Последни новини
Home / Избрано / Върховни съдии пратиха на Конституционния съд пенсионната реформа *

Върховни съдии пратиха на Конституционния съд пенсионната реформа *

Defakto.bg

Трима съдии от Върховния административен съд са отправили питане дали част от приетата през 2015 г. пенсионна реформа не противоречи на конституцията. Това стана ясно в петък, когато бе публикувано определение на тричленен състав на ВАС по делото на частните пенсионни фондове срещу наредбата на Министерския съвет, която регламентира как точно става прехвърлянето на партидите за втора пенсия от универсалните фондове към Националния осигурителен институт.

Съдиите Галина Христова, Таня Куцарова и Пламен Петрунов са решили заведено срещу наредбата дело да бъде прекратено, а ВАС да пита КС дали разпоредбите за прехвърляне на партиди от втория стълб към НОИ не противоречат на конституцията.

Според тях в текстовете на Кодекса за социално осигуряване, приети през 2015 г. като част от пенсионната реформа, може да има нарушение на принципа за неприкосновеност на частната собственост. Причината е, че при прехвърляне на партидата към НОИ се губи правото на унаследяване на натрупаните средства, както и възможността за трупане на доходност върху тях.

Правото на избор дали партидите да бъдат прехвърлени към НОИ не нарушава тристълбовия пенсионен модел и равенството на гражданите пред закона, а напротив – въвежда свободен избор на хората дали да участват в допълнителното задължително осигуряване, гласи пък становище на финансовия министър Владислав Горанов пред ВАС. Според него текстовете не нарушават имуществените права, които са гарантирани в конституцията.

Това няма да е първо дело за прехвърляне на пари от частни фондове към НОИ, което ще гледа Конституционният съд. През 2011 г. КС отмени разпоредби на Кодекса за социално осигуряване, които прехвърлиха партидите за ранно пенсиониране на категорийните работници от професионалните пенсионни фондове към НОИ. Така осигурителният институт бе задължен и да върне на професионалните фондове над 100 млн. лв. По данни на частните пенсионни дружества НОИ още им дължи около 50 млн. лв.

В новото запитване съдиите от ВАС се позовават на предното решение на КС в частта му, че средствата в пенсионен фонд на осигурените лица са тяхна собственост.

Текстът е на  в. „24 часа“

About De Fakto

Проверете също

Особено мнение: Защо разпоредбата за отнемане на лиценз по Закона за частната охранителна дейност нарушава Конституцията

Конституционинят съд отхвърли искането на 3-членен състав на ВАС  за съд за установяване на противоконституционност …

Антон Славчев спечели конкурс за прокурор в СГП, Дани Каназирева – извън списъка на печелившите

 Класирането на кандидатите в конкурса за първоначално назначаване и заемане на 10 длъжности „прокурор“ в …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

thirteen − ten =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.