуски през 2010 година,  акт, който КС наказа с отхвърляне като противоконституционен. б.р.)

С действащия закон,  добил  популярност като кодекса „Манолова” бе осигурен максимално либерален режим, който дава възможност на сънародниците ни в Западна Европа и Северна Америка да гласуват без ограничения.  В резултат на последните парламентарни избори  близо 70 % повече българи упражниха правото си на глас, докато вота в Турция, въпреки този либерален режим намаля с 5 %, напомни омбудсманът.

Този Изборният кодекс, който в момента е обект на промени,  е желаният от българите в чужбина, които  настояват да се запазят именно неговите правила, защото са работещи и не създават проблеми, обобщи Манолова резултатите от срещите си със сънародниците ни зад граница.

Не може да се казва, че даването на свобода за гласуване зад граница стимулира вота в Турция , напротив – стимулира вота в Европа и Северна Америка, заяви тя.

Срещу аргумента на патриотите, вносители на ограничителните  мерки, че в Турция турската държава организира българските избори, Манолова каза: Липсата на контрол от страна на българските представители в Турция, не може да бъде компенсирана със забрана за гласуване по целия свят. Подходът няма секция, няма проблем , не е решение на въпроса. Ако през 2009 г. имаше касирани избори в Турция, през 2013 г конституционната жалба до нашия КС остана без резултат, защото изборния  процес там беше подобрен, заяви  юристката.

В Турция е най-лесно да се изпратят командировани служители и от Външно, и от държавната администрация,  които да следят как протичат изборите. Трябва да се държи сметка, че нашите съграждани в Турция могат  лесно да си направят една екскурзия и да се върнат да гласуват в България (заради двойното им гражданство б.р.), докато това не могат да направят българите в Северна Америка.

Абсурдно е да бъдат  наказвани българите в Америка и Западна Европа заради  сънародниците ни в Турция, категорична е  Мая Манолова.

Според поправките в ИК – гласува се само в консулствата и дипломатическите представителства. Със 100 заявления може да се гласува в градове с над 1 милион души население. Според конституционния принцип, че българите в чужбина, имат равни избирателни права, където и да се намират,  това означава, че избирателните права са  запазени само в София, каза Манолова.  Според нея  анонсираните 35 секции, които ще влязат в поредния ремонт на ИК ,  приличат  на бакалска сметка,  защото не е ясно нито как се появяват, нито какъв е анализът  за крайния ефект, но най-важното според  нея е,  че  няма да променят нещата. “ Възможността за създаване на секции в рамките на тези 35 е силно ограничена. Моята прогноза е,че във всеки град ще има максимум по една секция. Това означава, че в Лондон, където в момента има 11 секции, деветте хиляди българи няма да могат да гласуват, защото ще има няколко секции само в посолството. Ако не се дадат възможности за откриване на секции извън консулството в Чикаго – няма да има вот и там, същото ще се случи и в Мадрид“, е печалната прогноза на Манолова.

Дяволът е в детайла, посочи омбудсманът и даде пример : От една дума свързана с промените в предния ИК – смяната на „населено място“, с „място“,  в което може да се иска създаване на секция, даде възможност например в голям Лондон да има секции в предградията.  Сега като се смени термина „място“ с „населено място“ означава, че целият Лондон се разглежда като мегаполис, в който може да се организира само една секция.

Българските политици на срещите с българите  в чужбина се съгласиха с техните аргументи, но след това не удържаха на думата си, е равносметката на омбудсмана.

 

About De Fakto

Проверете също

Адвокатска колегия Смолян подкрепя призива на ОСА за защита на адв. Ина Лулчева от нападки на гл. прокурор Иван Гешев

   Адвокатите от Смолян настояват ВСС да се занимае с поведение на Иван Гешев, а …

ВКС : Конституционно нетърпимо е с проверки прокуратурата да навлиза в правомощията на изпълнителната власт

Съдебната  съдебната власт в лицето на прокуратурата навлиза в правомощията на друга (изпълнителната) власт, което …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.