Последни новини
Home / Законът / Цацаров против частен СОТ да пази съдебните сгради, викат шефа на съдебната охрана (обновена)

Цацаров против частен СОТ да пази съдебните сгради, викат шефа на съдебната охрана (обновена)

Defakto.bg

Мнистерството на правосъдието: Прокуратурата и ВСС са казали „да“ за тези договори

Законно ли е съдебните сгради да се охраняват с частен СОТ? Този проблем постави Сотир Цацаров на заседанието на прокурорската колегия на ВСС днес. Поводът – по данни от страната от 1 април т.г. вече имало сключени договори с частници за охрана на сградите, където се помещават съдилища, прокуратури, следствени служби. Конкретно става дума за „СОТ – сигнално-охранителна техника” ЕООД.

Законът за съдебната власт е категоричен – сигурността на съдебните палати е задължение на Главна дирекция „Охрана“към Министерството на правосъдието, заяви главният прокурор. С уговорката, че така мисли той, подкани останалите членове на колегията също да се изкажат. Те единодушно го подкрепиха. Към принципната позиция, че частен СОТ в случая ще е незаконен се присъедини и главният секретар на ВСС Димитър Тончев.

В тази връзка Цацаров напомни, че проблемът с липсата на физическа охрана на част от съдебните сгради стои още от миналата година основно във връзка със съкращението в Главна дирекция „Охрана“. Тогава обаче бившият правосъден министър (Христо Иванов – б.р.) уверил ВСС, че проблеми със сигурността на съдебните палати няма да има. Но се оказало, че не е така.

А Цацаров разбрал за частния СОТ, след като главната дирекция „благоволила“ да информира главния секретар на ВСС за нуждата да се осигурят помещения в съдебни сгради за монтиране на охранителна техника.

Затова прокурорската колегия реши:

  1. Да се изиска информация от шефа на Главна дирекция „Охрана“ Георги Жеков за числения състав на охраната и начина на разпределението й, както и всички вътрешноведомствени актове, свързани с тази дейност.
  2. Да се изиска информация за начина на охрана – техническа, физическа и др. на всяка съдебна сграда.
  3. Предлага на пленума на ВСС да покани главния директор Георги Жеков и да обсъди проблема със сигурността на съдебните сгради.

Няколко часа по-късно, от Министерството на правосъдието отговориха:

„Главна дирекция „Охрана“, второстепенен разпоредител с бюджет към МП, е провела процедура по ЗОП и в резултат е сключила договори със „СОТ – сигнално-охранителна техника” ЕООД за реакция на алармени сигнали и авто-патрулна дейност на обекти на ГДО в петте апелативни съдебни района.

Процедурата е организирана на основание План за действие за доизграждане на националната система за електронна сигурност на съдебните сгради, управлението и поддръжката на охранителните системи, обезпечаването на работата им с човешки и финансов ресурс и осигуряване на реакцията на алармените сигнали от сигнално-охранителната техника след отпадане на дейността СОД на МВР. Документът е изготвен от междуведомствена работна група, създадена на 13 февруари 2014 г. по предложение на комисия „Бюджет и финанси“ на Висшия съдебен съвет. В нея са участвали представители на ГДО, МП, ВСС, ВКС и Прокуратурата на Република България.

В приетия от работната група план на ГДО се делегират права да организира и проведе обществена поръчка с предмет „Реакция на алармени сигнали и патрулна дейност“ за 196 обекта, за които няма осигурена ДЕНОНОЩНА охрана.

На свое заседание, проведено на 9 октомври 2014 г., Висшият съдебен съвет е решил да упълномощи представляващият ВСС за подпише предложения план.“

About De Fakto

Проверете също

ВАС обедини в едно дело жалбите на бившия главен прокурор Иван Гешев срещу прокурорската колегия на ВСС

Върховният административен съд служебно обедини в едно дело жалбите  на бившия главен прокурор Иван Гешев …

Русия обяви за издирване председателя на Международния наказателен съд Пьотр Хофмански

Министерството на вътрешните работи на Русия обяви за издирване председателя на Международния наказателен съд Пьотр …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

eleven + nine =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.