Последни новини
Home / Законът / Президентът прати в КС референдума на „Шоуто на Слави“

Президентът прати в КС референдума на „Шоуто на Слави“

Defakto.bg

Три от въпросите са противоконституционни, заявява Плевнелиев

Президентът Росен Плевнелиев изпрати в Конституционния съд референдума, иницииран от „Шоуто на Слави“ и благословен от парламента.

Държавният глава оспорва като противоконституционни три от зададените шест въпроса: за намаляването на броя на депутатите на 120; електронното гласуване и прекия мажоритарен избор на областните директори на МВР и на шефовете на районните полицейски управления. Те противоречат на парламентарната форма на управление, принципите на правовата държава, разделението на властите, политическия плурализъм, заявява президентът.

Авторитетни юристи, цитирани от De Facto Legal предупредиха за конституционните капани веднага след одобряването на референдума от Народното събрание. И призоваха въпросът да се отнесе до КС. За това настоя и правосъдният министър Екатерина Захариева.

В искането си до КС Росен Плевнелиев е категоричен – въпросът за броя на депутатите е в прерогативите единствено на Велико Народно събрание и не може да се решава с референдум. Той напомня и решението на КС от 2003 г., в който броят на народните представители изрично е причислен към формата на държавно управление.

„Политическото представителство на народа отразява съществуващите социални интереси в обществото. Намаляването на броя на народните представители ще доведе до намаляване на представените граждани в Народното събрание. Парламентът е публичният форум, в който могат да се представят различни мнения и да се разрешават политическите конфликти чрез дискусия. В Народното събрание могат да се сблъскат становищата за начина на управление на държавата. Мирното регулиране на конфликтите, възникващи в гражданското общество, е свързано с възможностите, които разкрива парламентарният форум за поддържане на политическия диалог и за постигане на взаимноприемливи решения. Всички политически партии, които са представени в парламента, независимо дали са на власт или се намират в опозиция, получават възможности и ресурси за участие в публичния дискурс. Структурирането на парламента като форум за дискусии също така допринася за създаването на канали за изразяване на разногласията в гражданското общество“, пише в искането на президента.

Въпросът да има ли дистанционно електронно гласуване при избори и референдум вече е задаван в допитване само преди 1 година, напомня Плевнелиев по отношение на другото оспорено от него питане.

„Приемането на Решение от Народното събрание за повторно произвеждане на национален референдум по същия въпрос, по който суверенът се е произнесъл няколко месеца преди това, противоречи на същността и целите на пряката демокрация

Смятам, че при преценка за допустимостта на въпрос, по който само преди една година е бил произведен национален референдум и българските граждани категорично са подкрепили въвеждането на електронно гласуване, трябва да бъде предпочетена правната сигурност като елемент на правовата държава. Още повече че Народното събрание вече е въвело дистанционното електронно гласуване в Изборния кодекс“, заявява Плевнелиев.

Прекият мажоритарен избор на местните ръководители на МВР пък директно нарушава принципа за разделение на властите, категоричен е президентът.

„Сред правомощията на правителството в реализация на административната функция по осъществяване на вътрешната политика е общото ръководство на държавната администрация. Администрацията има за предназначение да подпомага и да осигурява изпълнението на законите. Сред разнообразието на административната дейност могат да бъдат посочени осигуряването на обществения ред, т. е. поддържането на минимума от условия, необходими за гарантиране нормален живот на обществото, и на функционирането на публичните служби, чрез които се предлагат услуги за удовлетворяване на обществени потребности“, подчертава Плевнелиев. А областните директори и шефовете на районни полицейски управления не са политически фигури, които да ходят на избори.

Ако КС уважи искането на Плевнелиев, референдумът ще се проведе по останалите три въпроса: за мажоритарен избор на депутатите, намаляване на държавната субдисия за партиите на 1 лев за 1 получен глас и за въвеждането на задължително гласуване, вече въведено с Избирателния кодекс.

Пълният текст на искането на президента можете да прочетете тук.

About De Fakto

Проверете също

Зарков: Правителството за втори път гласува антикорупционния закон срещу “ развалата“ по високите етаж на властта

Министерският съвет отново гласува проекта на Закон за противодействие на корупцията сред лица, заемащи висши …

СЕС отхвърли жалба на Wizz Air Hungary Zrt. срещу решение на ЕК за одобрена помощ за румънската авиокомпания Blue Air

Жалбата срещу решението на Комисията за одобряване на помощта на Румъния за авиокомпания Blue Air …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

1 × one =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.