Последни новини
Home / Законът / Окончателно: Няма да се плащат пътните на магистрати, живеещи в друг град

Окончателно: Няма да се плащат пътните на магистрати, живеещи в друг град

Defakto.bg

Пътните разходи на магистратите, които всеки ден пътуват до местоработата си от друг град или населено място, няма да се заплащат от съдебния бюджет. Това следва от окончателно определение на Върховния административен съд. С него е оставена без разглеждане жалбата на Съюза на съдиите срещу това решение на ВСС.

На 28 януари т.г. съдебният съвет прие, че „органите на съдебната власт могат да извършват разходи за пътуване само по реда на чл. 43, ал.1, т.1 от Постановление на Министерския съвет № 380 / 29.12.2015 г. в рамките на утвърдените им бюджети за 2016 г.. Разходите за пътуване по реда на чл. 43, ал.1, т.2 не следва да бъдат извършвани”.

Въпросното постановление на МС дава възможност на бюджетните организации да извършват разходи в полза на работниците и служителите за пътуване както в границите на населеното място, така и от местоживеенето до местоработата им и обратно, когато те се намират в различни населени места.
Съюзът на съдиите обжалва решението на ВСС като подзаконов нормативен акт, който засяга всички съдии и действа неограничено във времето. Аргументът бе, че то накърнява правата на всички магистрати, съдии по вписванията, държавни съдебни изпълнители и съдебни служители, които не живеят в града, в който работят. И ги поставя в неравно положение с останалите, както и спрямо държавните служители, заети в обществения сектор. Освен това решението е немотивирано и не е подлагано на предварително обсъждане.
Два състава на ВАС подред обаче обявиха жалбата за недопустима.

Като съображението на тричленния състав начело с Александър Еленков са преповторени от петчленния състав на ВАС, председателстван от Георги Чолаков. Мотивите са, че оспорваното решение на ВСС няма белези на административен акт, а е “указание за структурирането на разходите” при изпълнение на бюджета на съдебната власт. Освен това възможността за поемане на пътните разходи касаела лицата, работещи по трудови или служебни правоотношения, но не и магистратите. И Съюзът на съдиите няма правен интерес да оспорва решението на ВСС.

About De Fakto

Проверете също

Оставката като възможност пред главния съдебен инспектор

Екатерина Баксанова, Институт пазарна икономика Институтът за пазарна икономика вече неколкократно обърна внимание на изтеклите …

Адвокатите хвърлят тоги, ако властта отново не забележи исканията им за данъчни облекчения

Адвокатурата е готова да изрази своята гражданска и професионална позиция чрез съответни протестни действия в …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.