Последни новини
Home / Избрано / Нужно е съгласие на майката, за да бъде командирована в друг град

Нужно е съгласие на майката, за да бъде командирована в друг град

Defakto.bg

ВЪПРОС: Назначена съм на постоянен трудов договор, живея в София и имам малко дете, което скоро ще навърши 3 години. Може ли работодателят да ме изпрати да работя на обект на морето за 1-2 месеца? З. М. ,  София

ОТГОВОР: Щом детето ви не е навършило 3-годишна възраст, работодателят може да ви командирова в друго населено място само ако дадете писменото си съгласие за това.

Работодателят не може да командирова бременна жена, работничка и служителка в напреднал етап на лечение инвитро и майка на дете до 3-годишна възраст без нейното писмено съгласие.

Когато нуждите на предприятието налагат, работодателят може да командирова работника или служителя за изпълнение на трудовите задължения извън мястото на постоянната му работа, но за не повече от 30 календарни дни без прекъсване. Командироване за срок, по-дълъг от 30 календарни дни, се извършва с писмено съгласие на работника или служителя.

Работодателят може при производствена необходимост, както и при престой, да възлага на работника или служителя без негово съгласие да извършва временно друга работа в същото или в друго предприятие, но в същото населено място или местност за срок до 45 календарни дни през една календарна година, а в случаи на престой – докато той продължава.

Промяната се извършва в съответствие с квалификацията и здравословното състояние на работника или служителя.

Според практиката на Министерството на труда и социалната политика „възлагането на друга работа“ може да бъде в предвидените случаи и до 45 календарни дни общо през календарната година, независимо дали тези дни ще бъдат използвани наведнъж от работодателя или на части.

Работодателят може да възложи на работника или служителя работа от друг характер, макар и да не съответства на неговата квалификация, само когато това се налага по непреодолими причини.

За времето, през което работникът или служителят е изпълнявал друга работа поради производствена необходимост, той получава трудово възнаграждение за изпълняваната работа, но не по-малко от брутното възнаграждение за основната му работа.

Съгласно чл. 120, чл. 121, чл. 267, ал. 3 и чл. 310 от Кодекса на труда

 

About De Fakto

Проверете също

Съдия Лозан Панов: Как секретни данни за евентуално престъпление на и.ф. главен прокурор Сарафов, се оказаха в подчинената му прокуратура?!

 По какви причини Инспекторатът към ВСС досега не е проверявал Софийска градска прокуратура и как …

Галина Захарова, председател на ВКС: Няма как да се оправдаваме, че не сме знаели за случващото се в съдебната система

Мрежите за влияние трябва да се разследват едновременно Работата на прокуратурата е засенчена от съмнения …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.