Последни новини
Home / Законът / Мая Манолова изпрати в Народното събрание промени за гласуването в чужбина

Мая Манолова изпрати в Народното събрание промени за гласуването в чужбина

Defakto.bg

Омбудсманът Мая Манолова изпрати до председателя на Народното събрание Цецка Цачева промени Изборния кодекс за гласуването в чужбина

 

Омбудсманът Мая Манолова изпрати днес до председателя на Народното събрание Цецка Цачева предложения за изменение и допълнение на Изборния кодекс.  Те са поискани от представители на българи в чужбина,  а целта е да се  възстановят отменените облекчени условия  за гласуване на българските граждани в чужбина. С проекта на Закона за изменение и допълнение се предлага да бъдат въведени отменените правила за образуване на избирателните секции извън страната, действали през 2014 г. и 2015 г., въведени по настояване на българите в чужбина.

„Тези правила сработиха и не предизвикаха проблеми при два избора – избори за Европейски парламент май 2014 г., избори за Народно събрание октомври 2014 г., и на националния референдум – октомври 2015 г.“ мотивира се омбудсманът Мая Манолова.

„Като национален омбудсман, чието конституционно задължение е да се застъпва за правата  и свободите на българските граждани, прецених, че е необходимо да предприема действия за сближаване на позициите на гражданите и парламентарно представените партии“, пише в писмото до председателя на Народното събрание Мая Манолова.

В мотивите си омбудсманът посочва още, че предложените промени гарантират, че всички български граждани извън страната, ако желаят, ще могат да упражнят правото си на глас.

„Считам, че конституционните права на българските граждани трябва да бъдат гарантирани, където и да се намират, както постановява и разпоредбата на чл. 26, ал. 1 от Конституцията на Република България“, е позицията на омбудсманът.

Създаване на МИР “Чужбина“, създаване на възможност за автоматично разкриване на секции там, където на предходни избори са гласували не по-малко от  100 избиратели, създаване на секции с 40 заявления извън посолствата, дипломатическите и консулските представителства,  активно участие на българските общности в процеса на създаване на секции, са сред предложените от Мая Манолова промени в Изборния кодекс.

 

 

About De Fakto

Проверете също

231 кандидати се явиха на писмен изпит по “външния” конкурс за 31 административни съдии

От допуснати 302-ма кандидати, 231 днес са се явили на писмения изпит във “външния” конкурс …

Върховният административен съд ще тълкува отговорността по ЗОДОВ за незаконни уволнения

 Върховният административен съд образува две нови тълкувателни дела,съобщиха оттам. Едното е № 2 от 2021 …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.