Последни новини
Home / Законът / БХК иска отвод на разследващ полицай заради расистко изказване

БХК иска отвод на разследващ полицай заради расистко изказване

Defakto.bg
images[1]
Адвокат Маргарита Илиева

Разследващият полицай при предявяването на разследването пита Митко Йорданов,  жертвата на расистко насилие дали се самоопределя като „български гражданин или манго“.

Българският хелзинкски комитет (БХК) поиска от Районна прокуратура – Пазарджик да отведе разследващия полицай, работещ по досъдебното производство, образувано за нападението над 17-годишния Митко Йонков, заради дръзко расистко изказване, направено пред адвокатката на пострадалия и майка му. Йонков е от ромски произход и именно поради произхода си бе нападнат от съселянин в Овчеполци – Ангел Калеев, който засне побоя над него с телефон, след което разпространи записа в Интернет. Калеев нападнал Йонков, тъй като последният му казал, че той, ромът, е равен с него, българина. На записа, разпространен от множество медии, се вижда как Калеев многократно удря и унижава с обидни думи и действия Йонков. Нападателят „забранява“ на пострадалия да ходи в центъра на селото. По-късно същия ден, когато го вижда там, Калеев отново го напада заради неспазената „забрана“, преследва го чак до дома му и навлиза в двора, където роднина на Йонков предотвратява по-нататъшно насилие. На следващия ден извършителят оказва над пострадалия натиск да отрича пред пристигналите медии случилото се.

Причина за искания от БХК отвод е въпрос, зададен от разследващ полицай Близнаков от Районно управление „Полиция“ – Пазарджик по време на предявяването на разследването на пострадалия. В присъствието на адвокатка от БХК и майката на Йонков Близнаков пита детето: „Ти като какъв се самоопределяш – българин, български гражданин или манго?“.

С този въпрос разследващият полицай нарушава забраната за дискриминация по чл. 11, ал. 1 от Наказателно-процесуалния кодекс (НПК) и Член 14 от Европейската конвенция за правата на човека (ЕКПЧ). Въпросът на разследващия поражда основателно съмнение в неговата непредубеденост при работата му по досъдебното производство. Последното е основание за отвод по чл. 29, ал. 2 НПК.

Напомняме, че това не е първото искане за отвод заради расистки изказвания по това досъдебно производство. На юрист от БХК, придружавал Митко Йонков за преглед след нападението над него, съдебният медик по делото заявява: „От мен да знаеш – на манго му няма нищо. Добре си е манго. Посритали са го малко само“.

„Свикнали сме разследващите органи да пренебрегват расистките престъпления и всячески да отказват да ги признаят за такива. Репликата на разследващия Близнаков обаче отива дори отвъд това покварено неглижиране на подобни случаи от българските разследващи“, коментира адв. Маргарита Илиева, правна директорка на БХК. „Пасивното одобрение на престъпните расистки актове посредством непреследването им от държавата води до прояви като тази на полицай Близнаков. Част от българските разследващи полицаи, благодарение на държавния чадър над расистите, вече не се свенят открито да проявяват своя расизъм дори пред адвокатка от правозащитна организация, каквато е БХК. С това сериозно е ревиктимизиран пострадалият, който – не бива да се забравя – е дете: тройно уязвим човек в качеството си на представител на малцинство и на жертва на насилие. Прокуратурата следва да отведе полицай Близнаков незабавно“, допълни още Илиева.

На 16 май Районен съд – Пазарджик определи мерки за защита на Йонков, като забрани на нападателя да доближава пострадалия, да осъществява какъвто и да е контакт с него, както и да посещава дома му. ♦

 

About De Fakto

Проверете също

Антон Славчев спечели конкурс за прокурор в СГП, Дани Каназирева – извън списъка на печелившите

 Класирането на кандидатите в конкурса за първоначално назначаване и заемане на 10 длъжности „прокурор“ в …

Правен екип на ИПИ: Пренебрегнатият въпрос за бюджета на съдебната власт в Конституцията не крепи доверието във ВСС

„Де Факто“ публикува становището, изпратено до парламентарната комисия по конституционни въпроси, от страницата на Института …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

15 + 15 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.