Последни новини
Home / Законът / Мая Манолова изпрати в Народното събрание промени за гласуването в чужбина

Мая Манолова изпрати в Народното събрание промени за гласуването в чужбина

Defakto.bg

Омбудсманът Мая Манолова изпрати до председателя на Народното събрание Цецка Цачева промени Изборния кодекс за гласуването в чужбина

 

Омбудсманът Мая Манолова изпрати днес до председателя на Народното събрание Цецка Цачева предложения за изменение и допълнение на Изборния кодекс.  Те са поискани от представители на българи в чужбина,  а целта е да се  възстановят отменените облекчени условия  за гласуване на българските граждани в чужбина. С проекта на Закона за изменение и допълнение се предлага да бъдат въведени отменените правила за образуване на избирателните секции извън страната, действали през 2014 г. и 2015 г., въведени по настояване на българите в чужбина.

„Тези правила сработиха и не предизвикаха проблеми при два избора – избори за Европейски парламент май 2014 г., избори за Народно събрание октомври 2014 г., и на националния референдум – октомври 2015 г.“ мотивира се омбудсманът Мая Манолова.

„Като национален омбудсман, чието конституционно задължение е да се застъпва за правата  и свободите на българските граждани, прецених, че е необходимо да предприема действия за сближаване на позициите на гражданите и парламентарно представените партии“, пише в писмото до председателя на Народното събрание Мая Манолова.

В мотивите си омбудсманът посочва още, че предложените промени гарантират, че всички български граждани извън страната, ако желаят, ще могат да упражнят правото си на глас.

„Считам, че конституционните права на българските граждани трябва да бъдат гарантирани, където и да се намират, както постановява и разпоредбата на чл. 26, ал. 1 от Конституцията на Република България“, е позицията на омбудсманът.

Създаване на МИР “Чужбина“, създаване на възможност за автоматично разкриване на секции там, където на предходни избори са гласували не по-малко от  100 избиратели, създаване на секции с 40 заявления извън посолствата, дипломатическите и консулските представителства,  активно участие на българските общности в процеса на създаване на секции, са сред предложените от Мая Манолова промени в Изборния кодекс.

 

 

About De Fakto

Проверете също

Управляващият интернет търсачка премахва от резултатите при търсене информация, за която се твърди, че е неистина

Лицето, което управлява интернет търсачка, следва да премахне от резултатите при търсене, информацията, включена в …

Пернишкият окръжен съд осъди прокуратурата и МВР да платят рекордно обезщетение от 48 млн. лв. на „Лев Инс“

Пернишкият окръжен съд осъди  МВР и прокуратурата да платят над 48 млн. лева на застрахователното …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.