Последни новини
Home / Законът / Конституционни дилеми: Може ли Първанов да влезе за трети път на Дондуков №2

Конституционни дилеми: Може ли Първанов да влезе за трети път на Дондуков №2

Defakto.bg
Prof.E.Drumeva
Емилия Друмева

Позицията на  Георги Първанов, че няма конституционна пречка  да бъде издигната кандидатурата му за трети мандат  като президент, предизвика разнобой между юристите по темата.

Според една част от конституционалистите, конституцията ясно забранява възможността за повече от два мандата без значение дали са последователни или не, а според други юристи – ограничението е само за два последователни мандата.
Според Член 95 ал.1 от Конституцията „Президентът и вицепрезидентът могат да бъдат преизбрани на същата длъжност само за още един мандат“.

_DSC2539[1]
Екатерина Михайлова
  На 25 май, вчера,  лидерът на  АБВ Георги Първанов даде знак, че би могъл да се кандидатира за нов трети мандат.   „Според нас има тълкувание на конституцията, което позволява на човек, който е бил два мандата президент и след това е престоял на резервната скамейка, да се кандидатира отново,  бяха обясненията на  Първанов. Той бе категоричен,че АБВ няма да събира нужните 48 подписа, за да иска тълкуване от КС по въпроса.

Бившият конституционен съдия Димитър Гочев пред De Facto Legal заяви, че едно евентуално кандидатиране на Първанов за нов мандат не е мисия невъзможна.

„Конституцията борави с понятието „преизбиране на тази длъжност”, а  това означава, че лицата, които изпълняват функцията на президент  и вицепрезидент са преизбирани, а ограничението в конституцията означава, че това не може да се случи трети път, непосредствено след два изтекли мандата.  Когато обаче президентът и вицепрезидентът вече не  заемат тези длъжности, те биват „избирани“ на нея и няма пречка за това, смята бившият съдия.  След като Първанов е бил вече президент, но сега не е, той не заема „тази длъжност „ и няма пречка да бъде издигната кандидатурата му,  коментира Гочев.

Въпросът е спорен и е редно Конституционният съд да се произнесе, но е добре това да не става с разширително тълкуване, за да не бъде дописвана без основание конституцията, препоръчва той.

Проф. Емилия Друмева, бивш конституционен съдия също смята, че  въпросът трябва да бъде поставен пред Конституционния съд.   „ Въпросът е много сериозен, има време и не трябва да се пропуска възможността  да бъде питан КС”, каза тя. .  „Знам,че много хора симпатизират на идеята Първанов да стане отново държавен глава”, но според нея трудно могат да се открият пътища за това. „Световна практика е държавният  глава да има не повече от два мандата”, заяви проф. Друмева.

Пред  Дневник юристът Екатерина Михайлов категорично завява, че има конституционна пречка Първанов да се кандидатира отново. “ В конституцията е казано, че не може повече от два пъти, и не се говори да са  последователни мандатите. Нещо повече – в практиката и в демократичните стандарти това е два пъти. Историята тръгва от Съединените щати, от първия президент, който отказва да се кандидатира за трети мандат“, уточнява Михайлова.

About De Fakto

Проверете също

Адв. колегия Стара Загора: От началото на мандата си гл. прокурор недопустимо злепоставя адвокатите. Докога ще търпим това?!

В декларация – становище Адвокатска колегия Стара Загора посочва, че е  трайното неприемливо и недопустимо …

Поредната тъпа употреба на конституционните механизми

Иван Брегов, Институт пазарна икономика Краткият живот на 48-ото Народно събрание доказва, че у нас …

Един коментар

  1. Истината винаги е кратка – казва една древноиндийска поговорка. Абсолютно несътоятелно е мнението, че въпросът за кандитатиране на трети мандат за президента е спорен. Конституцията е категорична . преизбиране “ САМО за още един мандат“. Буквалният текст не търпи разширигелно тълкуване. Освен това, следва да се приложи и историко – политическо търлкуване: при гласуване на този текст, ние депутатите от ВНС, имахме предвид американската / а също и повлияната от нея европейска / доктрина и практика.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.