Последни новини
Home / Законът / Конфликтните изборни промени – в сила от днес, веднага бяха внесени „поправки“ (обновена)

Конфликтните изборни промени – в сила от днес, веднага бяха внесени „поправки“ (обновена)

Defakto.bg

Но пътят за сезиране на Конституционния съд е открит

Конфликтните промени в Изборния кодекс, които направиха гласуването задължително и орязаха възможностите българите в чужбина да дават своя вот, излязоха в „Държавен вестник”. Те са в сила от днес.

Часове по-късно 47 депутати от ГЕРБ, патриоти, реформатори и БДЦ внесоха в парламентарното деловодство „поправки“ на поправките.

Влезлите в сила изменения обявяват, че гласуването е задължително и представлява изпълнение на гражданския дълг. А неизпълнилите го без „уважителни причини” ще бъдат зачертавани от избирателните списъци.

Както и че в чужбина няма да има избирателни секции извън дипломатическите и консулски представителства, освен ако това не се поиска от поне 100 избиратели (в рамките на ЕС) и в населени места с над 1 млн. жители извън Евросъюза.

Българите зад граница въстанаха, а президентът Росен Плевнелиев наложи вето и оспори специално ограниченията за вота в чужбина като създаващи неравенство. Мнозинството обаче прегласува спорните текстове. И обяви, че после щяло да ги „поправи”.

Внесените вече поправки предвиждат да се искат 60 заявления за откриване на избирателна секция, но броят на всички секции в 1 чужда държава може да е до 35.  След като ГЕРБ, за да угоди на „най-верния “ си партньор от  ПФ отхвърли ветото на президента върху чл.14 от Изборния кодекс, веднага след обнародването му в Държавен вестник, бяха предложени поправки на същия текст. Мотивите за  тях са показателни – да се усъвършенства режимът на гласуване извън страната при национални избори, както и да се преодолеят неоснователните(!) твърдения за неравно третиране  на българските граждани и да се осигури активното им избирателно право.Те са подписани от Цветан Цветанов. Заявява се още,  че равното третиране е гарантирано, защото във всички държави броят на секциите ще е  еднакво ограничен – 35.  Да напомним, че в кодекса „Манолова“ секции се отваряха навсякъде, където българите зад граница са подали 20  заявления за гласуване.  И сънародниците ни от чужбина настояваха да бъде запазен именно този режим.

При срещите си с тях политиците обещаха, че ще се съобразят с предложенията им,  но не устояха на думата си.

За държавите от ЕК предложения за броя на секциите  и мястото им ще прави посланика или консула. За останалите ще решава ЦИК, чиито решения подлежат на съдебен контрол.

След като мнозинството гласува поправките в ИК ,  опозицията, самият президент, както и омбудсманът Мая Манолова се заканиха да оспорят конфликтните поправки пред Конституционния съд. Авторитетни спецове обявиха пред De Facto Legal: задължителният вот също е в разрез с основния закон.

От днес пътят към КС е открит. Да видим кой ще атакува новите изборни правила.

About De Fakto

Проверете също

Единодушно КС допусна искането на президента срещу „енергийните вноски“ върху вноса и транзита на природен газ през България

Единодушно с 10 гласа КС допусна за разглеждане исканет он държавния глава срещу   „енергийни вноски“ …

Мнозинството българи не разбират нуждата от промени в Конституцията, 74 на сто не одобряват смяна на националния празник

Мнозинството от българите не разбират нуждата от промени в Конституцията, а 95% нямат или имат …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

five × 5 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.