Последни новини
Home / Законът / Градският прокурор на София напуска поста, по „здравословни причини“

Градският прокурор на София напуска поста, по „здравословни причини“

Defakto.bg

Искат общи „етични проверки“ на магистрати

Градският прокурор на София Христо Динев е подал оставка. Миналия петък тя е била депозирана и във Висшия съдебен съвет от обвинител №1 Сотир Цацаров. Официално Динев е поискал да се раздели с отговорния пост по здравословни причини.

Тази седмица движение по оставката няма да има, защото няма и заседание на прокурорската колегия на ВСС. Обсъждането и гласуването й (в което надали има основания за съмнения) ще е другата сряда. Когато колегията каже „да“, ще бъде обявен и конкурс за поста. Според действащите към момента правила кандидатите се самономинират. Дотогава Софийската градска прокуратура, в която са делата срещу хората от властта, ще се управлява от зам.-градския прокурор Емилия Русинова.

Оставката съвпада по време с новата мисия на Еврокомисията по наблюдението върху правосъдието и вътрешния ред у нас. Предстои и отделен евроанализ на работата на прокуратурата от четирима действащи европрокурори. Един от акцентите са липсващите или провалени дела срещу „високите етажи“ на властта. Така например на първа инстанция приключи с оправдание деото срещу бившия зам.шеф на парламента и на ДПС Христо Бисеров. А от мотивите на стана ясно, че това дело изобщо не е било за съд.

В същото време Христо Динев израсна в кариерата с явната подкрепа на Сотир Цацаров. Обвинител №1 първо застана зад кандидатурата му като районен прокурор на София а месеци по-късно изрично го подкрепи за градски прокурор.

Тръгват съдийско-прокурорски „етични“ проверки на магистрати?

Междувременно днес е проведено последното заседание на общата съдийско-прокурорска етична комисия преди раздялата й. Случва се, след като и съдиите във ВСС предизвестено избраха своя етична комисия, в която „инакомислещите“ остават в малцинство. Прокурорската комисия е факт отпреди две седмици, неин председател е Ясен Тодоров.

На последното си заседание мегакомисията окончателно е разпределила водените досега от нея преписки по колегии. Така „проверката“ за самоубийството на съдията от СГС Цветан Ценов (прераснала в проверка срещу Калоян Топалов, по негови думи) отива в съдийската колегия. А тази за шпицкомандите в прокуратурата – в прокурорската колегия.

Проблемът бе какво става с „общите“ проверки от типа на магистратите-вложители в КТБ, сред които има и съдии, и прокурори, и следователи? Решението – да се предложи на ВСС в подобни ситуации да се правят „съвместни“ екипи на двете етични комисии. Като всяка от тях поотделно ще докладна на отделните колегии какво са установили. Интересно как „едните“ ще убедят „другите“, че проверките са били обективни?

 

 

About De Fakto

Проверете също

Крум Зарков: Върху Изборния кодекс беше извършен погром, Марк Рюте трябва да внимава какво говори

Това беше един предизвестен погром над Изборния кодекс. Така правосъдният министър Крум Зарков анализара  пред …

Иван Гешев пред студенти и преподаватели от УниБИТ: Няма причина България да не е в Шенген

  „Няма причина да не бъдем приети в Шенген, покрили сме стандартите. Но преекспонирането на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.