Последни новини
Home / Законът / Управляващите: по 35 секции в чужбина(!), проф.Герджиков – да падне двойното гражданство

Управляващите: по 35 секции в чужбина(!), проф.Герджиков – да падне двойното гражданство

Defakto.bg
В срок от 30 дни е добре новите  промени в Изборния кодекс  да бъдат обсъдени,  заяви председателят на парламентарната правна комисия Данаил Кирилов.  Той посочи, че целта е промените, които според управляващите ще улеснят откриването на изборни секции в чужбина, да бъдат в сила за следващите избори. Според основните поправки на току – що ремонтираният  чл. 14 от ИК са: за откриване на избирателна секция в чужбина да се подават 60 заявления, като броят на секциите  за всички държави ще бъде ограничен до  35, според консенсуса между управляващите.

Според омбудсмана Мая Манолова  анонсираните 35 секции, “ приличат  на бакалска сметка,  защото не е ясно нито как се появяват, нито какъв е анализът  за крайния ефект“. Според нея възможността за създаване на секции в рамките на тези 35 е силно ограничена.“ Моята прогноза е,че във всеки град ще има максимум по една секция“.  Това означава, че в Лондон, където в момента има 11 секции, деветте хиляди българи няма да могат да гласуват, защото ще има няколко секции само в посолството. Ако не се дадат възможности за откриване на секции извън консулството в Чикаго – няма да има вот и там, същото ще се случи и в Мадрид“, категорична  бе  Манолова.

По темата избори се включи и проф. Огнян Герджиков.  Като не създадеш условия за упражняване на едно право, ти го ограничаваш, заяви той в студиото на бТВ по повод споровете около Изборния кодекс. Той  нарече „чудесни млади хора“ тези, които са в чужбина и са надигнали глас срещу орязването на правата им.  Това е наистина похвално и ние трябва да дадем дължимото на тези млади хора, каза бившият политик.

Професорът призна, че на фона на сега действащата конституция задължителното гласуване „трудно може да бъде защитено“, но на този етап от развитието си България има нужда от него. Защото то би се справило с купения вот.

И отбеляза с усмивка абсурдността в поведението на депутатите, които не предвидиха санкция за негласували.

Там, където има задължение, трябва да има и санкция – това е азбуката в правото. Но тъй като нашите депутати усещат, че има нещо не съвсем чисто, затова се чудят как да заобиколят това и правят нещо като опити за квази санкции…. Изобщо нещо, което е малко като мазало, както бихме казали малко по-разговорно. Въпросът не е изчистен чисто юридически, убеден е професъорът.

Той каза, че на изборите в Турция ставали нередности, и  това е общоизвестно, но това, което пък ние правим с ИК, е демагогия. Но вместо да се засилят изискванията към държавата, която трябва да изпраща свои  хора да следят изборите в Турция, професорът  видя твърде нестандартен изход за  кашата, която управляващите забъркаха – да се  премахне двойното гражданство.

Или имаш българско гражданство, или турско, немско – каквото искаш.  Тези, които искат да живеят, да работят и живеят в Турция, в Америка – много моля: избирайте дали си запазвате българското гражданство. А там ще си работите със статут на постоянно пребиваващ, каза юристът. Той уточни, че става въпрос само за държави извън ЕС.  Според проф. Герджиков подобна промяна в конституцията най-малкото би трябвало да се обсъди.

About De Fakto

Проверете също

Мария Павлова, зам. главен прокурор ще ръководи общо звено срещу изборни нарушения

  Изпълняващият функциите главен прокурор на Република България Борислав Сарафов, вътрешният министър Калин Стоянов и …

Обреченият избор на 11 – те от професионалната квота на съдии, прокурори и следователи

Миналата седмица Koнcтитyциoнният cъд  отклони искането на бившия главен прокурор Иван Гешев срещу „анулирания“ избор …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

18 + sixteen =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.