Последни новини
Home / Законът / Парламентът връща следенето в интернет под претекст „издирване на лица”

Парламентът връща следенето в интернет под претекст „издирване на лица”

Defakto.bg

Това е полицейщина, заявиха от БСП

Мнозинството в парламента върна зачертаното от Конституционния съд следене на гражданите в интернет и по телефонни разпечатки с мотив „издирване на лица”.

Депутатите гласуваха на първо четене промяната, предложена от Министерския съвет. Тя позволява на службите да ровят в електронните ни пощи и да изискват телефонните ни разпечатки за издирване на други хора, когато може да се направи „обосновано предположение, че са станали ИЛИ могат да станат жертва на тежко престъпление”.

В мотивите на правителството, скрепени с подписа на премиера Борисов, се казва, че сегашната уредба „създават затруднения в дейността на органите, извършващи издирване на лица”. А промяната била нужна за установяване на времето и мястото на изчезване на търсения човек, лицата, с които е контактувал, както и онези, които са подавали грешна информация.

Опозицията реагира остро на разширяването на следенето в интернет. От БСП се обявиха твърдо против законопроекта с “елементи на полицейщина”. И се заканиха да сезират Конституционния съд.

„Посягате към свободата на гражданите. Нашите притеснения са, че ще има елементи на полицейщина и полицейска злоупотреба. Вие ръководейки институциите и особено МВР сте доказали, че прекалявате”, заяви социалистът Красимир Янков.

Петър Славов от Реформаторския блок предупреди, че заложените граници са твърде широки – всеки може да бъде третиран като потенциална жертва на престъпление и под този претекст службите да следят, когото си поискат, включително протестиращите срещу управлението.

Случва се, след като през 2014 г. Съдът на ЕС в Люксембург обяви за невалидна евродирективата за запазване на трафичните данни с цел разкриване на тежки престъпления, защото дава голям простор на службите да надничат в личния живот на гражданите. През 2015 г. по искане на тогавашния омбудсман Константин Пенчев Конституционният съд у нас обяви за противоконституционни съответните разпоредби в Закона за електронните съобщения. Дни по-късно парламентът спешно поправи закона, като предвиди ползването на трафични данни само за разкриване на тежки престъпления, намали срока на съхраняването им до 6 месеца, предвиди исканията на службите за следене в интернет да бъдат ясно мотивирани.

Александър Кашъмов: Няма гаранции срещу злоупотреби! DSC0377999111[1]

Гласуваната промяна отваря широко вратата за злоупотреби, още повече че проблемът със следенето в интернет у нас не е от вчера и от днес, категоричен бе пред De Facto Legal шефът на правния екип на Програма “Достъп до информация” Александър Кашъмов.

Дори в обявената за невалидна евродиректива достъпът до трафичните данни се допускаше само за разкриване на тежки престъпления, не и за издирване на лица, напомни юристът. А сега българският закон дава възможност за проследяване на имейли и телефонни разпечатки по “обосновано предположение”, че някой е станал жертва на престъпление. Като изобщо не се прави дори и опит за някаква дефиниция на рамките на това “предположение”.

И още – каталогът с тежките престъпления, наказуеми с над 5 г. затвор, е твърде дълъг, напомни Кашъмов. И попита: нима за кражби и пътнотранспортни произшествия също ще се налага издирване на лица по трафични данни? Юристът е категоричен – ако парламентът е решен да гласува промяната в ЗЕС и на второ четене, е наложително списъкът да се ограничи, примерно до престъпления срещу личността.

 

 

About De Fakto

Проверете също

Комисия допусна до подбор всички 35 кандидати за европейски делегирани прокурори

Всички кандидади за европейски делегирани прокурори – общо 35 на брой за 10 позиции за …

Делото за катастрофата, в която загина Милен Цветков, тръгва на 23 февруари

Публичността по време на пандемия – принципно пак под голяма въпросителна На 23 февруари ще …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.