Последни новини
Home / Законът / Румъния осъди Брендо на 14 години затвор

Румъния осъди Брендо на 14 години затвор

Defakto.bg

Букурещкият съд е осъдил Евелин Банев-Брендо на 14 г. затвор за наркотрафик, съобщи БТА. Конкретно – че през април 2012 г. е внесъл на територията на Румъния над 51 килограма кокаин. Присъдата не е окончателна.

Брендо има и друга „чужбинска“ присъда за наркотрафик, която също не е влязла в сила. През март т.г. съдът в Милано повторно му даде 20 г. затвор. Първата присъда в Италия бе отменена от върховния съд и казусът върнат за ново разглеждане.

На първа инстанция Банев бе осъден и в България на 7 г. и половина затвор за пране на пари от наркотрафик. Апелативният съд обаче го оправда, а ВКС отмени оправдаването и върна делото на втората инстанция.

Процесът в Румъния срещу него започва през юни 2014 г., припомня БТА. Той е изпратен на съд от Дирекцията за разследване на престъпленията на организираната престъпност и тероризма. Разследването е установило, че през април 2012 г. Банев с помощта на неидентифицирани лица е внесъл на територията на Румъния с цел продажба над 50 кг кокаин.

Наркотикът бил доставен след това на други лица с помощта на българския гражданин Радослав Георгиев Атанасов, който също е изпратен на съд, но предаден на властите в Италия. На имената на двамата са издадени европейски заповеди за арест на 5 февруари 2013 г.
Властите в Букурещ още през 2013 г. поискаха от България Брендо да бъде предаден, за да го изправят пред съда. Тогава Софийският градски съд (СГС) поиска допълнителна информация по случая, за да се произнесе по Европейската заповед за арест на Банев. Отговор от Румъния не последва и СГС окончателно прекрати производството.

About De Fakto

Проверете също

Зам. министър Емил Дечев: Ако няма воля за независимо разследване на главния прокурор, очевидно има зависимости

Очевидно има зависимости между тези, които могат да направят промените, които да доведат до създаване …

Липса на кворум провали първото четене на НПК за въвеждане на независимо разследване за гл.прокурор (допълнена)

  Милиони българи продължават да са заложници на ”гениалните трикове” на няколко играчи и малодушието …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.