Последни новини
Home / Законът / Конфликтът между съдии в Благоевград пак взе жертва

Конфликтът между съдии в Благоевград пак взе жертва

Defakto.bg

Мнозинството във ВСС не чу възраженията на Екатерина Николова срещу оценката й

Конфликтът между съдилищата в Благоевград взе поредната си жертва. След като забавена на окръжно ниво атестация спъна доскорошният председател на районния съд в града Екатерина Николова да се кандидатира за втори мандат, днес мнозинството в съдийската колегия на ВСС отказа да се вслуша и във възраженията срещу намаляването на оценката за работата й. „За” преразглеждане гласуваха петима – Лозан Панов, Камен Иванов, Галина Карагьозова, Юлия Ковачева, Соня Найденова. Останалите седем бяха „против”. Оценката на Николова остава понижена. В момента тя е редови магистрат в районния съд.

Споровете между Николова като председател на районния съд в Благоевград и председателя на Окръжния съд Катя Бельова станаха емблематични с разностранността, интензитета и ожесточеността си. Конфликтът беше буквално за всичко – от преназначения на служители от единия в другия съд до принципите на работата. На полето на ВСС обаче винаги победата винаги е за Бельова. Другата седмица Бельова за втори път ще застане пред ВСС в опит да получи втори мандат начело на Окръжния съд. Прогнозите са, че този път може и да успее.

Без дисциплинарни нарушения, но какво от това?

Срещу какво възразяваше Екатерина Николова? По принцип нейната атестационна оценка е максималната – много добра. От възможните 150 точки обаче Николова е получила 137 и така се е наредила с най-ниска оценка за административен ръководител в целия регион (сиреч „двойкаджийката” в Благоевградско). Точки са й отнети на две основания – оценка на етичната комисия на Окръжния съд в Благоевград и констатации от проверка на Инспектората.

Пред съдийската колегия днес Николова обори пункт по пункт и двете основания.

Етичната комисия на окръжния съд е посочила три преписки срещу нея, понастоящем прекратени. По една от тях, тръгнала от сигнал на недоволен съдия, на когото е било отказано командироване и е бил разобличен като „мним болен”, ВСС изцяло е „оправдал” Николова на две инстанции на ВАС са потвърдили това решение. Предложението за наказание е било на Катя Бельова. Другите две съдийката се е видяла принудена да си „самоинициира”, за да може да се защити пред съдебния съвет от нападки. Прекият й ръководител – вече и.д. шефът на районния съд обаче е отказал да иска дисциплинарни дела срещу нея заради липсата на нарушения и те също са прекратени.

Въпреки това наличието на дисциплинарно производство е ползвано като мотив за намаляване на оценката й.

Що се отнася до констатациите на Инспектората, те са били критични към работата на гражданското отделение на районния, съд, но ползвани в оценката на работата на Николова като наказателен съдия, обясни тя пред ВСС. В същото време част от констатациите са преразгледани и „нарушенията” са сведени до няколко обърквания на редовете в описните книги на съда (отделно за делата има електронен регистър, който е точен), препоръка за случайното разпределение, което се е оказало преразпределение на делата на команировани, заболели и напуснали съдии.

Спор за броя на скенерите

Галя Георгиева обаче атакува Николова с въпроси колко скенера има в районния съд, защо дела са стоварвани ан блок на съдия, наследил другиго в граждански състав (практика и в софийските съдилища), назначавала ли е служители без конкурс.

Назначения без конкурс не е имало, категорична бе Николова. Изясни се, че Галя Георгиева е визирала случа, когато спечелила конкурс за заместване служителка след това е била назначена за титуляр без нов изпит. За скенерите Георгиева обяви, че бил само един, Николова е категорична, че са три. В същия дух протече и разговор за фейсбук страницата на районния съд, направена от Николова за популяризиране на работата и достиженията на магистратите. След изтичането на мандата й са били правени опити за изтриване на тази информация. Галя Георгиева обаче силно се възмути, че след това Николова отказала да даде паролата за страницата.

Елате на проверка на място и се убедете с очите си има ли проблеми в районния съд в Благоевград или не, апелира Екатерина Николова към ВСС, след като възражението й бе отхвърлено.

About De Fakto

Проверете също

Забраната да се разгласяват материали по следствените дела е като „врата у поле “ за прокурорската служба

Петър Обретенов На 16 март, на специална пресконференция на прокуратурата с участие на главния прокурор, …

Еврокомисарят Дидие Рейндерс: Приветстваме законопроекта за повишаване на отчетността на българския главен прокурор

Еврокомисарят по правосъдието Дидие Рейндерс приветства законопроекта за повишаване на отчетността на българския главен прокурор. …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

three × 1 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.